Yksinkertaistaminen
Comments 4

Mistä aloittaa?

Ensimmäinen toimenpide asioiden yksinkertaistamiseksi on tavaran/kiireiden vähentäminen. Itse aloitin tavaran vähentämisestä, mutta mikäli aika ei tunnu riittävän siihen, on syytä karsia ensin kiireitään. Pienten lasten äideille suosittelen kokemuksella ja lämmöllä kantoliinan käyttöä. Sen kanssa voi puuhastella kotona monenlaisia asioita samalla kun vauva nukkuu tai tankkaa läheisyyttä.

Tiedän kokemuksesta, että vaikeinta on päättää mistä aloittaa. Useimmille seuraava toimintamalli on tuttu perussisustuslehdistä. Raivataan laatikko tai kaappi kerrallaan. Otetaan tavarat ulos, ja arvioidaan jokainen esine yksi kerrallaan. Tarvitsenko tätä? Rakastanko tätä? Mikäli vastaus molempiin kysymyksiin on kielteinen, esine luokitellaan rojuksi, ja se laitetaan pois. Huonokuntoiset laitetaan roskiin tai kierrätyslaatikkoon, hyväkuntoiset kirpputorilahjoituksiin. Vain tarpeelliset tai rakkaat tavarat säästetään. Sitten siirrytään seuraavaan laatikkoon.

Voin heti kertoa, että edellä mainittu systeemi ei toimi. Epäilen, että toimintamallin alkuperäisellä kehittäjällä ei ollut aavistustakaan siitä, millaista on elää oikeassa kaaoksessa tai kuinka selviytyä tuosta kaaoksesta ulos. Menetelmä on pelkkä paradoksi. Kun ensimmäinen laatikko on raivattu, se sisältää vain tarpeellisia ja rakkaita tavaroita, mutta niillä ei edelleenkään ole omaa paikkaa kotonasi. Millään tavaralla ei ole omaa paikkaa, koska ympärilläsi on kaaos. Viimeistään siirtyessäsi kolmanteen tai neljänteen laatikkoon tai kaappiin ensimmäisen laatikon tavarat ovat jo alkaneet houkutella jälleen luokseen muita tavaroita, jotka eivät myöskään ole omilla paikoillaan, ja joista osa on väistämättä rojua (=jotain mitä et tarvitse etkä rakasta). Olet pian lähtötilanteessa, ja niin kauan kuin jatkat raivaamista, kierrät kehää. Uskokaa kun sanon: Edellä mainittu systeemi ei toimi.

Hakattuani kuvitteellisesti päätäni seinään vuosien ajan ymmärsin viimein lähteä liikenteeseen aivan toisesta suunnasta. Tässä omasta mielestäni hyväksi havaitsemani toimintamalli:

Aloita tavararyhmistä, jotka vaativat kotonasi paljon ja systemaattista säilytystilaa.

 • Tee näistä tavararyhmistä lista paperille, ja kirjoita viereen säilytysratkaisu ja sen tarkka sijoituspaikka. Tällaisia tavararyhmiä ovat esimerkiksi kirjat, lehdet, levyt, valokuvat, urheiluvälineet, askartelumateriaalit, liinavaatteet jne.
 • Käsittele tavararyhmät listan mukaisessa järjestyksessä. Mikäli sopivaa säilytysratkaisua ei vielä ole, tai se ei ole riittävä, hanki sellainen. Suosi kierrätyskeskuksia ja huonekalukirppiksiä. Käytä pienille tavaroille niitä säilytysrasioita, joita olet harhaostoksina tullut hankkineeksi.
 • Poista näistä tavararyhmistä kaikki ne tavarat, joita et tarvitse tai rakasta. Asettele säästämäsi tavarat omille säilytyspaikoilleen. Käsittele siis ryhmä kerrallaan, ole päättäväinen ja johdonmukainen.

Tämän jälkeen siirry pienempiin yksiköihin, ja toimi vastaavan listan mukaisesti jokaisessa kodin yhteisessä huoneessa.

 • Kirjoita paperille säilytystilaa vaativat tavararyhmät esimerkiksi keittiössä (kattilat, leivontarvikkeet, juhla-astiat jne.). Kirjoita viereen säilytysratkaisu ja sen tarkka sijainti.
 • Käsittele jokainen tavararyhmä kerrallaan.
 • Karsi ylimääräiset tavarat pois, ja laita säästettävät tavarat omille paikoilleen. Säilytä esimerkiksi keittiössä vain ehdottomasti tarpeelliset tavarat ja rakkaimmat astiat.

Tämän jälkeen on aika käsitellä jokaisen perheenjäsenen henkilökohtaiset tavarat. Olen itse tullut ratkaisuun, että jokaiselle perheenjäsenelle riittää yksi vaatekaappi ja esimerkiksi oma työpöytä laatikoineen. Lisäksi lastenhuoneissa on toki kirjahyllyt, ja joillekin harrastusvälineille on jo ensimmäisessä vaiheessa allokoitu kokonaisia kaappeja. Ole realistinen suunnitellessasi säilytyspaikkoja. Olennaisinta on, että jokainen perheenjäsen sitoutuu karsimaan omat henkilökohtaiset tavaransa niin, että ne mahtuvat niille varattuun säilytystilaan ja asettamaan jokaisen tavaran käytön jälkeen paikoilleen. Muussa tapauksessa kaaos palautuu lastenhuoneisiin ja työtiloihin hyvinkin pikaisesti. Itse olen myös antanut jokaiselle perheenjäselle oman vastuualueen perheen yhteisistä säilytystiloista, mikä on auttanut säilyttämään järjestyksen esimerkiksi elokuva-ja lautapelikaapissa sekä sarjakuvakomerossa.

Lopuksi, käsittele kodin viimeiset ”rojulaatikot” alkuperäisen sisustuslehtimenetelmän mukaan. On hyvä asennoitua niin, että jokainen näistä välivaiheista vie helposti runsaasti aikaa. Itse olen käyttänyt kellarissa olevaa varastohuonetta välivarastona tavaroille, joita ei tarvita jokapäiväisesti, mutta joista osan haluan ehdottomasti säilyttää. Olen lajitellut tavararyhmät ensin suuriin suljettuihin pahvilaatikoihin välivarastoon, ja käsittelen niitä laatikko kerrallaan. Raivaan ylimääräisen rojun pois, ja jätän rakkaimmat muistot siisteihin nimikoituihin laatikoihin kellariin. Tällainen välivarastointi vaatii sopivan tilan, mutta menetelmää käyttämällä saa välittömän siisteyden esimerkiksi lastenhuoneisiin, mikä puolestaan motivoi koko perhettä jatkamaan kamppailuaan kaaosta vastaan. Tavaran vähentäminen vaatii aikaa, energiaa ja panostusta koko perheeltä, mutta on erittäin palkitsevaa.

4 Comments

 1. junika says

  Loistavaa! Pääsen hyvin sisälle kirjoitukseesi, sillä itse olen hahmottanut tätä ongelmaa samasta lähtökohdasta. En ole jaksanut viedä prosessia paperille asti, mutta samaan tapaan olen sitä mielessäni hahmottanut. Kiitos vain innostuksesta ja esimerkistä, ehkä vielä pääsen jossain vaiheessa siihen, että pistän ajatukset ihan paperille asti. Se voisi selkeyttää asiaa.

 2. Junika: Kiva kuulla, että olet tullut samoihin ajatuksiin! Mietin kauan miksen saa tuota perusnaistenlehtimallia sujumaan, kunnes aloin ajatella, että koko systeemi on ehkä täysin viallinen. Se ei kertakaikkiaan toimi kaaostilanteessa.

  Tämähän on pitkä matka, ei tapahdu yhdessä illassa. Kerro, jos saat nyt innostusta jatkaa, itse kukin tarvitsee jatkuvaa motivointia!

  • Elisa: Joulun jälkeen onkin useimmiten täydellinen mielentila siivoamiseen, uusi vuosi on ihana aloittaa energisesti! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s