Yksinkertaistaminen
Comments 4

Aamurutiineista

Olen vuosien varrella opettanut itseni noudattamaan muutamaa päivittäistä rutiinia. Perusrutiinien avulla avulla selviän arkiaamuista selväjärkisenä. Pyrin pitämään näitä rutiineja yllä joka päivä, mutta näin ei ole suinkaan ollut aina. Perusrutiineihin voi myös tehdä muutaman lisäyksen, joiden avulla aamu ja koko päivä alkavat onnellisemmin.

Itselläni perusrutiinit alkavat jo edellisenä päivänä:

 • Varmistan edellisenä päivänä, että kotona on tarvikkeita myös seuraavan päivän aamupalalle.
 • Varmistan illalla, että jokaiselle perheenjäsenelle löytyy tarvittavat puhtaat vaatteet.
 • Valmistaudun seuraavan päivän mahdollisiin poikkeuksiin (koulun retket jne).
 • Raivaan keittiön puhtaaksi aamua varten.

Näillä valmisteluilla aamu sujuu ilman suurta kaaosta. Laitan lapsille aamupalan, valmistan heidät kouluun ja vien koiran ulos.

Muutamalla pikku lisäyksellä nautin aamuista enemmän:

 • Teen illalla loppusilauksen vaatehuollolle ripustamalla pestyt vaatteet kuivumaan ja viemällä jo kuivat vaatteet kaappeihin.
 • Keräilen illalla pöydiltä kaikki ylimääräiset tavarat. Ihana tunne tassutella aamulla rojuttomassa (=rauhallisessa) kodissa!

Ihmisten, jotka ovat taipuvaisia elämään kaaoksessa, on äärimmäisen vaikeaa noudattaa minkäänlaisia, monille itsestäänselviä rutiineja. Edellisessä postauksessa kuvailemaani operaatiota on mahdotonta jatkaa ilman muutamaa järjestystä ylläpitävää rutiinia, valitettavasti. Hyvä päivä alkaa ilman säntäilyä, puhtaissa ja siisteissä vaatteissa ja rauhallisella aamukahvilla.

4 Comments

 1. junika says

  Voi miten ihanaa tekstiä.
  Voisin allekirjoittaa nämä ”metodit”, vaikka elänkin tällä hetkellä keskellä kaaosta enkä saa sitä hallintaani.

  Toisaalta myös opettelen ulos kontrollifriikkeydestä ja osa näistä metodeista liittyy suoraan tämän ongelmani ytimeen. Olen siis tietoisesti rikkonut kaavan ja yrittänyt opetella sietämään kaaosta, epäjärjestystä, epäsiisteyttä ja ennakoimattomuutta, jotta selviytyisin tulevaisuudessa elämästä ilman kroonista stressiä.

  Tämä ei tarkoita, että tulisin jatkossa suostumaan elämään näin epäsiisteissä ja kaaoksellisissa olosuhteissa kuin nyt elän. Minun vain tulee opetella suhtautumaan järjestykseen ja rutiineihin uudella tavalla, silloin se on jatkossa mahdollista ilman alituista stressiä ja pelkoa kontrollin menettämisestä.

  Minä ajattelen, että tuo aamuinen 15 minuutin oma aika suihkuineen ja yksityisine aamukahveineen edustaa sitä samaa kuin jonkun toisen kahden tunnin (?) meditointi. Se itseasiassa voi olla meditointia.

  Ymmärrän tosi hyvin tuon ohjeen, joka kehoittaa ottamaan aamusta aikaa meditointiin.

  En kuitenkaan lähtisi määrittelemään sitä aikaa johonkin kahteen tuntiin, vaan laittaisin sen yhteyteen määreen ”riittävästi”. En ole näitä elämän yksinkertaistamisen teesejä life-style -lehdistä lukenut, mutta uskoisin tämän neuvon sisältävän meditoinnin lisäksi joogaharjoituksen. Silloin se toki voi viedä sen kaksikin tuntia, koska kylmiltään ei voi aloittaa joogaharjoitusta. Kahden tunnin meditointi joka aamu kuulostaa kuitenkin aika haasteelliselta, enkä ole varma pystyykö sellaiseen kukaan muu kuin buddhalaismunkki luostarielämän yhteydessä.

  Minä pyrin siihen, että tulevaisuudessa rutiineihini kuuluu aikaiset aamuherätykset joogaharjoituksine ja meditointeineen. Se meditaatiohetkeni tuskin kuitenkaan on lattialla risti-istunnassa hymisemistä, vaan pikemminkin juuri aamupalan valmistamista ja sen rauhaisaa nauttimista.

  Mainitsemasi rutiinit, joilla jo illalla valmistellaan seuraavaa aamua, ovat mielestäni osa sujuvaa arkea ja sen edellytys. Kysessä tulee olla rutiini eikä neuroosi. Neuroottinen suhtautuminen on eri asia, tietenkin.

  Joogafilosofia sisältää mielestäni juurikin näitä elämän sujumista helpottavia ”sääntöjä”. Tai jooginen elämäntapa pyrkii yksinkertaisuuteen ja rutiineihin, jotka helpottava elämää ja vähentävät arkeen liittyviä ongelmia. Pidän sellaisesta ajattelutavasta ja ymmärrän, että se vaikuttaa erittäin kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin.

  • Kiitos pitkästä ja pohdiskelevasta kommentista! Tarkennan vielä, että tuo meditointiin liittyvä aloitus oli hieman liioitteleva heitto. Vakavasti puhuen ymmärrän hyvin, että joillekin sopii aamukuntoilu hienosti. Esimerkiksi mieheni juoksee tai pelaa usein juuri aamuisin, koska se sopii hänen aikatauluihinsa, ja hänestä se tuntuu aivan mukavalta (eikä ollenkaan liian varhaiselta tai hankalalta). Lisäksi minulla on jopa epämääräinen ajatus/suunnitelma, että kun saan muita elämänalueita paremmin hallintaan ja kaaosta vähennettyä, alan itsekin suunnitella jonkinlaista pientä venyttelyohjelmaa ehkä juuri aamuihin selkävaivojeni takia. Tällä hetkellä minulla ei ole kuitenkaan minkäänlaista resurssia tehdä sitä etenkään aamuisin. Sen vuoksi kahden tunnin ”meditointi” (liioitteleva ilmaus) kuulostaa täysin mahdottomalta ajatukselta 🙂

   Tarkoitin rutiineillani juuri arkea helpottavia perusjuttuja, joita moni ei edes kutsu rutiineiksi, koska ne ovat niin itsestäänselvyyksiä. Kuitenkin epäjärjestelmällisen henkilön täytyy ”pakottaa” itsensä toistamaan esimerkiksi tiettyjä iltatoimia, jotta saisi rauhallisen aamun valmisteltua. Mielestäni ne ovat täysin normaali osa sujuvaa arkea. Neuroosit ovat sitten ihan eri juttu, ja oma hankaluutensa.

   Oma kaaoksenhallintani on vielä varsin alkuvaiheessa. Olen kuitenkin asiasta kovin innoissani, sillä huomaan pienen edistyksen motivoivan valtavasti. Yritän näillä kirjoituksillani osoittaa, että ihmiset ovat hyvin erilaisia, ja niinhän kuuluu ollakin. Toiselta kaikki käy automaattisesti, kun taas toinen luisuu epäjärjestykseen, mikäli ei todella keskity tekemisiinsä. Toisaalta, arkea voi helpottaa monilla keinoilla.

   Kiitos kun olet käynyt lukemassa!

   • junika says

    Aamut ovat minullekin hankalia ja juuri siksi uskonkin rutiinien olevan arjen pelastus (ja olen lasten ollessa pieniä ja itse töissä käydessäni näin tehnytkin) .

    Rutiinit eivät ole nykyaikana välttämättä mikään itsestäänselvyys. On paljon ihmisiä, jotka kokevat rutiinit ja järjestelmällisyyden hankaliksi ja elämää rajoittaviksi tekijöiksi. Moni ihminen on luisunut yhä syvemmälle mukavuuden ja viihteellisyyden/viihtymisaddiktioiden maailmaan. Se aiheuttaa tai samaan asiaan on kytköksissä tietynlainen uusavuttomuus.

    Minusta on mukavaa lukea blogiasi (blogejasi). Pohdit asioita ja osaat jäsennellä sanottavasi helposti ymmärrettävään muotoon. Tämä kaaoksen hallinta ja elämän yksinkertaistamisen filosofia uppoaa minuun erityisesti, koska painin samojen asioiden parissa ihan konkreettisesti että myös henkisellä tasolla.

    Emme ole yksin asian kanssa, sillä nykyajan paineet ja ympäristö aiheuttavat henkistä kaaosta, mikä voi suoraan aiheuttaa myös kaaosta tavaroiden ja asioiden hallinnan suhteen. Kaiken runsauden äärellä lopulta törmää siihen, että jotain pitäisi tehdä, mutta ei tiedä mistä aloittaa.

    Joten kiitos, kun jäsennät asioita täällä!

 2. Olet mielestäni asian ytimessä kun mainitset mukavuuden ja viihtymisaddiktioiden maailman. En todellakaan voi kieltää asiaa omalta kohdaltani. En ole avuton tai tietämätön, mutta erittäin mukavuudenhaluinen. Usein rutiinien noudattamisen estää nimenomaan se, että jumitun esimerkiksi illalla netin ääreen, ja asiat vain jäävät tekemättä. Se kostautuu aamulla ja seuraavan päivän mittaan, ja helposti kaaos on jo niin suuri, ettei siitä pääse irti vaikka tahtoisi.

  Itseäni häiritsee liiat ärsykkeet valtavasti. Nykyisin ärsykeitä on niin paljon, niin monenlaisia, että jo liiat tavarat ympärillä tuntuvat ylivoimaisilta. Kun tavaran määrää vähentää niin ainakin itse huomaan nopeasti, miten keskittymiskyky paranee ja asioista voi nauttia eri tavalla kuin ennen.

  Kiitos kannustuksesta 🙂 Muutan vielä postauksessani pikkuisen sanamuotoa sen meditoinnin suhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s