Yksinkertaistaminen
Jätä kommentti

Nimeä!

Aiemmassa postauksessa Mistä aloittaa kerroin, että omien kokemusteni perusteella naistenlehtimenetelmä, jossa tavaraa vähennetään raivaamalla laatikko kerrallaan, ei toimi. Säästettävillä tavaroilla ei ole omaa paikkaa, ja ne leviävät pian ympäri kotia ja keräävät luokseen lisää rojua. Itse päätin aloittaa raivaamisen ryhmittelemällä tavarat, määrittelemällä niille säilytyspaikan, ja käymällä sitten tavarat ryhmä kerrallaan läpi. Menetelmällä olen saavuttanut onnistumisen kokemuksia nopeasti.

Huomasin, että laatikkomenetelmä aiheutti muitakin ongelmia. Kun raivasin alussa tavaroita sekalainen laatikko kerrallaan, oli tavattoman hankalaa päättää, onko jokin tavara tarpeellinen vai tarpeeton. Nopealla vilkaisulla outo mötikkä keittiön laatikossa oli täysin tarpeeton (mikä lie vanha laturi). Myöhemmin huomasin heittäneeni roskiin radioni virtajohdon. Usein jokin esine tuntuu puolestaan hyvinkin tarpeelliselta, mutta kun sitä tarkastelee osana ryhmiteltyä tavarajoukkoa, huomaakin kyseisiä tavaroita olevan tarpeettoman monta. Eli ryhmittele tavarat, määritä ryhmälle realistinen säilytystila, ja raivaa ylimääräiset tavarat pois.

Nyt menen niin pitkälle, että kehotan aivan kirjaimellisesti nimeämään säilytyspaikan. Kerron toimivan esimerkin. Eteisessämme on valekomeron kaltainen komero, jonka takana on kaapeleita (itse komeroon on jäänyt vain vähän säilytystilaa ja syvyyttä). Tuohon kapeaan tilaan päätettiin kuitenkin laittaa oven taakse hyllyt, ja kaapista tuli eteisen laskutila, johon heitettiin kotiin tullessa avaimet, kukkarot ja pikkutavarat. Sinne heitettiin myös mm. autosta tuotuja levyjä, posteja, pokkareita, sateenvarjoja ja hansikkaita, ja lopulta kaappiin tyhjennettiin taskuista likaiset nenäliinat, kuitit ja karkkipaperitkin. Rojukaappi.

Tein empiirisen kokeen. Etsin kotoamme sopivankokoisia rasioita ja purkkeja. Siivosin kaapin, heitin roskat roskiin ja ryhmittelin jäljelle jäävät tavarat rasioissa kaappiin. Läimäisin rasioihin maalarinteipit, ja kirjoitin niihin nimikkeet. Kuukauden kuluttua kaappi oli edelleen järjestyksessä, vaikka kodin jokaisen muun kaapin kaaos oli pahentunut. Puolen vuoden kuluttua – edelleen järjestyksessä!

Kun tavaroille on oma, nimetty paikkansa, ne laitetaan helpommin paikoilleen käytön jälkeen. Miksi jättäisin esimerkiksi heijastimen lojumaan, jos kaapissa on rasia, jossa lukee ”heijastimet”? Totesin systeemin toimivaksi, ja vaihdoin tänään maalarinteipit siistimpiin tarroihin, jotka tein kuvassa olevalla tarrakirjoittimella. Voit hyvin käyttää myös teippiä. Itseäni epämääräiset teipit häiritsivät, ja halusin siistimmät nimilaput. Tällä hetkellä nimilappuja löytyy eteisen kaapin lisäksi kellarin liinavaatekomerosta, ja aion laittaa niitä muihinkin ongelmakohtiin, kuten kodinhoitohuoneen kaappeihin (lamput, patterit, siivousvälineet) ja varastoon (urheiluvälineet, kierrätystavarat).

Varoituksen sana. Älä hanki uusia säilytysrasioita vähentämisen alkuvaiheessa. Käytä kaikenlaisia kotoa jo löytyviä laatikoita. Ajan myötä säilytysrasioita tarvitaan yhä vähemmän, jolloin niistäkin tulee ylimääräistä rojua. On myös turha viivyttää organisointia odottamalla, että saa hankittua ihanteelliset ja sisustukseen sopivat säilytysrasiat. Niiden aika on myöhemmin, mikäli sellaisia edelleen kaipaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s