Yksinkertaistaminen
Comments 2

Motivaatiosta

Olen tehnyt systemaattisesti töitä perustellakseni kaaosprojektia itselleni. Motivaatio on onnistumisen avain. Uskoisin, että moni helposti kaaokseen luisuva ihminen on tässä suhteessa kanssani samanlainen. Pystyn suoriutumaan (riittävästi, mieluiten tietysti hyvin) asioissa, jotka koen kiinnostaviksi tai henkilökohtaisesti tärkeiksi. Normaali moraalikäsitys vaatii toki suorittamaan muille luvatut tehtävät ja tietyt elämän perusrutiinit. Tapauksissa, joissa voin itse vapaasti valita, motivaationi kuitenkin ratkaisee kuinka hyvin asioita hoidan vai hoidanko lainkaan. Suorituskeskeisillä ja tehokkailla ihmisillä motivaatio ei tunnu yhtä selkeästi tai ainakaan ratkaisevasti arkitilanteissa vaikuttavan.

Olen mielessäni ajatellut motivaatioasiaa eri näkökulmista. Mietin, miksi haluan onnistua ”kaaosprojektissani”. Haluan parantaa sekä omaani että perheeni elämänlaatua ja hyvinvointia tekemällä arkeni sujuvaksi. Olen järkeillyt asian onnistuvan yksinkertaistamalla mahdollisimman monia elämän osa-alueita, esimerkiksi vähentämällä tavaran määrää (siivoaminen on helppoa, aikaa ei kulu tavaroiden etsimiseen) ja kehittelemällä helppoja arkirutiineja.

Kun arki sujuu hyvin ja välttämättömät asiat saa tehtyä helposti ja nopeasti, jää aikaa niille asioille, joista olen oikeasti kiinnostunut. Samoin, kun ympärillä ei ole kaaosta, pystyn paremmin nauttimaan näistä asioista. Lisäksi koti, joka on siisti, ja jossa on vähän tavaraa, on mielestäni kauniimpi kuin kaoottinen koti, jossa huonekalut ovat rojujen peitossa. Tyhjässä tilassa on helpompi hengittää ja ajatus kulkee sujuvammin. Joku toinen voi olla eri mieltä, mutta tämä on oma kokemukseni, ja tuo tunne motivoi jatkamaan.

Motivaatio lähtee omasta itsestään, on järkeiltävä ja perusteltava itselleen asia, joka ei muuten onnistu. Toisia ihmisiä ei voi pakottaa vähentämään tavaraa tai pitämään yllä järjestystä. Toimivinta on esimerkin näyttäminen, jolloin muutkin perheenjäsenet huomaavat raivaamisen edut ja siitä seuraavan hyvän mielen. Olen itse perheeni pahin kaaoksen aiheuttaja, ja huomaankin toisten pitävän yllä erityisen hyvää järjestystä ihan kannustusmielessä, siitä suuri kiitos perheelle!

2 Comments

  1. Hei, tämä oli oikein hyvä kirjoitus.

    Minulle tulee jostain sellainen mielikuva, että olet hieman samanlainen perfektionismiin, kiltintytönsyndroomaan ja suorittamiseen taipuvainen ihminen kuin minäkin. Sitä ottaa automaattisesti ja helposti paineita kaikesta, sellaisestakin, joka on hyväksi asiaksi tarkoitettu (kuten vaikkapa näistä em. piirteistä ulosoppiminen… minä olen sitä koittanut projektoida, mutta siinä piilee melkoinen ansa itsessään…).

    Älä missän nimessä lukijoiden vuoksi ota paineita siitä, että päivittäisit riittävän usein, sillä uskon meille kaikille tämän blogin tärkeimmän annin olevan nimenomaan sinun jäsennellyt ajatuksesi tästä aiheesta, joka koskettaa meitä niin monia…

    Minä olen ainakin saanut täältä huikean paljon innostusta ja selvitystä omaan kaaoksen hallintaani (joka on puissa juuri nyt… mutta jatkuu…).

  2. Junika, kiitos!

    Niin, siinä mielessä olen ehkä perfektionisti, että haluaisin kaiken menevän niin kuin mielessäni ihanteellisesti menee, eikä mikään koskaan mene 😀 Mutta en ole ehkä kovinkaan suorittaja tai mitenkään tunnollinen… Ihan tyynesti jätän asiat vaan tekemättä, osan ihan hyvällä omatunnolla (osasta on sitten huono omatunto, tottakai).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s