Yksinkertaistaminen
Comments 7

Ruuasta

Tämän aamun Hesarissa kerrottiin suomalaisten heittävän vuosittain ruokaa roskiin 500 miljoonalla eurolla. Ei tieteellisesti pitävä luku vaan arvio, mutta riittää minulle. Ravinto on kulutuksessa suurin yksittäinen ympäristöhaittaa aiheuttava tekijä, ja olen itse ollut pitkään huolissani ja harmissani oman perheeni tavoista ja tottumuksista. Ruokaa menee hukkaan paljon. Ei tietämättömyyttäni tai siksi, että arvomaailmani olisi asiassa täysin vinksallaan. Päinvastoin, olen lapsuudenkodissani kasvanut taloudelliseen ja maalaisjärkiseen ajattelutapaan, jossa ruokaa ei haaskata ja tähteet käytetään hyväkseen. Omassa arjessa en sitten kuitenkaan pysty toimimaan ihanteideni mukaisesti.

Suurin syy haaskausongelmiin on epäjärjestelmällisyys ja suunnittelemattomuus. Keittiön kaapit jääkaappia myöten ovat liian täynnä ja pysyvät siivoamisen jälkeen järjestyksessä vain hetken. Unohdan ruokatarvikkeita kaappien perälle tai jääkaapin kätköihin, ja löydän ne vanhentuneina. Silloin tällöin yritän ylläpitää viikon ruokalistaa/ostoslistaa, mutta systeemini ei ole tarpeeksi selkeä, ja pienetkin muutokset tai unohdukset saavat sen raiteiltaan. Se ei ole myöskään tarpeeksi realistinen. Jostain syystä monimutkainen ruuanvalmistus ajoittuu aina sellaiselle päivälle, jolloin olen erityisen väsynyt tai kiireinen. Näin ollen en jaksa/ehdi hankkimiani tarvikkeita käyttää, jolloin uuttakin ruokaa saattaa mennä vanhaksi. Jos en noudata mitään listaa, teen ruokakaupassa outoja heräteostoksia. Olen myös huomannut ruokatalouden hoidossa jonkinlaista leipiintymistä. Useiden kotiäitivuosien jälkeen ruuanlaitto ei ole varsinaisesti rakas harrastus. Teen sitä, koska perhe täytyy ruokkia. Laitan ruuan pääosin itse (vältellen pikaruokaa ja eineksiä), mutta menen aina siitä missä aita on matalin. Laitan siis aina samoja, helppoja ruokia.

Johtuen useista syistä (edellä mainittu kyllästyminen ja paneutumisen puute ruuanlaitossa, perheen ruokarajoitukset, erilaiset makutottumukset) valmistetun ja syödyn ruuan määrä eivät aina kohtaa. Ruokaa jää yli. Sitten onkin taas tähteitä hukattavaksi jääkaappiin. Tavoitteenani on päästä tilanteeseen, jossa ruokaa haaskataan mahdollisimman vähän. Se tarkoittaa sitä, että ruokaa ostetaan ja valmistetaan suunnitelmallisesti. Tähteet käytetään hyväksi (kuten ylijäänyt puuro sämpylöihin yms) ja kaikki ruokatarvikkeet käytetään ajallaan. Olisi toki positiivista myös löytää ruuanvalmistuksen ilo takaisin ja parantaa perheen ruokailutottumuksia.

Tavoitteeseen pääsemiseksi olen suunnitellut seuraavia keinoja (seuraavassa järjestyksessä):

 • Keittiön siivoaminen ja tavaran vähentäminen
 • Ruokakaappien, jääkaapin ja pakastimen pesu ja uudelleenorganisointi
 • Sopivan ruokalistarungon suunnittelu (huom! realistinen perusrunko, joka ottaa huomioon ruokarajoitteet ja ajankäytön).
 • Toimivan ostosrutiinin kehittely

Tavallinen normisiivous ei riitä, sillä tyypillisesti kaaos palautuu hetkessä. Tarvitaan perusteellista raivausta ja organisointia. Tavallinen ruokalista/ostoslista-rutiini ei myöskään toimi. Kokeiltu on. Systeemin on oltava niin helppo ja selkeä, että sitä varmasti noudattaa. Vinkkejä otetaan vastaan!

7 Comments

 1. maria says

  Hei. Mielenkiintoinen blogi! Minulla on juuri tämän kaltaisia tavoitteita, joista blogissa kirjoitat ja olen laatinut yksiä ja toisia rutiineja ja aikatauluja. Keräilen organisointikirjoja, kansioita ja laatikoita ja hyviä ohjeita ja vinkkejä 🙂 Mutta toteutus on aivan puolitiessään ja laadituissa rutiineissa pysyminen ei meinaa onnistua (vaikka olen yrittänyt laatia ne realistisiksi). Pidän rutiineista vain teoriassa, käytännössä vastustan ja rakennan ”henkisiä esteitä” (ihana termi, johon taisin toisessa blogissasi törmätä – otin sen heti käyttöön 🙂 Ymmärrän hyödyn, jonka perusjärjestelmällisyys elämään toisi. Aloitan ja sitten kun tulee yllätyksiä, väsymystä, jotakin kiirettä, niin sorrun systeemistä enkä pääse takaisin raiteelle ja niin mennään taas tulipaloja sammutellen päivästä toiseen vähän aikaa. Miten väsyttävää. Ihmettelen, miten toiset ihmiset pysyvät tietyissä perusrutiineissa kohtuullisen vaivattomasti?!

  No tulipa tälläistä yleisluontoista vuodatusta blogisi aiheesta, ei niinkään tämänkertaisesta ruokakirjoituksesta. Halusin kuitenkin kommentoida ennemmin kuin myöhemmin ja toivon, että jatkat blogiasi ja saat lisää kommentoijia ja keskustelua!!

  Mukavia joulunaluspäiviä toivotellen Maria

  • ”mennään taas tulipaloja sammutellen päivästä toiseen”

   Minä taidan ottaa tuon ilmaisun käyttöön! Hyvin kuvaava 🙂 Ja se ON hyvin väsyttävää.

   Kiitos, ja hyviä joulunaluspäiviä Sinullekin!

 2. helga says

  Hyvä kirjoitus.
  Tilanne parani ehkä hiukan meillä, kun kahden sijasta ryhdyinkin ostamaan vain yhden asian. (Esim. jos ostan kaksi maitorahkaa, melkein poikkeuksetta toinen jää käyttämättä ennen vanhentumistaan.) Vaikka taloudellisinta ja ekologisinta olisi ostaa suurempia eriä ja kokoja, meillä ne ovat niitä, joita tyhjennän puoliksi syötyinä roskikseen. Olen todennut, että mitä vähemmän ostan, sitä tarkemmin kaikki käytetään.
  Toivoisin saavani aikaan jonkinlaisen muuntuvan ruokalistan, jonka mukaan ostokset olisi helppo tehdä ja suunnitella.

 3. Painiskelen aivan samojen teemojen kanssa ja haluaisin ah niin mielelläni ruokkia perhettäni paremmin ja terveellisemmin ja ruokaa tuhlaamatta. Kirjoituksestasi tuli mieleen itselläni ruokasuunnittelussa välillä toiminut juttu. Minulla on tulostettuna paperilla pohja, jossa lukee seuraavat kohdat:
  a) Käytä jääkaapista
  b) Käytä pakastimesta
  c) Raasteet / salaatit ja muut lisäkkeet tällä viikolla
  d) Ruokaideoita tälle viikolle.
  Teen tämän siis hyvänä viikkona viikonloppuna / ennen kauppaan lähtöä.
  Ensin kartoitan, mitä sellaista on jääkaapissa, joka pitäisi käyttää. Sitten mietin pakastimen (ihan muistinvaraisesti). Sitten ideoin joitakin päivällisruokia perheelle… Tietysti ajatuksena, että saisin ujutettua noita käytä pois ruoka-aineita mukaan. Yleensä ideoin 6 ruokaa, ja päädyn tekemään niistä 3-4. Voisin varmaan ihan hyvin keksiä vain ne 4 ruokaa, pari päivää menee kuitenkin edellisen päivän jämillä tai jollain yksinkertaisella jutulla, jota en ole suunnitellut. En sijoita ruokia valmiiksi millekään päiville, koska olen todennut ettei se kuvaamistasi syistä tosiaan toimi, ja myös sen, että tämä toimii ihan riittävän hyvin.
  Mitään pettämätöntä tähän systeemiin ei liity… mutta jotain apua ainakin ostosten tekemiseen ja toisaalta siihen tunteeseen, ettei keksi mitään mitä tänään syötäisiin.

  Olen pitkään haaveillut jonkinlaisesta kiertävästä ruokalistasta, mutta sellaisen toteuttaminen ei ole vielä onnistunut. Meillä on kaksi allergikkoa ja sallitut / perheen suosimat ruoka-aineet ovat vaihdelleet, lisäksi tuntuu, että omatkin mieliteot ja suosikkiruuat muuttuvat aina vähän vuodenajan mukaan… Ja ehkä vain olen niin epäsystemaattinen, etten ole koskaan saanut menulistaani käytäntöön viedyksi :-(.

 4. Helga: Tuo varmasti toimii! Eli kun ei hamstraa jääkaappiaan tupaten täyteen, niin käyttää tarkemmin sen mitä siellä on. Minulla on pielessä koko ostokäyttäytyminen, mikä johtuu siitä, että menen kauppaan ilman listaa, väsyneenä ja nälkäisenä… 🙂

  Marikki: Kiitos hyvistä vinkeistä! Uskon, että tuo on juuri oikeaan suuntaan. Viikolle voi olla 3-4 suunnitelmaa, mutta ruokalistassa pitää olla joustoa, jotta väliin mahtuu kiirepäiviä, jolloin voi lämmitellä jotain tai paistaa munakkaan yms. Ja yllättävää, kuinka hyvin lisukkeita, kuten raasteita tai salaatteja, tulisi suunnitella etukäteen. Esimerkiksi porkkanat voisi raastaa jo etukäteen, jolloin ruuanlaittovaiheessa sitä ei jätä kiireessä väliin.

  Kiitos kommenteista, palaan vielä ruokasuunnitteluasioihin!

 5. Täytyy minunkin nyt vihmeröityä, kun kerran oikein alan toisia neuvomaan :-). Minä jotenkin aina ”unohdan”, että lapseni syövät aina kaaliraastetta tai porkkanaraastetta, jos sitä on. Siksi muistuttelen itseäni. Nytkin on muuten kaalinpää jääkaapissa… Ei kun raastamaan :-).

  Blogisi aihe on innostava. Jään seuraamaan ja mietin samalla näitä meidän arjen yksinkertaistamismahdollisuuksia (ja niitä riittää!).

  Hyvää joulunaikaa!

 6. Mahtaakohan tämä enää olla ajankohtaista? Aloin lukea blogia alusta alkaen enkä tiedä uudemmista kirjoituksista.

  Minä ja mies tehtiin pari viikkoa sitten neljän viikon ruokalajilista. Ensin kirjattiin paperille kaikki ruokalajit, joita osataan laittaa. Sen jälkeen rakennettiin niistä monipuolisia ja järkeviä viikollisia – joka viikolle kasvisruokia, joka viikolle kalaa, erikoisruoka-aineita vaativat ruuat samalle viikolle niputettuna (että tulee käytettyä se aurajuustonpuolikas loppuun). Sitten listattiin exceliin kukin ruokalaji/ateria ja sen alle tarvittavat ainekset järjestyksessä. Ensin kasvikset, sitten lihat, sitten maitotuotteet, sitten kuivatavara, sitten mausteet. Jokainen viikko on omana laskentataulukkonaan.

  Nyt kun käydään ruokakaupassa, valitaan viikko sen mukaan, mitä tekee mieli. Sen jälkeen kierretään kauppaa ja poimitaan vaakasuunnassa ensin kasvikset, sitten lihat, sitten maitotuotteet, sitten kuivatavara (mausteita harvemmin tarvii ostaa).

  Ruokakauppastressin määrä on nyt lähes olematon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s