Yksinkertaistaminen
Comments 6

Ajankäytöstä

Uusi vuosi, uudet suunnitelmat, uusi kalenteri. Mikään ei ole niin hienoa kuin aloittaa uusi puhdas kalenteri, mieluiten siistillä käsialalla. Ja tällä kertaahan se voi onnistua, tottakai voi.

Olen kahlannut lukuisia ajankäytön oppaita, käynyt time manager -kursseilla niiden kulta-aikoina ja saanut henkilökohtaisia neuvoja alan ihmisiltä, joiden on vaikea uskoa, ettei joku osaisi käyttää kalenteria. Osaan kyllä, kalenterinkäyttöni ei ole kiinni osaamisesta. Kysymys on asenteesta. En jaksa tai hoksaa kirjoittaa asioita muistiin juuri sillä hetkellä, kun pitäisi, ja myöhemmin en muista. Jos olen kirjoittanut asioita kalenteriini, en muista tarkistaa sitä. Ja jos muistankin, niin liialliset kalenterimerkinnät ahdistavat. Ja useimmitenhan kalenteri on hukassa. Pinoissa, väärässä laukussa, laatikon pohjalla muun roinan alla. Kaikesta tästä seuraa kaaosta, ahdistusta ja tärkeiden asioiden unohtelua.

Olen jo vuosia sitten ratkaissut osan ongelmasta sillä, että hankin itselleni mahdollisimman vähän kellontarkkoja menoja. En käy jumpassa tai kansalaisopistossa tiettyyn aikaan tiettynä päivänä. Olen epäsosiaalinen, ja sovin kahvilatapaamisia tai kyläilyjä vain harvoin (silloin kun sovin, tapaamiset ovat toki mieluisia). Lapsilla on jokaisella vain yksi harrastus (joka sekin tosin saattaa viedä useita iltoja viikossa). En kuulu yhdistyksiin, joihin liittyy tiheitä tapaamisia. Lasten ollessa pieniä jätin väliin muskarit, kuvataidekerhot ja seurakunnan äitikerhot. Lyhyesti sanottuna ohitan kaiken vapaaehtoisen toiminnan, josta en ole aidosti kiinnostunut.

Kaikki ns. pakolliset menot (lääkärit, koulutapaamiset, oikojahammaslääkärikäynnit yms) pyrin sijoittamaan samoille tai vierekkäisille päiville, jolloin ne rikkovat viikkoa mahdollisimman vähän. Jo yksikin aikataulutettu meno päivässä estää keskittymisen aikaa vieviin asioihin, joten samalla vaivalla hoidan useita asioita samana päivänä, vaikka joutuisin välillä käymään kotonakin. Pakolliset menot laitan puhelimen kalenteriin mahdollisimman nopeasti niistä kuultuani, ja säädän muistutukset kertomaan asiasta sekä päivää että kahta tuntia aiemmin. Tällä systeemillä on viime kuukausina tullut yllättävän vähän unohduksia!

Luin täältä vapaa-ajan käytön jakamisesta. Ahdistuin kovasti jo ajatusta, että pohtisin moisia. Koko yksinkertaistamisen perusajatus on kohdallani se, että teen tiettyjä asioita elämässä mahdollisimman helpolla tavalla, ja voin käyttää jäljelle jäävän ajan itselleni tärkeisiin asioihin ilman, että lasken aikatauluja minuutin tarkkuudella. Koko elämänlaatuni muodostuu siitä, ettei kaikkea joudu tekemään kello kädessä.

Vaikken pidä tarkasta aikatauluttamisesta, pidän kuitenkin rytmistä.Koko perhe hyötyy siitä, että asiat tapahtuvat tietyssä järjestyksessä ja ennaltasovitusti. Olen huomannut, että useimmat lapset haluavat tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, ja siirtymävaiheet ovat kaikille helpompia, jos ne ovat etukäteen tiedossa. Itsekin aloitan työläät asiat mieluiten niin, että olen niistä etukäteen tietoinen. Tämän vuoksi pyrin pitämään elämässä selkeän mutta väljän rytmin ja ilmoittamaan yllättävistä tapahtumista perheelle mahdollisimman ajoissa.

6 Comments

 1. Tuo on kyllä totta myös minun kohdallani, että jos menoja on muutama, kannattaa ne laittaa lähelle toisiaan -siis vaikka ke ja to, niin muutoksista vapaat päivät muodostavat pitkän kokonaisuuden. Olen juuri säätämässä uutta upeaa kevätaikataulua siihen suuntaan; ei joka ilta pieniä menoja vaan tiivis harrastusputki keskelle viikkoa -sekin karsittuna.

  Pienten lasten kanssa olen joutunut jättämään enemmän tyhjää perheaikaa, lähdöt ja tulemiset kun tuntuvat kuormittavan näitä. Olen sitten huomannut, että myös itselleni on jätettävä erityisesti palautumisaikaa aina päivä vierailun jälkeen. Sen sijaan päiviä etukäteen en mieluummin kyläilyistä tietäisikään, vaikka virkistyn itse kyläilyistä.

  • On erityisen totta, että pienten lasten kanssa on jäätävä runsaasti perheaikaa. Itse en halunnut harrastaa koskaan perheen ulkopuolella lasten ollessa pieniä (kunnes kuopuskin oli yli viiden). Koin ulkopuolelta jatkuvaa painostusta asiaan, sekä neuvolasta että sukulaisten ja tuttavien taholta (”äidin pitää käydä tuulettumassa”). Ymmärrän hyvin, että joku kaipaa kodin ulkopuolista aikaa esimerkiksi liikuntaan, mutta itselleni jokainen ylimääräinen aikataulutettu meno oli yksi stressava asia lisää. Mieluiten ulkoilin koiran kanssa vaikka lapset mukana, tai katselin kotona elokuvia.

   Nykyisin vietän aikaa kodin ulkopuolellakin, mutta en edelleenkään halua hankkia itselleni säännöllistä aikataulutettua harrastusta, sillä kokisin sen ahdistavana enkä iloisena asiana.

   Kiitos kommentista!

 2. Tykkään kovasti uudesta blogistasi ja odotan innolla postauksiasi! Minulle kalenteri on paras kaveri 🙂 Kun on töissä, lapsista vielä yksi on päiväkodissa ja koko perhe harrastaa aika paljon, joutuu väistämättä aikatauluttamaan ja elämään jatkuvasti kellon ja kalenterin kanssa. Yritän kuitenkin huolehtia siitä, että on iltoja, jolloin ei ole harrastusmenoja. Lisäksi pyrimme rauhoittamaan viikonloput, vaikka lasten kasvaessa harrastusmenoja tulee koko ajan lisää ja myös viikonlopuille. Arjen hektisyyden vastapainoksi pyrin kuitenkin elämään ilman kalenteria loma-aikoina ja se on kyllä ihan luksusta.

  • Tanja, minäkin siis haluaisin olla kaveri kalenterin kanssa 🙂 Ellen paras kaveri niin kuitenkin jonkinlainen. Sillä tavoin, että arki olisi hallinnassa enkä unohtelisi tärkeitä asioita.

   Mies käyttää meillä kalenteria sekä töissä että vapaa-ajassa ihan joka päivä, ja se on luontevaa eikä hän juuri koskaan unohtele mitään. Minä sen sijaan olen tohelo 🙂 Vaikka merkitsisin asiat muistiin, en kertakaikkiaan muista (=viitsi) kalenteria katsoa ajoissa. Nykyisin muistan sentään lääkärit/hammaslääkärit yms koska puhelin muistuttaa sekä päivää ennen että samana päivänä.

   Kiva kun jätit kommentin, kiitos!

 3. Tuuli says

  Hei Nuttula!
  Minunkin mielestäni tämä uusi Blogisi on todella hyvä 🙂
  Odottelen minäkin uusia postauksia .
  Ajankäytöstä …itse en osaa käyttää kalennteria 😦 mies ostaa aina uuden minulle joululahjaksi,ja yrittää auttaa minua käyttämään kalenteria kännykässä jne..en vaan osaa .Mies sen sijaan käyttää kaikenmoisia kalentereita sähköisiä ja tavallisia.
  Yhden lapsen äitinä lapsen harrasteajat ja päivät pysyvät hanskassa ilman kalenteria.a
  Mukavaa ja” järjestelmällistä ” Uutta vuotta 2011!
  terkkusin
  -Tuisku-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s