Yksinkertaistaminen
Comments 5

Helpon elämän paradoksi

Hieman hassua, että voidakseni elää jatkossa helpompaa elämää joudun ensin suorittamaan valtavan alkuraivauksen kaikilla elämän osa-alueilla. Ei helppoa lainkaan. Yksi tämän blogin tarkoituksista on koota ajatukseni asian ympäriltä selkeäksi suunnitelmaksi ja motivoida itseni urakkaan. Keinoja ja työkaluja on paljon. Aiheesta on kirjoitettu paljon kirjallisuutta, ja netistä löytyy satoja asiaan keskittyviä sivustoja.

Alla karkea tehtävälista, joka toimii samalla muistilistana itselleni. Kaaoksenhallinnassa on aloitettava alkeista.

1. Vähennä tavaran määrää poistamalla kaikki ylimääräinen.

2. Tämän jälkeen, vähennä tavaran määrää. Tarkoitan sitä, tämä on ehkä oleellisin kohta listalla. Kun kaikki ylimääräinen on jo poistettu talosta, harkitse vielä mm. seuraavaa:

 • Pakkaa suurin osa lasten leluista tukeviin säilytyslaatikoihin vaatehuoneen tai varaston ylähyllylle, ja jätä esille vain muutama tavara. Lajittele varastoitavat lelut siististi, jolloin esillä olevia leluja voi halutessa vaihtaa. On mykistävää, kuinka paljon paremmin lapset keskittyvät, kun käsillä on vain muutama esine.

3. Järjestä koti ja sen säilytystilat toiminnallisuuden mukaan. Tavaroiden keskittäminen niille alueille, jossa niitä käytetään, on kätevää ja helpottaa arkea. Olen itse tehnyt esimerkiksi keittiöön leivontapisteen, välipalalaatikon (josta lapset voivat helposti noutaa pikaevästä) sekä aamiaisnurkkauksen. Periaatetta voi noudattaa kodin eri tiloissa.

4. Kehittele omalle perheelle sopivat systeemit vaatehuoltoon, ruokahuoltoon ja viikkorutiineihin. Tämä on hankala kohta, ja vaatii kokeiluja. Kaiken perusta on se, että helppo päivärutiini tulee luonnostaan joka päivä. Tavoitteena on mm:

 • Yksinkertaistaa vaatevarastot ja niiden huoltaminen.
 • Miettiä sopiva ruokavalio ja kehitellä helppoja ruokalistoja. Tämä kohta on tavallaan kaksinkertainen pähkinä. Ensin on pohdittava millainen haluan ruokavalion olevan, mikä ei ole sinänsä aivan yksinkertaista. Toiseksi, on suunniteltava, kuinka toteuttaa ruokavaliota arjessa (ruokalistan runko, kauppalista jne)

5. Mieti periaatteet kaikelle sähköisen viestinnän kulutukselle ja hyödyntämiselle. Meidän perheessämme televisio tai tietokonepelit eivät ole ongelmallisia. Sen sijaan internetin käyttö vie ison osan henkilökohtaisesta vapaa-ajastani. Monesta asiasta en ole valmis luopumaan, mutta jonkinlainen järkeistäminen on paikallaan.

 • Olen huomaamattani jo muuttanut esimerkiksi blogien seuraamista. Listalle on jäänyt muutama suosikki, joiden kautta saan inspiraatiota ja uusia linkkejä. Sokkomainen hyppely blogiviidakossa on vähentynyt.
 • Olen miettimässä myös omaa linjaani bloggailussa. Tämä pohdituttaa, haluaisin muodostaa selkeän periaatteen.
 • Olenko ainoa, jolla on mennyt alkuvuosien innostus Facebookin käytössä ohi? Tilistä on kuitenkin vaikea luopua, koska se on helppo tapa pitää yhteyttä tuttaviin, joita tapaa vain harvoin.
 • Twitterin käyttö on huomattavasti helpompi keino pysyä ajan tasalla.
 • Sähköpostiosoitteiden runsautta on jo vaikeaa hallita.

6. Tee oma selviytymiskansio. Käytin vastaavaa kansiota muutama vuosi sitten. Miksi kansio ei toiminutkaan/miksi lopetin sen käytön? Kansioon kokoan:

 • Päivärutiinit
 • Viikkorutiinit
 • Ruokalistat
 • Ostoslistat
 • Yhteystiedot
 • Terveyskalenterin (lääkärit yms)
 • Budjetit

5 Comments

 1. anonyymi says

  Kirjoituksesi ovat todella mielenkiintoisia. Oikein odotan aina uusinta postaustasi. Kiitos!

  Huvittavaa kyllä, itse koen juuri kohdan 4 (Kehittele omalle perheelle sopivat systeemit) kaikkein helpoimmaksi. Se tuntuu vuosien saatossa hioutuneen kohdilleen aika ongelmattomasti. Vaikeinta on pakata ylimääräiset kamat vaatehuoneen tai varaston ylähyllylle, koska varastoa tai vaatehuonetta ei ole 🙂 Siispä olen keskittynyt ykköskohtaan. En ole halunnut (enkä vieläkään halua) kotiini runsaita säilytystiloja siksi, että silloin tavaraa tulee tarpeettomasti hillottua. Nyt on pakko säännöllisesti käydä läpi komerot, jotta eivät tukkeudu. Pakko myös miettiä, haluaako tai tarvitseeko todella sitätätätuota. Yksi iso mutta jutussa on: tämä toimii omien ja lasten tavaroiden kohdalla, ei kuitenkaan miehen omaisuuden suhteen. En voi kyselemättä heittää kierrätykseen tai menemään moniakaan puolisolle kuuluvia juttuja. Mies itse ei ole erityisen kiinnostunut tavarapaljoutensa syynäämisestä. Luonne-erot näkyvät, kun toinen pyrkii kohtuullisuuteen, toineen tykkää hamstrata ja säilyttää kaiken varalta. Eli kärjistettynä minä raivaan tyhjää tilaa, puoliso täyttää sen kantamalla tupaan lisää tavaraa.

  Kolmos kohtaa (Järjestä koti ja sen säilytystilat toiminnallisuuden mukaan) olen noudattanut enemmän ehkä tiedostamattomasti kuin tietoisesti. Todellakin kätevää ja arkea helpottavaa! Mikä on turhauttavampaa (ja suurta ajantuhlausta), kuin ruveta tekemään jotain, jos ensin on etsittävät tarvikkeet ja välineet sieltä ja täältä (jolloin suurella todennäköisyydellä osa on hukassa tai lopussa tai rikki) ja lopuksi kaikelle on taas löydyttävä paikka, jota ei seuraavalla kerralla enää muista. Olisi muuten kiva nähdä kuvia leivonta- tai välipalapisteestäsi.

  Rutiinikansio listoineen tuntuu äkkiseltään vieraalta toimintatavalta itselleni. Odotan silti mielenkiinnolla, mitä siitä kirjoitat. Ehkä asia avautuu minullekin 🙂

  • Kiitos kommentista! En käsitä, miten itselleni on niin hankalaa löytää oikeasti toimiva rutiini ruuanlaittoon, ostoskäynteihin yms. Syynä on luultavasti se, etten ole kovin kiinnostunut ruuanlaitosta, joten rutiinin täytyy olla todella selkeä, että pitäytyisin siinä. Olen lukemattomia kertoja kokeillut erilaisia systeemejä, mutta luisun niistä pois heti väsymyskauden tullessa ja palaan aiempaan kaaos-menetelmään 😀

   Taloa rakentaessamme halusin vähän kaappitilaa juuri siitä syystä, että tavaraa ei kertyisi. Jälkikäteen tajusin, etten ollut lainkaan realistinen, ja kaappeja on liian vähän siellä missä oikeasti haluaisin. Meillä on varastohuone kellarissa, joten se pelastaa nyt tilannetta.

   Ymmärrän hyvin tuon ongelman, että toisen tavaroihin ei voi puuttua. Meillä mies ei ole hamstraaja, koska harrastaa sellaisia juttuja, joihin ei liity paljoa varusteita, kuten juoksu. Kirjoja hän tosin keräilee, mutta niitä keräilen itsekin. Olen kuitenkin huomannut, että nähdessään minun projektini hänkin on alkanut osallistua aktiivisemmin, tarttunut kierrätystavaroiden järjestykseen jne. Ja puolin ja toisin esimerkki tarttuu.

   Laitan kuvan ja selityksiä rutiinikansiosta jossain vaiheessa 🙂

 2. Mulla on mahtava mies. Teimme hänen johdollaan vuoden alussa viikkosuunnitelman, missä lukee joka ikinen rutiini pyykinpesusta lasten ulkoilutusvuoroihin. Naurettavaa, kyllä, mutta tällä tavalla saa näköjään miehenkin sitoutumaan kotitöihin. Itse saattasin pärjätä ilman listaakin, mutta pidän kyllä asioiden pyörittelemisestä paperilla. Ehkä voitaisiin vielä lisätä koodivärit ja käyttää vaikka siirrettäviä tarralappuja… tämä ei enää ollut miehen homma.

  Olen niin iloinen bloggailuistasi! En tiedä onko sattumaa, että juuri nyt mietin näitä asioita päivittäin. Tänään sain taas poimittua pussillisen kirppistavaraa lastenhuoneen komerosta, hurraa.

  • M-K: Toimiiko teillä nämä tekemänne listat? Millaisia suunnitelmat ovat rungoltaan, ts. mitä asioita sisällytätte niihin? Olen nimittäin itse tehnyt tuollaisia suunnitelmia paljon, etenkin niinä aikoina kun on ollut kaikkein kiireisintä ja eniten kädet täynnä. Ja ongelma on aina ollut se, että en kertakaikkiaan saa systeemiä toimimaan. Yksi tehoton päivä, jolloin saan vain minimin tehtyä, ja koko viikko on sekaisin. Ja siitä ylöspääsemiseen taas menee viikko. Mutta etenkin tykkään laittaa suunnitelmaanniitä värillisiä tarralappuja 😀 Kirjoitan noista omista rutiinilistoistani seuraavassa postauksessa.

   Ja kiitos, kiva kun käyt lukemassa! 🙂

   • Listallamme on työajat, harrastukset ja lasten iltapäiväulkoilut sekä muutamia kotityöaikoja: kuka kokkaa, tiskit ruoan jälkeen, iso kauppakäynti, siivouspäivä ja jopa pyykkäysajat. Itse asiassa myös lepotauot kuuluvat suunnitelmaan! Kyllä tämä näyttää toimivan, ainakin viikon. Me emme vielä elä varsinaisia ruuhkavuosia, joten väljää aikaa on kalenterissamme melko paljon ja kaikin puolin elämämme on aika pientä -asunnosta lähtien.

    Miehen salaisuus taitaa olla, että listalla on vain juuri se minimi, itse olisin varmaan pyrkinyt täydellisyyteen johon en kuitenkaan olisi yltänyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s