Yksinkertaistaminen
Comments 2

Selviytymiskansio

Moni organisointikirja tai -sivusto kehottaa rakentamaan itselleen oman ”selviytymiskansion”. Kyse on siis ihan tavallisesta kansiosta tai muistikirjasta, johon voi kasata yksiin kansiin kaikki ne asiat, jotka haluaa saada hallintaansa. Asioista ei tule rutiininomaisia hetkessä, vaan rutiinien muodostaminen vaatii systemaattista toistoa, ja toistaminen on helpompaa, jos itsellä on selkeät toimintaohjeet kirjattuina. Kansioon voi liittää omat päivärutiinit, viikkorutiinit, ruokalistat, ostoslistat, budjettisuunnitelmat sekä kaikenlaiset muistettavat asiat yhteen ja samaan helppoon paikkaan.

Joskus vuosia sitten päätin ottaa käyttööni tällaisen kansion, ja valitsin huolella sopivan kierrekansion muovitaskuineen sekä kirjoitin hienot listat kaikista tavoitteenani olevista rutiineista ja tehtävistä. Jostain syystä kansioon ei tullut katsottua kovinkaan usein. Ensinnäkin, kansio oli kömpelö. Toiseksi, rutiinisuunnitelmani kaatuivat kuin korttitalo vähänkin hankalan päivän tultua, ja niitähän pikkulapsiperheessä riittää. Milloin olin itse liian väsynyt tehdäkseni listojeni vaatimat asiat, milloin lasten rytmi oli aivan toinen kuin listassani luki tai milloin joku oli kipeä, jolloin kaupassakäynti jäi väliin jne. Kansio pölyttyi nopeasti.

On ihan sama vaikka kirjoittaisi tehtävälistansa kultakynällä käsinsidottuun kirjaan, jos tavoitteet ovat täysin epärealistiset ja joustamattomat. Itselläni on ollut vain yksi keino saada päivärutiinit toimimaan. Muutos tapahtui, kun tajusin olla itselleni armollinen ja tein rutiineista niin lapsellisen helpot ja yksinkertaiset, että saan tehtyä ne myös kaikkein tehottomampina päivinä tai vaikka puolikuntoisena. Toki usein teen enemmän kuin nämä rutiinit. Mutta näin alisuorittaminen ei kaada koko systeemiä, ja näilläkin perhe selviää.

Itselleni on tärkeintä, että aamu on rauhallinen, ja että saan lapset ruokittuina ja puhtaissa vaatteissa ajoissa kouluun. Päivän aikana teen muutaman kodinhoitoaskareen (keittiön pikasiivous, pyykinpesu), jotta voimme viettää rauhallisen hetken myös koulun jälkeen, ja lisäksi varmistan, että kotona on ruokaa päivällistä varten. Tässä tärkeimmät. Lisäksi ulkoilen joka päivä koiran kanssa, ja pyrin lukemaan lapsille ääneen.

Tehtyäni tuon pienen oivalluksen päivärutiinien suhteen olen päässyt systeemiin, joka ei kaadu heti huonon päivän tullen. Päivärutiinien lisäksi talous vaatii tietysti muutakin toimiakseen. Tässä tulevat mukaan viikkorutiinit, joiden avulla säilyy kodin siisteys ja saadaan välttämättömät asiat (myös ostosten teko) hoidettua, sekä ruokalistat toimivan ruokahuollon taustalle. Viikkorutiinit eivät ole itselläni vielä hallinnassa, mutta olen tehnyt alustavan rungon ruokalistalle, joka jo lyhyellä kokemuksella on vienyt taakan harteilta.

Kun rutiinit ovat tarpeeksi yksinkertaiset ja helpot, ne voi todellakin kirjata ns. selviytymiskansioon. Itse päätin olla hankkimatta lisää rojua uuden kansion muodossa ja yhdistää kalenterin ja selviytymiskansion. Tähän oli kaksi perustetta. Kalenterin käyttöni on hieman huteraa (se usein hautautuu jonnekin), ja näin uskon saavani sen ahkerampaan käyttöön. Toiseksi, tuollainen musta näppärä muistikirja on minusta toimiva, koska voin kuljetella sitä laukussa mukanani missä tahansa. Siitä voi myös muokata inspiroivan ja houkuttelevan lisäämällä sinne kaikenlaista rekvisiittaa. (Taidekortit ovat muuten hyvä tapa hankkia matkustaessa pieni matkamuisto museoista yms. Niihin ei mene paljoakaan rahaa, ja ne voi kuljettaa kotiin kalenterin välissä. Kotona laitan sitten kortteja peiliin, kaapin oveen tai kalenteriin. Tämä vain lisähuomautuksena.)

Selviytymiskalenterini toisessa kannessa on tasku, jonne sujautan laminoidut/kontaktilla päällystetyt kortit, joille olen kirjoittanut eri rutiinit, ruokalistat, ostoslistan rungot yms. Näin ne voi ottaa päivisin helposti käyttöön. Liimailen sivuille esimerkiksi ruokaohjeita, ja kirjaan muistiin vinkkejä kirjoista, elokuvista ja nettisivuista myöhemmin tutkittavaksi. Koko yksinkertaistamisen lähtökohtahan oli saada arki toimivaksi, jotta voisin käyttää enemmän aikaa haluamiini asioihin (ruokavalion suunnitteluun, lukemiseen yms.). Kalenterissa on myös jonkin verran tyhjiä sivuja, jonne aion kasata listoja yhteystiedoista ja muista muistettavista asioista.

2 Comments

 1. anonyymi says

  Olen ajatellut, että päivässä on niin paljon pakollista arkea rytmittävää, että se saa kelvata ruutiineiksi. Tarkoitan ruoka-aikoja (lounas ja päivällinen, aamu-, ilta- ja välipalat), koulun alkamis- ja loppumisaikoja sekä nukkumaanmenoa iltapesuineen. Siinä runko. Se värittyy sillä, että päivittäin on myös pyykättävä, siistittävä keittiötä, pestävä kakkapyllyjä, pyyhittävä, järjesteltävä, imuroitava ja yhtä sun toista muuta. Jälkimmäiset eivät kuitenkaan ole niin kelloon sidottuja kuin runkoasiat, ja suuri osa niistä ei pääse elämää horjuttamaan, vaikka joltakin päivältä jäisikin väliin. Kolmannen tason hommat ovat niitä, jotka tehdään jos ja kun virtaa ja aikaa riittää: ulkoilut, pihanhoidot, komeroiden järjestelyt, lajiteltujen jätteiden vienti, laskujen maksu… Lapsiperheessä tosiaan on niin paljon poikkeamapäiviä, ettei liian tiukkaa ohjelmointia kannata tehdä.

  Viikkosiivous ja kaupassakäynti seilaavat meillä parin päivän liukumalla. Ajatus on, että talo olis siivottu to-pe, mutta jos ei niin sitten uhrataan lauantai. Kaupasta on haettu kerran viikossa jättisatsi, pieni täydennys 1-2 kertaa. Ruuankulutus alkaa nykyisellään olla niin valtavaa, että ollaan siirtymässä/siirrytty kahdesti viikossa kohtuullisen suuren ruokamäärän hakuun. Mallikauppalista on kännykässä. Sitä muokkaan ja lähetän tekstarina miehelle, joka käy kaupassa.

  Itse en välitä ruokalistoista. Huolehdin, että kaupasta tuodaan joka päivälle erilaisia kasviksia sekä riittävä määrä lihaa, kalaa, kanaa tai kasvisproteiineja. Mies valitsee lajikkeet, minä sitten kokkaan niistä fiilispohjalta sapuskaa. Tekstariin tulee määriteltyä lajikkeet tarkasti vain, jos välttämättä tahdon tehdä tiettyä ruokaa. Pidän luovasta ruuanlaitosta.

  Listoja teen oikeastaan vain kertaluontoisista hommista: esim. jouluvalmisteluista tai kevätvaatehankinnoista. Nekin yl. kännykkään, niin kulkevat helposti mukana 🙂

  • Tuo kuulostaakin hyvältä, jos siis itsellä toimii. Minun kohdallani tahtoo usein käydä niin, että ellen saa itseäni noudattamaan tiettyjä rutiineja, en kertakaikkiaan tee mitään, siis ainakaan mitään mitä suinkin voin välttää (toki tietyt asiat hoidan aina vaikkei huvittaisi).

   Esimerkiksi kulunut viikko on ollut varsinainen tehottomuuden huippu. Olin matkoilla. Palattuani elin unelmissa. Sitten totesin ilokseni, että käsissäni on samoissa kansissa kolme Takamäki-dekkaria. Miksi imuroisin koko viikkona, jos voin lukea dekkaria senkin ajan…?

   Pelastukseni oli se, että kun tavoitteet ovat tarpeeksi matalalla, ne saavuttaa heikkoinakin päivinä. Aamut olivat rauhallisia, sain lapset ajoissa kouluun ilman kaaosta. Pesin pyykkiä juuri sen verran, että oli puhdasta päällepantavaa, ja noudatin robottina ruokalistarunkoani. Viikosta selvittiin, ensi viikkoon uudella innolla 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s