Hyvinvointi
Comments 2

10 tapaa parantaa elämänlaatua

Systemaattinen kaaosprojektini on kestänyt nyt lähes vuoden! En ole hypännyt uuteen elämäntyyliin vaan pikemminkin yritän liukua uusiin tapoihin, yksinkertaistaen asioita vähän kerrallaan. Olen yllättynyt siitä, kuinka helposti elämänlaatua voi parantaa. Listasin 10 keinoa, joita itse pyrin nyt toteuttamaan. Joissakin olen vielä alkumetreillä, osa näistä on jo hyvässä vauhdissa.

1. Tavaramäärän vähentäminen. Liiallinen tavaramäärä ei ehkä häiritse jokaista yhtä paljon kuin minua. Olen kuitenkin varma, että lähes jokainen voi havaita tavaramäärän vähentämisen helpottavan elämää ja ajattelua ihan lukemattomilla eri tavoilla.

2. Kulutuspäätösten harkitseminen.  Ostaessa (mitä tahansa) vain harvoin, voi vaikuttaa siihen mitä tarkalleen ostaa, mikä taas voi merkittävästi parantaa elämänlaatua. Kiireisissä ostopäätöksissä ei ehdi miettiä tuotteen alkuperää, ympäristökuormittavuutta tai materiaalia samalla tavoin kuin harkituissa ostopäätöksissä (esimerkiksi vaatteen tai kosmetiikan kemikaalit, ruuan luonnomukaisuus jne).

3. Lisäkarsiminen. Lähes kaikkea voi vähentää enemmän kuin aluksi kuvittelee, jokainen karsintakierros on aina helpotus (näin olen ainakin itse huomannut). Yhtäkkiä huomaa, että tekee mieli karsia kaikkea muutakin kun tavaraa.

4.  Terveet elämäntavat. Ällistyttävää, kuinka paljon helpompaa elämä on virkeänä ja hyväkuntoisena. Yritän karsia ruokavaliosta sellaista mikä ei tuo hyvää oloa ja lisätä sellaista mikä tuo. Karsia lihaa, teollisia tuotteita, liiallista kahvia tai sokeria. Lisätä tuoreita kasviksia. Syödä vain kolme kertaa päivässä (muuten ajaudun välipaloille vähän väliä). Opetella liikkumaan. Nukkua säännöllisesti.

5. Kaikkien kodintilojen ja -rutiinien yksinkertaistaminen. On hankalaa hoitaa järkevää ja terveellistä ruokahuoltoa kaoottisessa keittiössä. Olen vuoden aikana karsinut esimerkiksi ruokatarvikkeet vain niihin tuotteisiin, joita jatkuvasti käytän ja ryhmitellyt kaiken laatikoihin. Näen vilkaisemalla mitä kuivatarvikkeita kotoa puuttuu, mikä helpottaa myös ostosten tekoa. Kylpyhuoneen siivoaminen käy nopeasti, kun kosmetiikkaa on vain muutama purkki omassa korissaan jne.

6. Ajankäyttö sellaisiin asioihin, jotka selkeyttävät omaa mieltä. Yritän joka päivää kirjoittaa (mitä tahansa vain tyhjentääkseni mieltäni) ja kävellä reilun lenkin (käy luonnollisesti myös liikuntaharjoituksesta).

7. Ylireagoinnin välttäminen. Kuulun ihmisiin, jotka ärsyyntyvät liian helposti kaikesta mahdollisesta. Verenpaineen kohoamisen voi välillä kuulla korvissa aivan konkreettisesti. Jokainen voi parhaiten vaikuttaa siihen, kuinka itse toimii ja kuinka reagoi muiden toimintaan.

8. Negatiivisuuden välttäminen. Negatiivisuus saa helposti valtaansa, jos siihen lähtee mukaan. Se tuo vain pahaa oloa. Yritän nyt systemaattisesti välttää kielteisyyttä.

9. Keskittyminen olennaiseen. Saan perheeltä paljon palautetta siitä, etten kuule kun minulle puhutaan. En taida kuunnella. Ajattelen kaikkea muuta tai teen tärkeillä hetkillä vääriä ja turhia asioita. Haluaisin oppia kuuntelemaan.

10. Ilo ja kiitollisuus. Elämässä on paljon hyviä ja hienoja asioita, jotka menevät hukkaan jos niistä ei nauti ja osaa olla kiitollinen. Tämä on henkilökohtaisesti aika helppo kohta. Minulla ei ole suurta kynnystä nauttia elämästä. Yritän silti aktiivisesti olla kiitollinen arjesta.

2 Comments

  1. Moi! Tämä oli tosi hyvä lista ja olen itsekin tehnyt monia samoja asioita nyt vuoden sisällä. Tai jos en ole tehnyt, olen jo aikomuksen asteella. Kun saadaan tämä ryhmä rämä kohtapuoleen täältä väliaikaismajoituksesta omien nurkkien sisään, moni asia tulee selkeytymään ja paranemaan. Mutta jos et pane pahaksesti, voisin kopsata sulta tämän listaidean ja julkaista sen oman näköisenäni versiona omassa blogissa?

    • Hei! Toki saa kopsata. Minulla on on myös monia juttuja aikomuksen asteella, vähitellen yritän niitä nyt toteuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s