Koti
Jätä kommentti

Keep it simple: keittiö

Keep It Simple Kitchen

Keittiön yksinkertaistaminen on ollut alusta lähtien yksi päätavoittestani. Pidän kovasti hyvästä ruuasta/yhteisistä ruokailutilanteista. Ruoka valmistetaan useimmiten itse ja leivonkin jonkin verran. Mutta mutta. En ole kuitenkaan kovin innokas kokki ja jos voisin, välttäisin ihan mielelläni suuren osan ruuanvalmistuksesta. Laitan silti ruokaa päivittäin (haluan, että perhe syö enimmäkseen kotiruokaa ja ruuanvalmistus nyt vaan sattuu lankeamaan minulle). En ole siis keittiössä avuton, mutta silti keittiöasiat sisältävät liikaa haasteita: keittiö ”peruskaaoksessa”, liikaa tavaraa, ostostenteko suunnittelematonta, ruokalistasysteemit toimimattomia, ruokaa menee hukkaan jne. En ole jaksanut toimia järjestelmällisesti. Perhe on aina saanut ruokansa, mutta samalla kaikki keittiöpuuhailut ovat muuttuneet yhä vähemmän houkuttelevammiksi. Olen pitkään halunnut, että siihen tulee muutos.

Olen nyt noudattanut seuraavaa keep it simple -suunnitelmaa, ja ollut aika tyytyväinen muutoksiin:

Keittiön suursiivous:

Tyhjensin ensin kaikki keittiön astiakaapit, ja poistin astiat, joita ei käytetä lainkaan tai hyvin vähän. Olin aika ankara. Jätin arkikaappiin vain päivittäin käytettävät astiat, siirsin harvemmin käytettävät astiat yläkaappiin ja laitoin lasihyllyyn muutaman lempiastian. Olen huomannut, että valkoiset perusastiat ovat erittäin toimivia arjessa: ne eivät näytä pöydille unohtuneinakaan kovin sotkuisilta, ja niiden käsittely on nopsaa (kaikki nopeasti samaan pinoon jne). Kirppareilta keräilemäni astiat ovat lasikaapissa, ja käytän niitä lähinnä kahvitellessa.

Tyhjensin seuraavaksi kuivatavaralaatikot, ja ryhmittelin ne ruokatarvikkeiden mukaan. Laitoin kaikki kuivatarvikkeet ryhmiin omiin muovirasioihinsa (Ikean perusmuovilaatikko). Nyt kaikki riisipaketit, pastat, jauhot, leivontarvikkeet jne. ovat omissa avoimissa muovilaatikoissaan. Avaamalla suuren kuivatavaralaatikon näkee pikavilkaisulla missä lajittelulaatikossa on tyhjää. Päädyin tähän ratkaisuun säilytyspurnukkaratkaisun sijasta. Kas kun purnukoiden koko harvoin täsmää alkuperäisten pakkausten kanssa, ja pahvirasioita on aina kaapeissa kaikesta huolimatta (ainakin meillä, olen purnukkasysteemiäkin kokeillut). Vain kahvit, teet, sokerit ja hiutaleet ovat saaneet omat kestopurkkinsa. Muut ruokatarvikkeet ovat alkuperäisissä pakkauksissa lajiteltuina muovilaatikoihin.

Siivosin vastaavalla tavalla lopuksi jääkaapin. Ryhmittelin tavararyhmät omiin laatikoihinsa (kasvikset, juurekset, voileipätarvikkeet, jogurtit/viilit, hillot). Jääkaappi on minusta hankalin ja kaikkein epäjärjestelmällisin kohde keittiössä. Järjestys ei tahdo säilyä, ja pakkaukset sotkevat helposti, joten laatikkosysteemi auttaa hiukan.

This entry was posted in: Koti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s