Koti
Comments 5

Harkittu ruokatalous

Olen pitkään halunnut perheeseemme harkitun ruokatalouden, jotta ruokajätettä jäisi mahdollisimman vähän. Harmittaa, että hyvistä yrityksestä huolimatta ruokaa hukkaantuu edelleen liian paljon (syynä suunnitelmallisuuden puute, heräteostokset kauppareissuilla jne). Olen vuosien varrella kokeillut ruokalistoja, mutta pitkäjännitteisyyteni ei riitä pitämään niitä yllä, ja muutokset ja yllätykset saavat ne sekaisin nopeasti. Viime vuonna otin käyttöön systeemin, joka on tarkan listan sijasta karkea listarunko, ja se on helpottanut ostostentekohetkiä ja vähentänyt turhia ostoksia. Perusunko on kohtuullisen toimiva, koska siinä on mukana joustopäivä hyödyntämässä jääkaappiin jääneitä ruokatavaroita. Suurin ongelma on ollut sopivien kasvisruokaohjeiden löytäminen. Lapset nirsoilevat kasviruokia, ja olen itsekin jumittunut muutamaan ruokaan. En osaa vielä olla tarpeeksi tarkka ja täsmällinen ostoksissani, ja olen myös hirveän huono siivoilemaan yli jääneitä tähteitä ja vanhentuneita ruokia.

Olen yrittänyt keksiä ratkaisua asiaan ja lukenut eri blogeista postauksia aiheesta Food Waste Friday. Idea on tehdä ruokaostokset listan mukaan lauantaina, toteuttaa ruokalistaa viikon ajan ja perjantaina ottaa esille mitä jääkaappiin on jäänyt ja käyttää nuo ruokatarvikkeet ruuaksi tai syödä noutoruokaa/ulkona, mikäli kaappi on tyhjä. Oleellista on, että perjantaina jääkaappi myös puhdistetaan huolellisesti, minkä jälkeen se voidaan taas lauantaina täyttää seuraavaksi viikoksi.

Oma systeemini on onnistuessaan hiukan vastaava. Repsahdan kuitenkin käymään kaupassa useita kertoja viikossa (seurauksena enemmän heräteostoksia ja herkkuja), ja vaikka pyrin käyttämään lauantaita joustopäivänä (jolloin joko tyhjennetään jääkaappia tai syödään kodin ulkopuolella), lauantairutiineihini ei valitettavasti kuulu jääkaapin järjestelmällinen puhdistaminen. Tilanne on huomattavasti parempi kuin se aiemmin oli, ja ruokatavaroiden ryhmittely auttaa pitämään jääkaapin helpommin järjestyksessä, mutta löydän sieltä edelleen liian usein vanhentuneita ja epämääräisiä jämiä, eikä jääkaappi ole koskaan niin puhdas kuin toivoisin.

Haluaisinkin tarkentaa nyt omaa systeemiä vastaavanlaiseksi, jotta jääkaappi pysyisi siistinä ja jotta saisin vähennetyä ruuan hukkaantumista entisestään. Perjantai ei ole minusta ihan sopiva tähdepäiväksi (se on viikon tärkein päivä, ja sitä juhlistetaan usein myös hyvällä ruualla ja viinilasillisella), ja suoritan harvoin ostoksiakaan lauantaisin. Olenkin ajatellut inventoida, siivota ja täyttää jääkaapin täsmällisesti perjantaisin, ja käyttää tähteeksi jääneet ruuat edelleen lauantaisin. En usko, että pitkäjänteisyyteni riittää millään yhteen kauppakertaan, mutta esimerkiksi kaksi ostoskertaa (perjantai + alkuviikko) kuulostaa realistiselta ja järkevältäkin.

En usko, että käytäntö toimii, ellen tee jääkaapin siivouksesta ja täyttämisestä rutiinia jokaiselle perjantaille. Toivon siis että onnistun rutiinin muodostamaan! On älytöntä ja epäekologista hukata ruokaa (ja rahaakin) ja ällöttävää, jos jääkaappi ei ole aina perussiisti. Ensimmäinen perjantairutiini on ensi viikolla. Huomenna on kiirus, sillä lähden pienelle matkalle. Hauskaa viikonloppua, ja lämpimästi tervetuloa uusille blogivierailijoille!

This entry was posted in: Koti

5 Comments

  1. Ttsemppiä, Kiitos kun viitoitat tietä ja kokeilet mikä toimii, mikä ei. Olen omassa elämässäni jo ohittanut lapsiperhevaiheen, muuttanut pienempään ja pienempään ja karsinut tavaraa ja elämää kierros kierrokselta. Uskomatonta, mutta taistelu roinaa vastaan jatkuu edelleen yhden naisen pienessä asunnossa. Kaikenlainen käsillä tekeminen harrastuksena ei helpota asiaa.

  2. Jo: Thank you so much for taking time to visit my blog! I hope you didn’t mind me linking your blog as an example of Food Waste Friday? I got so much inspiration from your posts! Sorry my blog is in Finnish, I’m planning to write a small introduction in English.

    Heli: Ilmeisesti kierroksia tulee aina uusia, etenkin jos asuntojen koko vaihtelee elämäntilanten mukaan? Harrastukset keräävät kaikenlaista tavaraa… Itselläni lehdet ja kirjat vievät tilaa. Ne ovat kuitenkin siinä mielessä helpompia kuin askartelutarvikkeet, että niitä on nykyisin saatavilla myös digitaalisena 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s