Hyvinvointi
Comments 2

Inspiraatiosta

En saa suoraan sanottuna mitään hurmiota raivaustyöstä ja esimerkiksi kellarin siivoamisesta itsessään. Lopputulos toki tavaran vähentyessä ja tilan järjestyessä aina palkitsee ja innostaa jatkamaankin. Vähentäminen/karsiminen/yksinkertaistaminen on siis tavallaan väline (tai asenne tai toimintatapa), jotta voin enemmän ja paremmin tehdä jotain oikeasti mielenkiintoista ja innostavaa. Sen vuoksi muutama sana inspiraatiosta.

Itselleni inspiraatioprosessi tarkoittaa lyhyesti sitä, että imen innostusta ja vaikutteita kaikkialta ja kaikilla aisteilla, prosessoin näitä asioita mielessäni (tiedostaen tai tiedostamattani) ja sitten kanavoin tätä materiaalia uusina ideoina ja kaikkena omana toimintana. Viittaan ihan arkipäiväiseen innostukseen, en koe itseäni missään mielessä erityisen luovaksi ihmiseksi.

Jaan omat inspiraationlähteeni kolmeen karkeaan kategoriaan:

 • lukeminen, mikä voi tarkoittaa kirjoja, lehtiä, blogeja tai ihan mitä tahansa kirjallisessa muodossa olevaa
 • visuaalinen inspiraatio, kuten valokuvat, elokuvat, muotoilu
 • kokemukset, esimerkiksi musiikki, teatteri, näyttelyt, matkustelu, keskustelu ja ylipäätänsä ihmisten tapaaminen

Luovan työn ammattilaisten ohje taitaa olla kurinalainen työskentely, mutta omalla kohdallani olen huomannut, että inspiraatiota ei voi pakottaa. Uusia ajatuksia tulee, kun siihen on valmis. Olen kuitenkin selkeästi havainnut, että tietyt asiat auttavat käsittelemään jo mielessä olevia ajatuksia. Itselleni paras tapa saada ajatukset virtaamaan ja selkeytymään on kävely, mutta kaikki pieni rauhallinen käsillä puuhastelu, kuten leipominen, toimii myös.

Innostus ei aina tartu samalla tavalla. Jos kirjoilla, lehdillä ja blogeilla mässäilee määrältään ylenpalttisesti, tulee ainakin itselleni ärsykeähky eikä tee mieli tutkia oikein mitään. Olin pitkään lukematta yhtään mitään, mikä on itselleni harvinaista. Suunnittelin, että keskityn jatkossa lukemaan jonkin hyvän kirjan viikottain. Ajatuksella luettuna kirjasta riittää iloa koko viikoksi. Jos viikko ei puolestaan riitä, kirja ei ehkä olekaan kiinnostava tai omaan mielentilaan sopiva? Vastaavasti yritän ajatuksella valita hyvän elokuvan viikottain sen sijaan että katson mitään eteen tulee.

Inspiraation ja virikkeiden vastaanotto on helpompaa, jos mieli on avoin ja hyvä, eikä varsinkaan ärtynyt tai stressaantunut. Kaikenlaisen turhan karsinta on ollut tässä suhteessa merkittävämpi asia kuin alussa osasin odottaa, ja nyt olo on entistä huomattavasti innostuneempi ja aikaansaapa. Eli jos pää on yhtä aikaa sekä tyhjä että liian täynnä niin saattaa auttaa kun:

 • karsii ylimääräiset häiriöitä aiheuttavat tekijät
 • lataa uudenlaista virtaa itselle sopivista inspiraation lähteistä
 • antaa aivojen työskennellä samalla kun puuhailee jonkun sopivan rentouttavan askareen tai liikunnan parissa

Toimii ainakin omalla kohdallani!

2 Comments

 1. Itse luen aivan mielettömiä määriä blogeja. Tunnistin itseni, kun sanoit, että voisi ehkä tehdä jotain jos tuntuu että pää on samaan aikaan tyhjä ja täynnä. Tyhjältä pääni ei toki tunnu, mutta koko ajan siellä pyörii jotain.

  Tuntuu vaikealta pienentää lukumäärää blogien suhteen, koska koko ajan tuntuu, että saatan menettää jotain. Olen toki suunnitellut, että tilaan itselleni tärkeimpien blogien päivitykset ja muita kiinnostavia blogeja käyn lukemassa ajan ja mielen salliessa. Totta se on, karsia voi ns. ajatustyöstäkin. Lisäksi minulla on useampi kirja, joihin pitäisi keskittyä. En koskaan ehdi lukea tai edes selailla mitään, sillä aikani menee blogien uusimpien päivitysten lukemiseen, sillä niitä tulee ovista ja ikkunoista.

 2. Ingrid says

  Hah, meillä on kotikone rikki, joten onpa jäänyt blogit yms jo viikon verran suurinpiirtein lukematta. Enkä edes kaipaa niitä. Kevätauringon paistaessa koetan keskittyä raivaukseen, olen päättänyt ottaa ennen ja jälkeen kuvat joka ”kohteesta” ja tällä tavalla motivoida itseäni. Lauantaina kuurasin jääkaapin 🙂 Mukavaa viikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s