Koti
Comments 3

Tarpeelliset keittiövälineet

Olen pohtinut, mikä keittiössä on oikeasti tarpellista ja mikä tarpeetonta. Olen viimeisen vuoden aikana karsinut kaikenlaista ylimääräistä, ja nautin siitä, että keittiötä on nyt helpompi siivota ja että kaapeista löytää helposti etsimänsä. Mitään ääriratkaisuja en ole tehnyt, sillä säilytystilaa on kuitenkin kohtalaisen paljon.

Aloitin työn niin, että karsin ensin pois kaiken selkeästi tarpeettoman. Osan laitoin kiertoon, osan säilöin kellarin astiakaappiin. Sen jälkeen tein uudelleen karkean jaon, mitä mihinkin kaappiin tulee. Arkiastioille on varattu kaksi kaappia tiskialtaan yllä, kattiloille/kulhoille on perinteinen nurkkakaappi, kirpparikupeille ja teekannuille on kaksi lasikaappia. Lisäksi astioiden käytössä on neljä katonrajassa olevaa pientä yläkaappia, yhdessä on maljakot ja kynttilänjalat, yhdessä lahjaksi saatu teeastiasto ja kahdessa harvoin käytettäviä astioita, kuten tarjoiluastioita ja kannuja. Nuo viimeksimainitut ryhmät eivät ole missään nimessä ehdottoman tarpeellisia, mutta keittiössämme on hyvin tilaa niille ja kaikkea käytetään joka tapauksessa silloin tällöin.

Olen nähnyt useissa eri lähteissä esimerkkilistoja tarvittavista keittiötarvikkeista. Määrä luonnollisesti vaihtelee perheen koon ja tarpeiden mukaan. Oma listani on siis 5-henkiselle perheelle sopiva. Meillä laitetaan kaikki ruoka itse ja leivotaankin usein, lisäksi viikonloppuisin on usein 1-2 ruokavierasta. Alla oma ihannelistani.

8 pastalautasta

 • Tällä hetkellä kaapissani on pastalautasten sijasta 6 matalaa ja 6 syvää lautasta, joita yhdistelen mikäli syöjiä on useampi kuin 6.
 • Minusta käytännöllisimpiä olisivat kuitenkin monitoimilautaset, joita voi käyttää eri ruokien kanssa, 8 kpl riittäisi myös ruokavieraille.

8 murokulhoa

 • Pienet kulhot sopivat paitsi aamiaisille myös jälkiruuille ja riittävät vaikka pöydässä olisi 6-8 henkeä. Niitä voi käyttää myös tarjoiluastioina pöydässä.

8-12 kpl pikkulautasia, mukeja ja laseja

 • Minusta on käytännöllistä, jos näitä on reilusti, koska säilytys on joka tapauksessa helppoa (pinoissa), ja kahvivieraita saattaa olla silloin tällöin useampi paikalla.

6 kpl suuria juomalaseja ja viinilaseja, 2 kuohuviinilasia

 • Silloin tällöin aikuiset haluavat käyttää suuria juomalaseja, ja ne sopivat myös pirtelölle/smoothielle.

2 salaattikulhoa

2 leivontakulhoa

2 kannua

teekannu

kahvisuodatin

mitta/mittoja

paistinpannu

blini/lettupannu

3 erikokoista kattilaa

uunivuoka

2 siivilää (iso ja pieni)

perusraastin

salaattilinko

 • Luonnollisesti salaatin voi kuivata keittiöpyyhkeeseen, mutta itse säilytän pestyä salaattia lingossa jääkaapissa, ja minusta se on tavattoman kätevä (vaikka onkin rumin omistamani keittiötarvike).

2 kakkuvuokaa, piirakkavuoka, muffinssivuoka, leipävuoka ja teräsvuoka lasagnelle/brownieseille

2 suurta veistä, hedelmäveitsi, kuorimaveitsi, juustohöylä, vispilä, salaattiottimet, pari lastaa ja kauhaa, aterimet, pullonavaaja, purkinavaaja, pullasuti, valkosipulipuristin

Yllämainittua tavaramäärää saa toki pienemmäksikin, esimerkiksi käyttämällä samaa kulhoa salaattikulhona ja taikinakulhona. Koska keittiössä on kuitenkin tilaa, en pane itse pahitteeksi paria ylimääräistä kulhoa. Lisäksi vapaina olevista kaapeista löytyi hyvin tilaa muutamalle kirpparilta ostetulle kannulle ja kahvikupille, teeastiastolle (jota käytetään lähinnä sukulaiskutsuilla), glögilaseille ja muutamalle tarjoiluastialle, joita käytetään vain joskus, mutta jotka ovat minusta kauniita.

Kodinkoneista meiltä löytyy yleiskone ja pirtelökone, joita käytetään paljon, ja joihin olen tosi tyytyväinen. Lisäksi kaapissa on vanha lapsuudenkodistani tuoma sauvasekoitin (edelleen täysin toimiva!) ja leivänpaahdin. Käytän liedellä keitettävää vesipannua tee-ja kahviveden keittoon, mutta olen jo pitkään suunnitellut hankkivani vedenkeittimen, sillä se tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta (unohtelen vesipannun silloin tälläin kiehumaan).

Luin mielenkiintoisia postauksia minimalistisen keittiön hyödyllisistä välineistä ja yksinkertaisesta ruuasta tästä blogista. Kirjautumalla tilaajaksi blogiin saa mm. linkin hauskaan salaattioppaaseen, jossa on paljon vinkkejä.  Jamie Oliverin kirjoissa on usein listattu keittiön perustarvikkeita ja ruokavarastoja. Mikäli yhtään Jamien kirjaa ei ole käsillä, tässä Ophrain sivuilta löytynyt tarvikelista. Lukaisin myös artikkelin edullisista keittiötarvikkeista. Usein perusvälineet ovat täysin toimivia ja riittäviä, joidenkin tiettyjen kapineiden kohdalla luotan laatuun ja haluan tarvikkeen kestävän vuosia (esim. paistinpannu, yleiskone).

Itse tykkään tyyliltään mahdollisimman simppeleistä astioista ja keittiötarvikkeista, ja yhdistän niihin muutaman vanhan eripariastian tuomaan vaihtelua. Yllä oleva valokuva antaa aika realistisen kuvan käyttämistäni keittiötarvikkeista: kirpparikulho, Ikean iso siivilä, puiset lahjaksi saadut salaattiottimet ja älyttömän ruma lähikaupasta tarpeeseen hankittu pikkusiivilä (jonka haluaisin korvata esteettisemmällä metalliversiolla, mutten viitsi, kun tuo rumakin toimii ihan mainiosti).

This entry was posted in: Koti

3 Comments

 1. Mielenkiintoinen postaus. Käytännölliset keittiötavarat ovat ilo ja helpottavat elämää jatkuvasti, mutta ahtaus ja sotku juuri keittiössä on ahdistavaa. Lisäksi jos jossain arjesta kannattaa tehdä juhlaa kauniilla designilla, on se keittiössä. Myös riittävä määrä astioita on hyvä asia, on turhaa syödä/valmistaa ruokaa huonoilla välineillä vain siksi, että se parempi on vaikka tiskissä (leikkuuveitsi, leikkuulauta tms.). Meillä on pienet säilytystilat, joten olen miettinyt näitä paljon. Vedenkeitin on hyvä hankinta, se säästää energiaakin ajan lisäksi. Kannattaa hankkia tarpeeksi iso pastankeittovettä ja keittoja varten. Ja minäkin hankin salaattilingon vaikkei sille tosiaan olisi tilaa, mutta en ole katunut! Itsekin olen järjestänyt monet esineet niin, että paljon käytettävät ovat helposti saatavilla ja harvemmin käytettävät ihan eri huoneessa ja jotenkin homma on toiminut hyvin siitä asti.

 2. Mä olen juuri pohdiskellut, mitä tarvitsen oikeasti keittiössä. Kyllästyin turhiin astioihin ja avohyllyihin ja päätin ostaa astiakaapin. Ajatuksena oli karsia sitten kaappiin mahtumattomat astiat pois. Lauantaina astiakaappi tuli ja hämmästyksekseni sinne mahtuu enemmän astioita, kuin laskeskelin. Nyt mietin, mistä luovun, vaikka ne kaappiin mahtuisivatkin. Lähinnä mulla on kamalasti ylimääräisiä vateja, yms. Yhtään e ole ostanut itse, vaan olen saanut lahjaksi tai sitten olemme ne perineet. Niillä kaikilla on siis jonkin verran tunnearvoa ja siksi niitä on vaikeampi karsia. Vielä en tiedä, miten käy.

  Kiitos kiinnostavasta postauksesta.

 3. Hei, kiva kun kävitte lukemassa! Tuo vedenkeitin on hankintalistalla, koska varmasti säästää myös energiaa (ja on lapsiperheessä kätevä muutenkin). Vanha keitin meni rikki, ja olemme olleet ilman vuosia. Minullakin on astioita, joilla on runsaasti tunnearvoa. Onneksi niitä tulee kuitenkin käytettyä säännöllisesti (esim tarjoiluvadit jne). Ja on kaapissa jotain astioita, joita en muistanut listata. Kuten pieni emalikasari voin sulattamiseen, ja wokkipannu, jonka saimme juuri lahjaksi (tosin en tiedä onko se hyvä vai ei, valitsin sen lahjaksi saadulla lahjakortilla).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s