Hyvinvointi
Jätä kommentti

Visualisointi

Moni on varmasti huomannut kanssani saman ilmiön. Kun leikkelee kuvia mielestään kiinnostavista ja kauniista asioista ja liimailee niitä leikekirjaan, voi myöhemmin selailla kirjaa ja bongailla tismalleen samoja juttuja omasta kodistaan tai vaatevarastostaan. Asiassa ei ole sinänsä mitään mystistä. Kyseisellä menetelmällä nimittäin selviää omat toiveet ja mieltymykset aika helposti, sillä kerättyjen kuvien valikoimasta löytää nopeasti yhtäläisyyksiä. Kuvan avulla aluperin hento ajatus myös vahvistuu ja konkretisoituu sekä muuttuu helpommin teoksi.

Omissa leikekirjoissani on aina kuvia merestä, majakoista ja kauniista kaupungeista. Leikkelen talteen kuvia suurista ja valoisista huoneista, joissa on vain muutama vanha huonekalu. Tyylikuvista saksin vain ne, joissa on farkkuja, valkoisia paitoja, herrainmallisia bleisereitä, sadetakkeja tai kävelykenkiä. Tilannekuvissa ruokaillaan, kahvitellaan, leikitään, luetaan ja  kävellään rannoilla. Mikäli olen lukenut laatulehtiä, kotiini päätyy usein jonkinlainen köyhän miehen versio alkuperäisestä, mutta ajatus ja tyyli on usein yhtäkaikki sama. Silloin tällöin huomaan hankkineeni esimerkiksi teekannun, jonka kuva oli jo leikekirjassani.

Urheilijat ja esiintyvät taiteilijat käyttävät usein visualisointia/mielikuvaharjoittelua käymällä läpi haluttua suoritusta etukäteen mielessään. Itse en ole tällaista harjoittelua ennen arkielämässä käyttänyt, ja yllätyinkin miten vahvoja mielikuvia voi saada mieleensä hieman keskittymällä ja harjoittelemalla. Uskon, että menetelmästä on hyötyä positiivisen muutoksen tekemisessä.

Itse teen harjoituksen näin (mikäli joku haluaa pitää muutaman minuutin tauon ja kokeilla kanssani):

1. Juon ensin suuren lasillisen vettä, teen muutaman venytyksen/oikaisen kehoa, ja hengittelen rauhallisesti. Käyn istumaan rauhallisessa tilassa niin, että ympärillä on pikkuisen tilaa ja suljen silmäni.

2. Luon mieleeni muutaman selkeän kuvan itsestäni ja kodistani sellaisina kuin haluaisin ne molemmat nähdä. Mielikuvassani olen itse virkeä, hyvävointinen ja rento. Ulkomuotoni on hoikka, olen levollinen ja hyväntuulinen. Ympäristo on siisti ja raikas, visualisoin rojut ja häiriötekijät pois. Hehee, samaan syssyyn visualisoin muutaman tarpeellisen kodinhuoltotyön jo tehdyksi.

3. Käyn läpi muutaman mielikuvan, jossa teen niitä asioita joita haluaisin tehdä. Valmistan terveellistä ruokaa raikkaassa keittiössä. Liikun energisenä kauniissa luonnossa miehen ja koiran kanssa. Näen koko perheen puuhastelemassa mieleisiään juttuja puhtaassa ja järjestyksessä olevassa kodissa.

Visualisointi vaatii hieman keskittymistä, mutta koko harjoitus vie vain muutaman minuutin, ja samalla tulee juotua vettä ja venyteltyä. Saman voi toistaa aina kun tuntuu, että tauko on paikallaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s