Koti
Comments 8

Kevätsiivouksen salaisuus

Ajattelin tehdä kodissa raivauskierroksen ja kutsun sitä ”kevätsiivoukseksi”. Olen raivannut jo aika paljon, ja lähes kaikilla tavararyhmillä kotona on ainakin summittainen paikkansa. Olen varovainen kertaraivaaja, joten työtä on vielä jäljellä. Lisäksi kaikenlaista ylimääräistä kertyy ihan luonnollista tietä (esimerkiksi lasten liian pienet kengät on käytävä läpi), joten kevätsiivous on paikallaan.

Kevätsiivouksen salaisuus on kaksi yksinkertaista ohjetta:

 1. Aloita
 2. Jatka

En vitsaile. Työlään tai epäkiinnostavan projektin aloittaminen on vaikeaa lähes kaikille ilman mitään erityistä toiminnanohjaamisen vaikeuttakaan. Aloittamista tulee lykättyä kaikilla sopivilla tekosyillä. Mistä edes aloittaa? Aloittaa voi ihan mistä vaan. Minusta on helpointa aloittaa jostain loogisesta kohdasta, kuten ulko-ovesta. Ensin pikku-eteinen, sitten sisäeteisen kaapit. Siitä systemaattisesti pari päivää keittiössä ja edelleen olohuone, työhuone ja kodinhoitohuone. Tällä kertaa aloitan yläkerrasta, sillä yläkerta on ehdottomasti helpoin ja hauskin siivota. Keskikerros ja kellari ovat työläämpiä, ja mikäli aloitan niistä, yläkerta saattaa jäädä jopa kokonaan väliin. Aloitan siis yläkerrasta, ja kierrän läpi koko talon ylhäältä alas. Raivaan kaapit, pyyhin pinnat, vaihdan tekstiilejä ja pesen lattiat tavallista huolellisemmin.

Jatkaminen tarkoittaa sitä, että se sama epämieluisa homma on ikään kuin aloitettava uudelleen joka päivä. Eihän se suoranaisesti kutsumustyötä ole, mutta viikko tai kaksi ja työ on tehty. Helpointa on, kun päättäväisenä ja mitään liikoja ajattelematta jatkaa aina seuraavana päivänä tai sopivana vapaahetkenä siitä mihin edellisellä kerralla jäi. Juuri tästä syystä aloittaminen loogisesta paikasta ja eteneminen systemaattisesti on järkevää (mutta jokainen voi toki aloittaa ihan mistä huvittaa).

Poisheitettävät tavarat kannattaa laittaa niin lähelle ovea kuin mahdollista, jotta ne varmasti kulkeutuvat kierrätykseen ja kirppikselle nopeasti. Kevätsiivous on myös hyvä tilaisuus tuuletella petivaatteita ja mahdollisesti viedä pesulaan isoja tekstiilejä, kuten sängynpeittoja tai mattoja. Kylpyhuoneiden ja saunatilojen kuuraamiseen suosittelen edelleen höyrypesuria. Muut pinnat pyyhin mikrokuituliinoilla ja käytän pinttyneisiin lattioihin pesuainetta.

Saa aloittaa. Hauskaa viikonloppua!

This entry was posted in: Koti

8 Comments

 1. minnis says

  Jo moneen kertaan on pitänyt kiittää tästä blogista! Olen hiljalleen rutinoitunut vähentämään tavaraa, ostamista, kaaosta ja onnistunut tartuttamaan saman tavan 5vee tyttöönkin. Lapsi kerää nykyään rasteja siivoustaulukkoon: joka kerta kun leikit raivataan pois on hän yhden rastin lähempänä uutta tarra-arkkia. Sinun blogisi taas pitää minut oikealla tiellä 🙂 Kiitokset ja mukavaa kevätsiivousta!

  • Hurjan paljon kiitoksia kommentistasi!!! Tällaiselle blogille ei ole montaa lukijaa Suomessa, siltä ainakin näyttää. En ole varma onko vika minussa vai aiheessa. Aina silloin tällöin joku kuitenkin kiinnostuu, ja se on aina ilon aihe. kiitos ja mukavaa kevätsiivousta sinnekin 🙂

   • Voi, aiheessa ei ole kerta kaikkiaan mitään vikaa eikä varsinkaan sinussa! Ehkäpä vikaa on tässä ajassa, jossa ihmiset ovat jotenkin ehdollistuneet siihen, että tavara tuo suurinta onnea. Tämä blogi on minulle ainakin yksi hieno inspiraation lähde, kun itsekin toteutan hiljakseni samantyyppistä prosessia. Ajatuksiani olen alkanut nyt myös kirjoitella tuonne Lauhkeaan vyöhykkeeseen. Tsemppiä kevätraivaukseen, sama on käynnissä täällä!

 2. Kiitos taas kerran inspiroivasta tekstistäsi. Itse aloitin (pienimuotoisesti) kevätsiivouksen yläaulan ”kaaoksen” järjestämisestä. Voi, miten ihana olo sellaisen päivän iltana onkaan, kun on saanut jotain tällaista aikaan. Ja oikeasti tuo raivaus ja siivoushan on ihan kivaa– aloittaminen vain on niin todella vaikeaa, kuten sinä osuvasti kuvasit.

  Ja sitten toiseen asiaan: sinullahan on Jane Cumberbatchin viime keväänä julkaistu ruokakirja? Mitä mieltä olet siitä? Onko siitä tullut toivomasi ”perusteos”? Entä luuletko, että kirja olisi hyvä tällaiselle kasvissyöjäperheelle, vai onko siinä paljon liharuokien ohjeita?

  • Kiitos! Kiva kun kävit lukemassa! Tuosta kirjasta, se on minusta tosi kaunis ja silloin tällöin käytänkin sitä enkä pelkästään lue 🙂 Lähinnä teen kuitenkin jälkiruokia ja leivonnaisia. Siinä ei ole kovin paljoa kasvisruokia. Hankin myös River Cottage Veg Everyday -kirjan, koska siinä todellakin on kasvisruokia eikä mitään muuta, mutta sekin on pieni pettymys siinä mielessä, että lapset nyrpistävät nenäänsä koko kirjalle. Siinä on minusta ihan mielenkiintoisia juttuja ja itse haluaisin kokeilla ohjeita, mutta kieltämättä ruuat näyttävät oudoilta kuvissa ja niissä on käytetty harvinaisempiakin aineksia (ei pelkkiä peruskasviksia).

 3. Hei vielä!
  Blogissasi ei ole suinkaan mitään ”vikaa” eikä myöskään aiheessa! SInun blogisi on ainoa, jota seuraan tällä hetkellä säännöllisesti päivittäin:)
  Tekstisi ovat ainakin minun mielestäni erittäin kiinnostavia ja hyvin kirjoitettuja, ja saan niistä paljon ammennettavaa ja innoitusta omaan elämääni!

  Mietin vielä tuota Cumberbatchin keittokirjan ostamista: minulla on jo lukuisia ”keittokirjoja”, jotka ovat ihania katsella ja lukea, mutta joiden käyttöarvo on aika pieni.

  kauniin viikonlopun toivotuksin
  soile

 4. Helena says

  Heippa,

  Täälläkin eräs innokas lukijasi ilmoittautuu. Olen myös saanut paljon inspiraatiota blogistasi. Haluat luultavasti pysyä täysin anonyymina, mutta olisi kiinnostavaa saada kuvia tekstiäsi elävöittämään. Esim. kaappi ennen ja jälkeen siivouksen. Mukavaa kevään alkua!

  Terveisin Innokas lukijasi

  • Kiitos Helena! En mitenkään erityisesti pyri olemaan anonyymi, olen bloggaillut ennen tätäkin kuvien kera. Olen käyttänyt viime aikoina vain vähän kuvia sen vuoksi, että kuvien ottamiseen, muokkaamiseen ja lisäilyyn kuluu aikaa, ja mielummin olen käyttänyt aikaa postausten kirjoitteluun. Täytyy katsoa, ehkä lisäilen jossain vaiheessa kuvia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s