Vaatevarasto
Comments 7

Keep It Simple: Päivitetty vaatesysteemi

Kevätsiivous alkoi makuuhuoneesta (jossa vaatekomero), ja satuinkin sopivasti lukemaan uuden postauksen projekti 333:sta, josta postailin jo aiemmin. Kyseinen projekti on minusta hieno idea. Monet ihmiset ovat todella kiinnostuneita vaatteista ja pukeutumisesta, ja tämä on oiva tapa huomata, että vaatteita ei oikeasti tarvitse olla paljon/jatkuva shoppailu on turhaa. Pienellä mutta ajatuksella valitulla vaatevarastolla pääsee pitkälle, ja on järkevämpää panostaa määrän sijasta laatuun ja tehdä valinnat harkitusti. Itse en kuitenkaan millään jaksa ajatella vaatteita niin paljon, että laskeskelisin niiden lukumäärää monta kertaa vuodessa. En yksinkertaisesti ole niin kiinnostunut pukeutumisesta, voisin tältä istumalta luetella koko joukon huomattavasti mielenkiintoisempia asioita.

Sen vuoksi haluan yksinkertaisemman systeemin. Univormu-ajattelu ei ole minusta pahasta eikä välttämättä tarkoita sitä, että ihminen näyttää sitcomista repäistyltä. Hehee, kaikki The Big Bang Theory -sarjasta pitävät muistanevat, että päähenkilöt pukeutuvat kukin omantyyliseen ”univormuun”. Sheldonilla housut, pitkähihainen trikoopaita, värikäs superhero t-paita ja olkalaukku, Leonardilla silmälasit, t-paita, huppari ja maihari, Howardilla poolo, paitapusero, tiukat housut ja erikoinen suurisolkinen vyö jne. Vastaava systeemi toimii oikein hyvin arjessa, ja kukaan ei oikeasti kiinnitä mitään huomiota univormupukeutumiseen, mikäli vaatteet ovat suhteellisen neutraaleja perusvaatteita. Jos kiinnittääkin, ei pahalla. Muistelkaapa Steven Jobsin musta poolo ja farkut -yhdistelmää!

Niinpä vaatekaapissani on nyt pinot muutamille farkuille, trikoopaidoille ja neuleille. Paidoistani olen aika tarkka, niiden on oltava vartalonmyötäisiä mutta ei tiukkoja, kaula-aukoltaan avaria ja tarpeeksi pitkiä. Neuleen otan ohuena ja V-aukkoisena, neuletakki tai -liivi on ok. Alusvaatteille ja huiveille on omat korinsa. Systeemi on tavattoman kätevä, koska ensinnäkin on aivan sama, onko pinossa kolmet vai viidet farkut tai viisi vai kuusi paitaa.Hankin vaatteita sopivassa tilanteessa, ja näen silmällä onko kukin pino riittävä vai vajaa. Kulahtaneesta päästä laitan pois. Lisään pinosysteemiin harkitulla kädellä talveksi villapaidan ja kesäksi ranta-asun, pari päällystakkia ja muutamat kengät. Systeemi toimii niin hyvin, ettei ole tarvetta laskea vaatteiden lukumäärää. On kätevää, kun vaatekaappia ei tarvitse muuttaa sesonkien mukaan. Lämpimällä säällä korvaan farkut hameella ja jätän takin pois käytöstä, paitoja löytyy puolestaan hihattomasta pitkähihaiseen.

Parasta on, että vastaava systeemi toimii kaikessa kuluttamisessa. Näen yhdellä silmäyksellä kosmetiikkavaraston kylppärin korissa, ja hankin uusia tuotteita kun edellinen pakkaus on loppumassa. Usein hankin korvaavat tuotteet muutamalle loppumassa olevalle kosmetiikalle samalla ostosretkellä, jotta kaupoissa ei tarvitse käydä turhan usein. Systeemi pätee jopa ruokatarvikkeissa. Olen lajitellut ruokatarvikkeet ryhmittäin kaappeihin Ikean mataliin laatikoihin, ja näen nopeasti laatikoita silmäilemällä mitkä tarvikkeet ovat lopussa ja vaativat täydennystä.

Tämä on siis yksi toimiva systeemi pysäyttää tavaravirtaa ja hankkia vain sellaista, mitä oikeasti tarvitsee. Nyt tuntuisi jopa hivenen oudolta vain kuljeskella huvikseen kaupoissa ja ostella mitä sattuu. Jos taas joskus kaupungilla kävellessä on ylimääräistä aikaa, yritän pitää vaatekaapin pinot mielessä ja hankin jotain niihin osuvaa. Keväällä ja syksyllä tarkistan sekä oman että lasten kaapit sekä tilanteen eteisen kaapeissa (takin, kengät, käsineet yms) ja hankin suunnitelmallista täydennystä. Itse tarvitsen uudet kävelyyn sopivat kengät, lapset puolestaan muutaman kesävaatteen uutta kokonumeroa. Miten ne kasvavatkin niin nopeasti!

7 Comments

 1. Mun vaateiden säilytysratkaisu muuttuu kesällä remontin valmistuessa huomattavasti nykyistä paremmaksi. Nyt kaikki on vain tungettu kaappiin muutamalle hyllylle. Rehellisesti sanoen en tiedä edes mitä hyllyjen perukoilla on. Tämä vaatepinosysteemi kuulostaa kuitenkin järkevältä. Pidän sen mielessä, kun on vaatekaapin muuton (ja siivouksen) aika.

 2. Sitrus says

  Minua jäi uteluttamaan nuo ruokakaapin Ikean matalat korit. Millaisia koreja käytät?

  Tuo vaateratkaisu kuulostaa hyvältä. Selkeys on valttia silläkin alueella ja helpottaa pukeutumisratkaisujen tekoa. Minä olen poistanut vanhoja vaatteita jonkinlaisessa sarjassa. Jostain syystä joihinkin sellaisiinkin vaatteisiin, joita ei tule juuri käytettyä, tuntuu latautuneen jotain kummallista kiintymystä. Joka kierroksella rohkenen poistaa taas vähän enemmän kierrätykseen. Nykyään vaatteet mahtuvat jo yhteen syvään ja kapeaan vaatekaappiin, joka ulottuu lattiasta kattoon, mutta vieläkään en näe selkeästi sitä mitä siellä on ja kaapin taka- ja yläosassa olevat vaatteet unohtuvat käytöstä kun niitä ei näe.

  Jos olisi enemmän tilaa ja enemmän rahaa, hankkisin vaatekaapin, joka ei ole kapea ja syvä vaan ihan päinvastoin leveä ja syvyyssuuntaan ohut. Mikään ei hautautuisi takariviin, vaan kaikki olisivat etualalla ja kaiken aikaa näkyvissä.

  • Juulinen says

   Mä olen niin samaa mieltä noista kaapeista, meilläkin valmiskaapit on syvät ja kapeat, eli hyvin epäkäytännölliset. Ikeassa oon monesti kattonu sellaisia Paxin järjestelmiä, niitä pystyis muokkaamaan tosi hyvin just omaan tarpeeseen.

 3. Ingrid says

  Moi!
  Lasten myötä olen kyllä luopunut vaatteiden ”katselusta” kaupoissa. Saatan tehdä pari täsmäiskua vuodessa, mutta se on sitten siinä. Lisäksi mulla on kaappi täynnä vaatteita, jotka ei päälle mahdu… Odotan ihmettä sen suhteen. Vuoden alusta aloitettu kasvisten lisäys on kyllä pitänyt kutinsa, mutta ei painoon mitään vaikutusta 🙂 Mutta vaatekaapin suoraviivaistamisessa olisi vielä tehtävää.. Sen huomaan että vuosien mittaan olen oppinut niin huolelliseksi ostajaksi, etten koskaan enää hanki vaatteita joita en sitten käytä. Kaikki tulee kulutettua, siivousterveisin

 4. Kiitos kommenteista! Käytän keittiössä sellaisia läpinäkyviä Ikean perusmuovilaatikoita. Niitä löytyy eri kokoja ja syvää/matalaa.

 5. Merri says

  Mulla on vaatekaappina entinen olohuoneen lasiovellinen vitriinikaappi ja systeeminä samantyyppinen pinkka-ajatelma kun alkuperäisellä. Lasiovi pakottaa pitämään pinkat suorassa ja kaapin siistinä. Ja pinkoista näkee suoraan mitä päälle laittaisi. Jos olen tehnyt ostoksia ja pinkoihin ei enää mahdu, jotain pitää poistaa.
  Alusvaatteet on vetolaatikoissa, siinnä samaisen olohuoneesta poistetun vitriinin laatikko-osassa. Sukat yhdessä, alkkarit yhdessä, vyöt ja sukkikset yhdessä ja sekalaiset viimeisessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s