Yksinkertaistaminen
Comments 2

Tavararyhmien järjestely ja organisointi

Kevätsiivous on loistava tilaisuus käydä perusteellisesti läpi muutaman eri tavararyhmän organisointi. Minusta paras ja helpoin tapa aloittaa tavaramäärän vähentäminen ja raivaus on kolmivaiheinen menetelmä (josta olen aiemminkin postaillut):

 1. ryhmittele tavarat nimettyihin ryhmiin
 2. määrittele kullekin ryhmälle oma säilytyspaikka
 3. karsi kukin ryhmä niin, että kotona on vain tarpeellisia tai rakkaita tavaroita

Nyt ajattelin edetä karsimisessa hieman pidemmälle. Olen oppinut systeemistä kaksi uutta tärkeää muistisääntöä. Tavaramäärän hallinta ja kodin organisointi toimivat helposti mikäli A) pitää ryhmien lukumäärän mahdollisimman pienenä ja B) karsii kaikki ryhmät sisällöltään mahdollisimman pieniksi ja selkeiksi. 

Ryhmien lukumäärän pienentämisellä tarkoitan sitä, että pitää kotona vain niitä tavararyhmiä, mitä on aidosti huomannut tarvitsevansa ja käyttävänsä. On rajallista, kuinka paljon asioita yksi ihminen/yksi perhe ehtii tehdä ja harrastaa. Moni meistä keskittyy vain muutamaan harrastukseen, vaikka aika ajoin kuvittelisi olevansa syntynyt laskettelemaan, golffaamaan, sukeltamaan, harrastamaan huovutusta, helmitöitä tai vaikkapa posliininmaalausta (joihin kaikkiin tietysti tarvitaan välineitä, jotka ajan myötä jäävät kaappiin seisomaan). Edelleen, tavararyhmien määrää voi pienentää myös esimerkiksi vaatekaapin sisällä (ks. päivitetty vaatesysteemi).

Tärkeintä on miettiä omia ja perheen tarpeita. Olen vuosien varrella kokeillut lukuisia eri käsityö- ja askartelumenetelmiä laihoin tuloksin. Kärsivällisyyteni ei riitä näpertelyyn tai tekniikoiden tahmeaan opetteluun. Säästin yli kymmenen vuotta sitten hankitut scrapbook-tarvikkeet samaan paikkaan valokuvien kanssa, sillä paperiaskartelu on itselleni mieluisinta, ja silloin tällöin saatan jopa väsätä simppelin kortin. Sen sijaan langanloput ja kirjontatarvikkeet lähtivät äidille kiertoon, helmet lasten askarteluihin ja epämääräiset vanhat askartelutarvikkeet roskiin. Poistin/poistan keittiöstä kaiken mitä en oikeasti käytä. Lastenhuoneen tavararyhminä ovat kirjat ja legot. Olen karsinut tavararyhmiä myös vaatekaappien sisällä, eteisessä ja kodinhoitohuoneessa.

Itse pyrin tämän kevätsiivouksen aikana organisoimaan seuraavia mielestäni tarpeellisia ryhmiä:

 • DVD:t (elokuvat ja tv-sarjat, lastenleffat)
 • kirjat
 • valokuvat
 • elektroniikkavarusteet
 • lasten perusharrastusvälineet (sukset, luistimet, pyöräilykypärät, pallot jne.)
 • miehen ja keskimmäisen urheiluvaatteet
 • keittiötarvikkeet
 • liinavaatteet

Lisäksi varastoin kellariin mm.

 • lasten piirrustukset ja vanhat koulukirjat
 • lehtien vuosikerrat
 • joulutavarat

Hankalimpia ovat ne tavarat, jotka eivät kuulu mihinkään ryhmään. Olen tyynesti kasannut ne kaikki samaan sekalaisryhmään, ja sijoittanut kyseisille tavaroille oman laatikon esimerkiksi makuuhuoneeseen ja keittiöön. Aika usein sekalaiset tavarat päätyvät lopulta ulos kodista elleivät ole erityisen rakkaita lahjoja tai välttämättömiä pikkuesineitä, eli ”yllättävä” johtopäätös: jos tavara ei kuulu mihinkään toiminnalliseen tavararyhmään, se on useimmiten tarpeeton.

2 Comments

 1. Täällä on alkanut jo syksyllä kodin raivaus kohti ilmavampaa ja vähätavaraisempaa taloutta. Nyt aikaa on kaksi kuukautta, edessä on muutto 47 neliön kaksiosta 32 neliön yksiöön. Päätin hauskasti syksyllä, että tavoitteeni on vähintään se (raivauksessa siis), että tavarani mahtuisivat teoreettisesti ajateltuna yksiöön. Nyt se on sitten totisinta totta, näin on tapahduttava. Olen karsinut tavaroita, vaatteita ja silsunut turhaa paperia roskikseen. Onko sinulla jotain erityisvinkkejä antaa projektiini vai löytyykö blogistasi eri postauksissa kaikki tarvitsemani vinkit? 🙂

  Kiitos inspiroivasta blogistasi!

  • Kuulostaa siltä, että asiat ovat jo hyvällä tolalla! 🙂 Onnea raivaamisesta, muutto kaksiosta yksiöön merkitsee isoa muutosta. Kiva jos blogista on ollut jotain hyötyä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s