Koti
Comments 2

Juhlapyhät

Picture: Torie Jayne

Kuvat eivät ole omiani, vaan ylempi kuva ja ohje karkkipurnukoiden tekoon on täältä ja alla oleva seesteinen joulukuva (yksi lempikuvistani) oli Martha Stewart Living -lehden numerossa December 2007 (piparimobilen ohje myös täällä). Joulu ja pääsiäinen ovat merkittävimmät pyhät jo lomienkin vuoksi, pienempiä perinteitä meidän perheessä löytyy esimerkiksi uudenvuoden aattoon ja vappuun. Halloween ja ystävänpäivä ovat minusta suomalaiseen makuun pikkuisen tekaistuja, mutta siitä huolimatta saatan tehdä niistä joskus tekosyyn namiherkuttelulle. Syntymäpäivistä juhlitaan ainakin lasten synttäreita, ja äitienpäivänä ja isänpäivänä valmistellaan aamiainen ja lounas tavallista huolellisemmin. Lisäksi koulun alkaminen ja päättyminen ovat merkittäviä päiviä vuoden kulun kannalta, ja ne muistetaan ainakin ajatustasolla, joskus jopa kakkukahvilla.

Picture: Marthastewart.com

En yleensä jaksa kotona höösätä juhlapyhiä ylenpalttisesti, ja aika usein niiden aikana vieraillaan isovanhemmilla (joten kotona ei edes juuri olla). Itse en ole erityisen hengellinen, ja sen vuoksi toivonkin, että koulussa opetetaan juhlapyhien kirkollinen merkitys ihan yleissivistyksen kannalta. Jo lapsuudenkodista on kuitenkin lähtöisin ajatus, että kirkollisten pyhien aikana on huomaavaista olla meuhkaamatta liikaa, ja kivahan se on itse kunkin rauhoittua ja rentoutua pyhien aikana.

Mikäli vietämme lomapyhiä kotona, valmistelen ne yleensä seuraavan reseptin mukaan:

  • tavallista perusteellisempi viikkosiivous + tuoreita kukkia
  • pitkän viikolopun menu ja ruokaostokset listan mukaan
  • yllätykset lapsille ja muille läheisille (joululahjat, pääsiäisyllätykset)
  • muutama tärkeä perinne: piparitalkoot, kuusi ja joulupuurot, pääsiäispöydässä munaturnajaiset ja pääsiäiskakku tai -jälkiruoka

Näillä valmisteluilla pyhät vietetään ihan sujuvasti, ja tärkeintä toki onkin hyvä mieli ja yhdessäolo. Olen kuitenkin huomannut, että kaipaan onnistuneisiin juhlapyhiin myös pientä estetiikkaa ja etenkin seesteisyyttä. Seesteisyyden saavuttaa yleensä sillä, että tavallista perusteellisemman viikkosiivouksen ja ruoka-ja ostoslistat on tehnyt valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen pyhiä. Ei niin, että kaiken tekee viime tingassa ja pikkupaniikissa edellisenä päivänä. Lisäksi yllätyslahjat ja mahdolliset kortit kannattaa miettiä pari viikkoa ennen pyhiä, jotta kaiken ehtii hankkia ja postittaa ajoissa.

Ennen seuraavaa pitkää juhlapyhää pidän pienen suunnittelutuokion vähintään tuon kaksi viikkoa ennen pyhää. Samalla kun kirjoitan ruoka- ja ostoslistat merkitsen muistiin lautasliinat ja kukat. Asiasta on turha kantaa kohtuutonta huolta, ja ainakin tänä vuonna pääsiäinen tuli ihan hienosti kaupan viimeisellä kimpulla keltaisia tulppaaneita ja kaapista löytyneillä servettipaketin jämillä, mutta kokemuksesta tiedän, että oma mieli on parempi, mikäli viitsii nähdä vähän vaivaa. Ei mitään kohtuutonta, eikä silloin kun on aidosti liian kiireinen. Pienet spesiaalit jutut, kuten kattaminen, kukat ja omat, persoonalliset perinteet, erottavat kuitenkin juhlan arjesta.

This entry was posted in: Koti

2 Comments

  1. Olen itse oikaissut juhlapyhien kohdalla vielä siinä, että käytän valkoisia servettejä aina. Pöytäliinat ovat värikkäitä, valkoisilla ruokaliinoilla tulee juhlava olo. Joulu tuli kiinalaisella noutoruualla, kukilla ja niillä valkoisilla serveteillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s