Yksinkertaistaminen
Comments 3

Yksinkertaistamisen positiiviset vaikutukset

Vuorossa pieni päivitys, eli pohdin yksinkertaistamisen positiivisia vaikutuksia omassa arjessani. Keskeinen ajatus vähentämisessä ja minimalismissa on tietysti löytää tilaa tärkeille asioille. Käytin aiemmin paljon aikaa epämieluisiin asioihin, ja silti kotityöt olivat retuperällä. Jouduin esimerkiksi ennen siivoamista käyttämään parikin tuntia raivatakseni likavaatekasat, lehtipinot ja lelut (jotta lattian pesu ja pintojen pyyhkiminen oli edes mahdollista). Tuskailin päivittäin ruuanlaiton kanssa, ja samaan aikaan jääkaappiin unohtui ruokatarvikkeita pilaantumaan. Kulutin rahaa heräteostoksiin, mutta en silti ollut tyytyväinen vaatevarastooni tai hankkimaani kosmetiikkaan. Esimerkkejä on monia, mutta noin yleisesti ottaen, käytin enemmän aikaa, vaivaa ja rahaa eikä lopputulos ei silti ollut aivan tyydyttävä.

Listaan hieman mitä positiivisia vaikutuksia olen tähän mennessä huomannut:

 • Kaaoksen vähentymisen myötä myöhästely ja asioiden jatkuva unohtely on lähes loppunut! Toki siihen vaikuttaa myös se, että lapset kasvavat ja muuttuvat omatoimisiksi/muistavat itse omia menojaan. En edes yritä käyttää paperikalenteria vaan merkkaan asiat puhelimeen, joka muistuttaa menosta pariin otteeseen. Tavaraa on vähemmän, joten tiedän lähes aina missä tärkeät tavarat ovat. Aiemmin etsin hukassa olevia tavaroita päivittäin.
 • Koti ei ole hohtavan puhdas eikä täydellisessä järjestyksessä, mutta saan kerättyä lojuvat tavarat helposti ja tiedän niiden kaikkien oman paikan. Olen ryhmitellyt tavarat niin, että jokainen esine kuuluu johonkin ”toiminnalliseen” ryhmään, jolla on ainakin summittainen paikka kotona. Siivoamiseen kuluu huomattavasti vähemmän aikaa kuin ennen, ja yritän pitää kodin jonkinlaisessa ruodussa muutamalla rutiinilla.
 • Tiedän tarkalleen mitä omassa ja perheenjäsenten vaatekaapeissa on ja mitä kukin tarvitsee. Täydennän vaatevarastoja vain tarpeen mukaan. Hienointa on se, että olen alkanut etsiä tietoa erilaisista ekologista vaihtoehdoista ja vaatemerkeistä. Tämä on asia, johon ennen ei ollut voimavaroja ja josta vain haavelin. Vain muutamalla mutta harkitulla vaatteella selviän hyvin arkipukeutumisesta (juhlapukeutumista en juuri tarvitse).
 • Lopetin/yritän lopettaa hiusteni värjäämisen, ja ostan kosmetiikkaa vain todella vähän ja harkitusti. Näin säästetyn rahan voin käyttää esimerkiksi ammattilaisen tekemään ihonhoitoon. Nyt kylpyhuoneessa on vain muutama tuote, joita kaikkia tyytyväisenä käytän. Huolellisesti mietitty minimikosmetiikka toimii huomattavasti paremmin kuin entinen kaikin puolin epämääräinen systeemi!
 • Matkalle lähtö/pakkaaminen on todella helppoa! Pakkasin juuri 4-5 päivän sukulointireissua varten koko perheelle vain kaksi lentolaukkua, joista toisessa kolmen lapsen vaatteet ja toisessa miehen ja omani vaatteet. Lähes vastaava määrä vaatteita muutamalla ylimääräisellä t-paidalla riittää 10 päivän kesälomalle.
 • Ruokahuolto on helpottunut huomattavasti ruokatarvikkeiden ryhmittelyn ansiosta. Näen silmäyksellä, minkä ryhmän tarvikkeita puuttuu, ja jääkaappi on viimeinkin siisti perusteellisen ryhmittelysiivouksen jäljiltä. Pyrin itse syömään kolme ateriaa päivässä, ja sen sijaan että miettisin ruokavaliota mitenkään tarkasti pyrin lisäämään aamupalaan hedelmiä ja lounaseen/iltaruokaan kasviksia (ruokarajoitteiden vuoksi joudun toki miettimään ruokavaliota tarkemmin kuin useimmat). Näin ruokavalioni on huomattavasti terveellisempi kuin aiemmin, vaikka en ainakaan toistaiseksi kiellä itseltäni suklaata tai lasillista viiniä joskus viikonloppuaterialla.
 • En varsinaisesti ”harrasta liikuntaa”, mutta yritän kävellä joka päivä ja säännöllisellä reippaalla kävelyllä on aina positiivinen vaikutus.
 • Keskittymiskykyni on parempi, kun ympärillä on vähemmän rojua. Lisäksi ostosten tekoon/siivoamiseen/järjestelyyn kuluun vähemmän aikaa. Yhteisvaikutuksena olen alkanut huolehtia pikkuasioista, jotka aiemmin tuntuivat hankalilta. Esimerkiksi joidenkin sesonkiluontoisten varusteiden hankkiminen oli aiemmin mielestäni hirveä riesa, jota siirsin viime hetkeen. Nyt mietin tarkkaan, mikä on tarpeellista ja yritän hoitaa asian tehokkaasti alta pois.

Olen ollut tähän mennessä tekemääni karsintaan niin tyytyväinen, että jatkan tavaran vähentämistä edelleen (kunnes kotona on ainoastaan tarpeellisia tai tärkeitä tavaroita). Yritän jatkossa myös paneutua entistä enemmän rutiineihin, jotta siivoaminen/vaatehuolto/kierrätys/yms sujuisi mahdollisimman helposti ja nopeasti ja jotta toiveeni aina perussiististä kodista toteutuisi. Näin voin käyttää enemmän aikaa lisätiedon hankkimiseen (ruokavalio/ekologiset vaihtoehdot), mielenkiintoisiin asioihin/omiin harrastuksiin ja työhön (mikä omalla kohdallani tarkoittaa tietysti lapsia, jollakulla toisella se tarkoittaisi palkkatyötä).

3 Comments

 1. wautsi, tyylikäs yhteenveto. Kuinka kauan tähän pääseminen on ottanut? Tuleeko mieleen joku ratkaiseva päätös tai käänne? Onko hyvä tilanne hyvien asioitten summa, myönteisen kierteen tulos?

 2. Paula says

  Hei vaan,
  laittelin pari viikkoa sitten kommenttia tuonne edelliseen postaukseen, ehditkö joskus vastailemaan,
  ihanaa kevättä!
  terkuin
  Paula

 3. Heli: Seuraava postaus kertoo eri vaiheista. Sanoisin, että hyvä tilanne on todellakin hyvän kierteen tulosta 🙂

  Paula: Vastailin juuri kysymykseesi. Ihanaa kevättä myöskin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s