Koti
Jätä kommentti

Toimiva kodinhoitohuone

Unelmissani kodinhoitohuoneessa on paitsi tarpeeksi suuri pesukone + kuivuri, sopivasti organisoitu tila pyykinkuivaustelineelle ja kannellisille pyykkikoreille myös korkea vaatekaappi jokaiselle perheenjäsenelle (plus tila liinavaatteille ja urheiluvaatteille). On järkevää, että vaatesäilytys on mahdollisimman lähellä vaatehuoltoa. Toki touhukas pyykkäri viikkailee/silittää/kanniskelee vaatteet päivittäin jokaisen perheenjäsenen makuuhuoneeseen, mutta itselläni pestyt vaatteet tuppaavat usein jäämään kodinhoitohuoneeseen, ja olisi tavattoman kätevää, mikäli vaatteet olisivat jo kodinhoitohuoneessa omilla paikoillaan eikä asiaa tarvitsisi edes ajatella sen enempää.

Nykyisin vaatehuoneet tehdäänkin usein kodinhoitohuoneen yhteyteen. Muutimme itse nykyiseen kotiimme asunnosta, jossa ei ollut minkäänlaista kodinhoitotilaa, ja oli suuri edistystys saada kotiin oma tila vaatehuoltoa varten. Rakennusvaiheessa en ehtinyt asiaa kovin tarkkaan miettiä, ja mielestäni oli lähes sama ovatko kodinhoitotilan kaapit korkeita vai kaappivalmistajan suunnitelman mukaisesti kahdessa tasossa, jolloin väliin jää ” kätevää laskutilaa” .

Voihan kätevä laskutila, joka houkuttelee pinoamaan tai jopa kasaamaan vaatteet niin puhtaina, likaisina kuin puolikäytettyinäkin. Olen kaaosprojektin aikana edennyt epämääräisistä pyykkikasoista systeemiin, jossa laskutilalla on oma kori jokaisen perheenjäsenen puhtaita pyykkejä varten. Näin pyykit tulevat lajiteltua välittömästi pesun ja kuivauksen jälkeen. Valitettavasti ne otetaan useimmiten myös käyttöön suoraan koreista eikä puhtaita pyykkejä viedä vaatekaappeihin saakka, joten laskutila pursuilee täynnä olevia koreja, jonkin verran ns. puolipitoisia sekä esimerkiksi siivousvälineitä. Kodinhoitohuone on yrityksistä huolimatta aika siivoton, vaikka likavaatteet ovat lajiteltuina omissa kannellisissa koreissaan ja puhtaatkin pyykit viikattuina koreissa epämääräisten kasojen sijaan. Silityskiintiössä ovat ainoastaan miehen kauluspaidat ja omat hameeni tai mekkoni, ja silitän vaatteita tarvittaessa ja usein paidan aamukiireessä.

Olen siis todennut, että kodinhoitotilan laskutila on varsinainen kaaoksen aiheuttaja. Valitettavasti en saa välittömästi sen tilalle korkeita kaappeja, joten yläkaappien hyödyntäminen vaatekaappeina (jolloin laskutila jää vapaaksi koreista) alkoi vaikuttaa ainoalta järkevältä ratkaisulta. Vaatevarastojen tiivistämisen jälkeen olikin mahdollista sijoittaa ja mahduttaa lasten vaatteet muutamaan yläkaappiin. Miehen vaatteille on pieni vaatehuonemainen syvennys kodinhoitotilan perällä, ja omat vaatteni olen sijoittanut makuuhuoneen hyllylliseen irtokaappiin. Kodinhoitotilan alakaapit toimivat urheiluvaatevarastona sekä yksi kaappi säilytystilana pesuaineille ja kodinhoitotarvikkeille.

Oma kodinhoitohuoneemme on aika pieni viiden hengen perheelle, mutta monissa vanhemmissa asunnoissa pärjätään oikein hyvin ilman minkäänlaista erillistä pyykkitupaa, ja usein (varsinkin muualla kuin Suomessa) pesukone on esimerkiksi keittiössä. Yritän nyt pitää tason vapaana koreista ja pinoista (jolloin sillä voi jopa viikata vaatteita), tungin siivotessa pyykkikorit uuteen nurkkaan ja näin toukokuusta alkaen nostan pyykkejä kuivumaan takaovesta ulos, jolloin kuivausteline ei täytä koko lattiatilaa. Kodinhoitohuoneessa mahtuu taas kääntymään ja kävelemään, hyvä juttu!

This entry was posted in: Koti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s