Koti
Comments 5

Kotityöt: keittiö

Picture: Michael Graydon via Sanctuary

Vielä jokin aika sitten suhtauduin lähes negatiivisesti keittiötöihin. Katselin yllä olevan kaltaisia kauniita kuvia värikoodatuista ruokatarvikekaapeista (ehkä maailman kaunein ruokatarvikekaappi!), mutta oma keittiöni oli siisti vain päällisin puolin, ovien takana odotti kamala sotku. Omat kaappini eivät luonnollisesti koskaan näytä yhtä esteettisiltä, mutta huomasin saavani kotitöiden ilon takaisin muutamalla hyvällä keinolla.

Peruskeittiötöitä (näin meillä, luulen että useimmissa lapsiperheissä) ovat:

 • ostostenteko, arkiruokahuolto
 • leipominen, viikonlopun ruuanlaitto
 • päivittäinen arkisiivous (astioidenpesu, tasojen pyyhkiminen jne)
 • perusteellinen siivous (lattianpesu, kaappien järjestely, hellan, liesituulettimen ja jääkappin puhdistus jne)

Itselläni erilaiset viikon ruokalistat ja satunnaiset raivaamiset auttoivat vain hetkeksi, ja kaaos palasi aina yhä uudestaan. Päätin siis yksinkertaistaa koko keittiötoiminnan. Tein ruokahuollosta erittäin helpon ja simppelin, jotta myös ostosten teko olisi helpompaa. Sen tuloksena kaapeissa on vain hyvin kohtuullinen määrä ruokatarvikkeita, ne ovat aina ajan tasalla (ei vanhentuneita yms) eikä ruokaa mene hukkaan kuten aiemmin. Lapset syövät päivittäin viisi ateriaa, joista lounas koulussa. Itse pyrin tällä hetkellä syömään vain kaksi ateriaa (ja tämä ruokailurytmi on todellakin muuttamassa elämääni paremmaksi, kirjoitan aiheesta pian uuden postauksen!). Mies syö aterioistaan yhden töissä.

Tämän jaottelun pohjalta pidän kotona tietyn perusvaraston ruokatarvikkeita aamupalaa/iltapalaa/välipalaa/omaa lounasta varten. Käytännössä tämä tarkoittaa puurohiutaleita, ruisleipää, näkkileipää, juustoa, jogurttia, maitoa, hedelmiä yms. Urheileva lapsi saattaa syödä puurolautasellisen jopa kolme kertaa päivässä. Päivälliseksi valmistan todella yksinkertaisia aterioita: kasviskeittoa, pastaa, munakasta, uunikalaa, uunijuuureksia yms. Koska perhe syö lounaansa kodin ulkopuolella, uskon heidän kestävän arki-iltaisin hyvin helppoja perusruokia. Sunnuntain ruoka vaihtelee, ja laitan (valitettavasti, näin kai voi sanoa) jonkun verran myös luomulihaa, sillä rajoittunut kasvisruokakokkailuni ei tyydytä perhettä viikon jokaisena päivänä. Ruokavalion yksinkertaistaminen on helpottanut ruuanlaittoa ja ostosten tekoa, ja kotona olevat ruokavarastot ovat huomattavasti pienemmät kuin aiemmin (ostan kerralla tarvikkeita paria kolmea päivää varten). Myös oma ruokavalioni on muuttunut ja olen itsekin alkanut nauttia esimerkiksi haudutetusta puurosta/tummasta leivästä/tuoreista kasviksista eri tavoin kuin ennen.

Arkisiivousta helpottaa se, että kaapeissa on vain ehdottomasti käytettävät astiat (parissa yläkaapissa harvoin käytettäviä) ja tasot ovat lähes tyhjät. Suuret siivoustyöt eivät ole mielestäni vieläkään varsinaisesti houkuttelevia, mutta kieltämättä kynnys jääkaapin pesemiseen on pienempi, kun se on aina suht järjestyksessä (ainakin verrattuna entiseen tilanteeseen). Vastaavasti, liesituuletin tulee silloin tällöin pestyä, kun aikaa säästyy arkisiivouksessa. Leivontaa ja viikonlopun ruuanlaittoa varten hankin usein täsmätarvikkeet, heräteleipomista varten löytyy jauhopussi ja kuivahiivaa. Näin ruokaa vanhentuu vain vähän, mikä oli yksi alkuperäisistä tavoitteistani. Nyt ajateltuna entinen tilanne, jossa astiakaapit pursuilivat käyttämättömiä astioita ja ruokatarvikekaapit esimerkiksi harvoin käytettäviä mausteita, unohtuneita ruokapussukoita tai vuosia vanhoja tölkkejä, tuntuu lähes järjettömältä.

Arkiaskareiden yksinkertaistaminen lähtee pintaa syvemmältä. Keittiötyöt yksinkertaistuivat, kun ymmärsin aloittaa ruokavalion yksinkertaistamisesta. Vastaavasti vaatehuolto helpottuu, kun yksinkertaistaminen lähtee jo pukeutumisen ja vaatevaraston yksinkertaistamisesta. Tavaran vähentämisessä on olennaista muuttaa omia ostotottumuksia ja kuluttamista (ostaako oikeaan vai kuviteltuun tarpeeseen, onko edes minkäänlaista tarvetta vai toimiiko shoppailu ajanvietteenä) ja pohtia omaa suhtautumista tavaraan.

This entry was posted in: Koti

5 Comments

 1. Kieltämättä erittäin kaunis ruokakaappi. Tuo ruokamäärä ei vain lapsiperheessä oikein riitä 🙂 Meillä ruokahävikkiin auttaa juuri viikottaisen ruokalistan suunnittelu. Jos kaappiin meinaa unohtua jotain tai jämiä kertyä liikaa, niin nostan ne esille ja suunnittelen niihin perustuvia ruokia seuraavaksi viikoksi. Toki myös riittävän pienet säilytystilat (ettei mahdu kerryttämään) auttavat ruokavaraston kohtuullisena pitämisessä.

  Viikottaisen ruokalistan nimeen vannon myös, koska siten saan suunniteltua monipuolisen vegaaniruokavalion koko perheelle. Papuja, linssejä, sieniä, viljoja jne. tulee käytettyä monipuolisesti, kun listan suunnittelee huolella. Monipuolisuuteen auttaa myös, että kerään edellisen viikon aikana reseptejä, joita on tulee netistä tai lehdistä vastaan ja käytän niitä sitten listalla. Suosikki kasvisruokablogini on Chocochili.

  Blogisi on inspiroinut minua paljon, juuri nyt on käynnissä vaatekaapin siirto ja raivaus. Kiitos blogista!

  • Juu ei tuollainen määrä riitä 🙂 Meillä on siis kolme kouluikäistä poikaa, joten ruuankulutuskin alkaa olla jo aika suurta (iät 9, 12 ja 14). Lapsista vanhin syö useimmiten koulussakin kasvisruokaa, nuoremmat ovat valikoivempia. Keskimmäinen ei juuri valita, vaan jättää vaan hiljaisesti kasvisruuat syömättä. Kateellisena hieman luenkin vegaaniperheen kuulumisia, ja toivon, että olisin lasten makutottumukset opettanut erilaisiksi.

   Yritin itsekin ihan perusruokalistasuunnittelulla mennä. Se ei koskaan oikein toiminut ennen kuin vedin asioita yksinkertaisemmiksi. Varmasti osasyynä se, että en itse kovasti ruuanlaitosta välitä, ja jossain vaiheessa homma meni aina pieleen ja repsahdin kesken viikon suunnitelmissani.

   Kiitos lukemisesta ja kommentista!

 2. neidonhiuspuu says

  Hei, ahkeran siivous/raivausviikonlopun jälkeen on todella tyhjä olo. Monta isoa hommaa tehty ja kuvittelin tulevani iloiseksi, mutta katin kontit. Tällaiset alavireiset olot pistävät miettimään, toteutanko tässä ainaisessa minimalismin etsinnässä sittenkin jotakin täydellisyydenhakuisuuttani, sehän ei siivoamalla parane vaan ihan jollakin muulla. Oletko miettinyt tätä puolta asiassa? Täydellisyyden tavoittelu kertoo minusta hyväksytyksi tulemisen tarpeesta. Mietin tätä asiaa jo silloin kun luin postisi siitä ”täydellisestä laukusta, jonka paikan täytti mikä tahansa kelpo kassi”…
  t. neidonhiuspuu

  • Hei!

   Olen kyllä pohtinut tuota mainitsemaasi asiaa, ja minusta yksinkertaistaminen ja lievä minimalismi on saanut täydellisyydentavoittelun ainakin omalla kohdallani vähenemään roimasti. Ennen juurikin halusin jotain lisää tai parempaa, nyt ihan pienetkin arkiset asiat viehättävät tarpeeksi. Ajattelin kirjoittaa asiasta postauksenkin, katsotaan jos huomenna saisin aikaiseksi.

   Yleensä saan energiaa kun saan raivattua ylimääräistä pois tai siivottua. Voisiko tyhjä olosi olla ihan fyysistä väsymystä urakasta? Asiaa on kuitenkin hyvä pohtia ja asennoitua siihen, että ”nyt on hyvä”. Olen itse ymmärtänyt, että todellista minimalismia en voi koskaan saavuttaa… Perheessämme on kolme lasta ja koira, ja touhua ja kaaosta riittää vähentämisestä huolimatta 🙂

   • neidonhiuspuu says

    Kiitos, kun paneuduit asiaan ja kirjoitit postauksenkin. Ei tässäkään huushollissa mihinkään minimalismiin päästä, meilläkin on lapsia ja koira, mutta jotenkin se on minulla ”mielen takana”. Tuli sellainen olo viikonlopun työstämisestä, että ” ihan sama, kyse on jostakin ihan muusta”. Olen itse vuosia kokenut ahdistavana kaiken liiallisen ja jatkuvan tavaran kanssa pelaamisen ja toisaalta sen, että kun ”mikään ei kelpaa” on koko ajan pulassa puuttuvien asioiden kanssa.Pidän siitä hiljaisuudesta minkä avara olo (ilman roinaa ja kiinnittyneisyyttä liikoihin asioihin) antaa, tuntuu kuin olisi helpompi hengittää ja vapaampi liikkumaan myös henkisesti. Voi ikäänkuin ”aloittaa uudelleen” joka päivä.
    Kuulin juuri jonkun radio-ohjelman, jossa puhuttiin kaaoksen sietämisestä, oma sietokykyni sille on todella huono.
    Vilpitön kiitos tästä ajatusten vaihdosta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s