Yksinkertaistaminen
Comments 3

Yksinkertainen kaaoksenhallinta

Tavaran karsimiseen voi tulla jonkinasteinen vimmakin. Kun ympärillä oleva tavara vähenee ja yksittäisetkin esineet löytävät kotona oman paikkansa, mieli on selkeämpi ja ajatus kulkee vilkkaammin. Jos tunne tulee yllätyksenä pitkän kaoottisen ja takkuisen kauden jälkeen, se on lähes huumaava ja kannattaa hyödyntää positiivisena, kannustavana tekijänä. Elämä on kuitenkin liian lyhyt tavaran minkäänlaiselle ylivallalle. Olen huomannut, etten millään viitsi kirjoittaa tolkuttomasti postauksia tavaran vähentämisestä tai siirtelystä paikasta toiseen. On niin monia muitakin mielenkiintoisia teemoja. Suosittelen siis lämpimästi yksinkertaista kaaoksenhallintaa. Se muodostuu muutamasta pääperiaatteesta, ryhdistäytymisestä ja karsimisen aloittamisesta, urakan luontevasti jatkamisesta (hyödynnä tässä kohtaa uutta intoa), muutamasta säännöllisestä arkirutiinista ja mikä tärkeintä, pienen epätäydellisyyden hyväksymisestä.

Aloita miettimällä asennettasi kuluttamiseen ja haalimiseen. Kaaos ja rojupinot eivät vähene lopullisesti, mikäli palkitset raivaamistyösi kerta toisensa jälkeen uudella shoppailukierroksella tai muka piristät väsynyttä mieltä harkitsemattomilla pikaostoksilla. Aloita en osta mitään -kuukaudella, jotta olet ainakin kuukauden turvassa uudelta tavaravirralta. Kehitä selkeä systeemi vaate- ja kosmetiikkavarastoille, ja täydennä niitä vain tiettyinä aikoina. Suunnittele koko perheelle muuta ohjelmaa ja viihdykettä kuin kauppakeskuksissa kiertely, ja vähennä nettikaupoissa pyörimistä ja tuotekuvastojen lukemista sekä mieti uusiksi kodin sisustuspolitiikka. Mikäli kevätsiivouksen jälkeen haluat oikeasti hankkia kotiin jotain uutta, tee se harkitusti ja hanki jotain suunnitelmallista ja pitkäkestoista.

Karsi kodista ylimääräistä ryhmittelemällä kaikki kodin tavarat mahdollisimman selkeisiin ryhmiin ja etsimällä kaikelle oma, riittävä säilytystilansa sekä kirjaimellisesti oma paikkansa. Se, että eteisessä on hansikaskori ja työhuoneessa kirjahylly, EI vielä tarkoita sitä, että kaikelle on oma paikkansa. Löydä aivan kaikille tavararyhmille ikioma paikka. Jotta systeemi toimisi, pidä tavararyhmien määrä riittävän pienenä. Monelle riittää, että tavaramäärän pitää kohtuullisena. Joku saattaa kuitenkin nauttia siitä, että tavaroita on minimalistisen vähän. Käytä maalaisjärkeä, ja toimi sen mukaan mikä sopii elämäntyyliisi parhaiten. Laita kiertoon kaikki mitä et tarvitse, käytä tai kaipaa (liian pienet tai sopimattomat vaatteet, käyttämättömät harrastusvälineet, ylimääräiset kaksoiskappaleet, vanhat arkistot, lukemattomat lehtipinot tai kirjat jne). Tee ryhmittely perusteellisesti. Lajittele ja kierrätä ylimääräinen. Kun tavararyhmiä on tarpeeksi vähän ja niillä on omat nimetyt laatikot, kaapit tai hyllyt, tavarat alkavat vähitellen myös löytää paikkansa käytön jälkeen. Yritä karsia ja järjestellä jotain joka päivä, jotta saat urakan tehtyä.

Muodosta tässä vaiheessa muutama päivittäinen, viikottainen ja kausittainen rutiini, joka ylläpitää perusjärjestystä. Pidä keittiö ja kylppäri ojennuksessa päivittäisillä toimenpiteillä, järjestele jääkaappi/ruokakaapit ruokaostosten jälkeen, poista kierrätysmateriaali kodista kerran viikossa ja täydennä vaatevarastot tai lasten varusteet keväällä ja syksyllä (laittaen samalla liian pienet tai muuten tarpeettomat kiertoon). Ota tavaksi vaihdella ja lainailla kirjoja ja elokuvia ystävien ja perheenjäsenten kanssa, käytä kirjastoa ja kierrätä lehdet naapurustossa. Muuta kaikki maksuliikenne ja arkistointi digitaaliseksi, talleta valokuvat langattomaan, varmuuskopioituun tallennustilaan.

Lopuksi, hyväksy asioiden kasautuminen silloin tällöin. Flunssakierteen tai matkustelun jälkeen pyykkivuori on tavallista suurempi, ja sesonkiluonteisesti pöydille kerääntyy tavallista enemmän postia tai lasten koulupapereita. Silloin tällöin keittiön kaapit vaativat perusteellisen siivouksen. Älä käytä aikaa ja energiaa tavaroiden laskemiseen tai vertaile tavaramääriä muiden kanssa, ellet erityisesti kehittele itsellesi sopivaa systeemiä, jossa laskeminen on avuksi (olen itse havainnut laskemisen joskus myös hyödylliseksi). Kun tavarat alkavat pysyä luontevasti omilla paikoillaan ja arkisiivoaminen on helppoa, tavaramäärä on todennäköisesti perheellesi aivan sopiva.

3 Comments

  1. Hyviä ohjeita sinulla tämä blogi täynnä. Näin vuoden alussa tulee aina tarve selkeyttää ja yksinkertaistaa!

  2. neidonhiuspuu says

    Tosi ytimekäs kirjoitus. Näinhän sen pitäisi toimia. Miten se vain on niin vaikea toteuttaa käytännössä? Tuntuu, että raivaan ja raivaan ja aina kun menen esim. eteiseen, se on täynnä jotakin aivan käsittämätöntä kampetta…

  3. Hei! Kiva kun löysitte taas vierailulle, vaikka pidin pitkän joulutauon! Yritin raivailla blogiakin, linkkilistat yms ovat vielä päivittämättä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s