Matkustaminen
Comments 6

Uuden kielen oppiminen

Uusien asioiden oppiminen antaa valtavasti lisävoimia ja energiaa. Opettelen itse uusia asioita mieluiten silloin, kun olen niistä oikeasti kiinnostunut ja harvoin vain siksi, että jokin taito olisi järjellä ajateltuna hyödyllinen. Olen vuosia halunnut tehdä jotain rapistuneelle kielitaidolleni, mutten saa aikaiseksi (onko tuttua kenellekään?). Kouluaikoina opin kielissä helposti selkeitä kielioppisääntöjä ja pänttäämällä myös sanoja. En ole kuitenkaan koskaan saanut tilaisuutta omaksua mitään kieltä perusteellisesti vieraassa maassa tai kehittänyt kielitaitoani työn kautta enkä ole sillä tavoin kielellisesti lahjakas, että poimisin vieraita kieliä helposti niitä kuulemalla. Ruotsin ja saksan taitoni ovat vuosien varrella hiipuneet lähes kokonaan. Englantia käytän paljon mutta hyvin vapaamuotoisesti tehden räikeitäkin virheitä (joita kukaan ei oikein koskaan viitsi/kehtaa korjata enkä toisaalta jaksa niistä itsekään ihan hirveästi nolostua).

Nyt olen tullut pisteeseen, jossa haluaisin ehdottomasti oppia uuden kielen. Oppisin uutta kieltä mieluiten joko intensiivijaksoissa pienessä ryhmässä tai yksityistuntien avulla. Sanomattakin selvää, että tuollaiset vaihtoehdot ovat liian kalliita ja käytännössä lähes mahdottomia toteuttaa. Hidas ”tunti viikossa työväenopistossa” -menetelmä ei puolestaan tunnu yhtään kiinnostavalta tai luonteelleni sopivalta. Olen etsinyt netin kautta erilaisia menetelmiä oppia uusia kieliä, ja tämä nettiartikkeli kuulostaa loogiselta, ja olisi mielenkiintoista tietää, toimiiko kyseinen menetelmä. Siinä käytetään uuden kielen oppiseen seuraavia vaiheita:

 1. ääntämisen opettelu
 2. yleisimpien sanojen ja peruskieliopin opettelu flashcard-tyyppisen ohjelman (Anki), frekvenssisanakirjan ja kielioppikirjan avulla (päivittäin vähintään 3 kk alkuun pääsemiseksi)
 3. kirjoittaminen, kuunteleminen ja lukeminen (esim. helpot televisiosarjat, lehdet, kirjat, kirjoitusharjoitukset aloittaen helpoista aiheista)
 4. puhumisen harjoittelu

6 Comments

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta, kerrothan miten edistyt! Kirjastoissa on lainattavissa ranskan oppikirja+cd -paketteja, suosittelen lämipimästi! 🙂

 2. Meillä on nyt tuolla mun koulutuksessa pakolliset kielet – yliopistolaisten virkamieskielitaito, you know. Moni on aloittanut ihan uuden kielen, esim. venäjän, mutta mä päädyin parantamaan vanhoja. Olis haaveena osata ruotsia niin hyvin, että sillä oikeasti tulisi toimeen. Meinaan ensi vuoden keväänä ottaa kunnon rutistuksen ruotsiin ja saas nähdä mitä siitä seuraa. Tää oli kiva linkki ja samoja mietteitä mulla kans. Ja muuten vaikka oon lukihäiriöni takia ollut aina huono oppimaan kieliä, huomaan napsivani uusia sanoja helposti esim. enkusta, jota nykyisin puhun ja kuuntelen ja kirjoitan sujuvasti, kiitos ulkomailla asumisen. Eli sitä lähtee sen jälkeen ymmärtämään eri tavalla, kun pääsee tiettyyn pisteeseen osaamisessa. Tai näin ajattelisin ainakin omalla kohdalla käyneen…

 3. Oletko jo tutustunut suomalaisille tehtyyn Kuuntele ja opi ranskaa -äänioppikirjaan http://www.finnlectura.fi/kuuntele-ja-opi.html, johon ei liity lainkaan varsinaista oppikirjaa, pieni vihkonen vain? 5 cd-levyn paketissa käydään lävitse yleisimpiä fraaseja sekä lyhyitä keskusteluja, joita kuuntelemalla ja toistamalla äänteet ja kieli tulevat tutuiksi. Siitä on sitten helpompi siirtyä ns. perinteiseen opiskeluun.

  Intoa opiskeluun!

 4. Tietäjä says

  Frekvenssisanaston 2000 sanaa riittää sanomalehtikielen 80% ymmärtämiseen.Kielioppia ei kenties välttämättä tarvita.Kokeilkaa …?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s