Matkustaminen
Comments 18

Matkustaminen, osa 1: viikon matka yksin

Matkustan mieluiten pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa, ja yksin matkustaessani pakkaan tavarani reppuun (käytän Fjällrävenin Kånkenin kannettava-mallia). Näin pääsen kulkemaan ripeästi ja ilman turhaa odottelua, ja kantaminen rasittaa voimia mahdollisimman vähän. Arvostan tällaista mukavuutta suuresti. Tässä postauksessa kerron, millaisin matkatavaroin matkustan yksin viikon matkalle. Parin päivän matkalle pakkaan huomattavasti tätä vähemmän, ja mieheni kanssa matkustaessani pakkaan rennommin (aikataulumme ovat usein väljemmät kuin yksin matkustaessa, ja voimme jakaa tavaroita kahteen eri laukkuun). Koko perheen matkasta emme toistaiseksi selviä pelkillä käsimatkatavaroilla, vaikka minusta sekin olisi mahdollista ja olen asiaa perheelle ehdottanut. Olen tummentanut listoista omasta mielestäni välttämättömät tarvikkeet, tummentamattomat ovat turhamaista lisää, jota kannan jos jaksan.

IMG_7288_edited-1

Lähitulevaisuudessa suunnitelmissa olevalla viikon matkalla matkustan lentokoneella ja junalla, ja käyn viikon aikana neljässä eri kaupungissa. Se tarkoittaa sitä, että viivyn hotelleissa useimmiten vain lyhyen yön, jolloin aikani ei riitä t-paitojen tai alusvaatteiden pesemiseen ja kuivattamiseen. Mikäli viipyisin viikon yhdessä ja samassa paikassa, selviäisin huomattavasti pienemmällä vaatevarastolla, sillä vaatteita olisi helppo pestä parikin kertaa matkan aikana. Nyt vaatevarasto on suunniteltava niin, että se riittää koko viikoksi.

Pakkaan reppuun seuraavat vaatteet ja asusteet:

  • 3 farkut
  • muutama t-paita
  • alusvaatteet napakkaan pussiin pakattuna (ei kuvassa)
  • 1 pitkähihainen
  • 2 huivia
  • 2 suurta sormusta

Ajatuksena on pukea lähtiessä ylle kulahtanut ja poistotuomion saanut vaatekerta, jota olen tätä tarkoitusta varten säästänyt. Tuosta asusta hankkiudun eroon kohdemaahan saavuttuani (okei, ei kovin tyylikästä, mutta näillä mennään). Vastaavasti viimeisessä kohdekaupungissa viivyn kaksi päivää (lepopäivä + tapahtumapäivä), jolloin voin tarvittaessa hankkia vaatevaraston lisäykseksi jotain kesäistä ja jatkossakin hyödyllistä päällepantavaa. Kuvan vaatteet ovat vain esimerkki. Tällä hetkellä taidan omistaa viisi paria farkkuja, joista kahdet lempparit ovat juuri nyt päällä & pesussa, joten kolmet muut pääsivät kuvaan (yhdet jo niin kulahtaneet, että jäävät siis matkan varrelle). Lisäksi otan mukaani mustat kengät, mustan pienen laukun ja kevyen takin.

IMG_7298_edited-1

IMG_7299_edited-1

Siniset huivit lämmittävät, mutta tuovat korujen lisäksi repun sisältöön pientä turhamaista väriä. En ole niin minimalisti, ettenkö silloin tällöin pakkaisi mukaan paria asustetta. Asusteista huivi on itselleni yleensä hyödyllisin ja lämmittääkin mukavasti. Sininen sormus on lahja mieheltä, turkoosin kukan ostin itse 40-vuotispäivänäni (se on siis edullinen mutta kesäinen ja hauska kukkakoru, jonka hukkaantuminen ei olisi iso vahinko, ja toivon löytäväni sen seuraksi viimeiselle matkapäivälle sopivan paidan/mekon).

Elektroniikkaa kuljetan mukanani seuraavasti:

  • Macbook Air + laturi
  • pieni Sony pokkarikamera + laturi
  • puhelin + laturi
  • nappikuulokkeet
  • adapteri
  • kovalevy, jossa elokuvia, televisiosarjoja ja tilaa videoille ja kuville

Pakkaan pikkutavarat kankaiseen pussiin. Kuvasta puuttuu adapteri, nappikuulokkeet ja pieni irrallinen kovalevy. Voisin helposti kuvitella matkustavani myös pelkän puhelimen (+ laturin) kanssa. Matkamuistokuvia voi nappailla puhelimeenkin, ja omallani pääsee helposti nettiin. Kannan tietokonetta lähinnä pitkiä lentoja ja odotteluja varten, ja konserteissa on kiva olla mukana pieni kamera.

Matkustaminen_elektroniikka

Matkustuskosmetiikkani jakaantuu kahteen ryhmään. Ryhmään ”pakolliset” kuuluu

  • taitettava hammasharja ja tahna 
  • pikku purnukka hiustököttiä
  • muutama meikinpuhdistuslappu
  • kosteusvoide
  • deodorantti

Turhamaisuuksiin kuuluu puolestaan muutama meikkituote/sivellin:

  • pikakaunistaja
  • mineraalimeikkipuuteri
  • peitevoide mustille silmänalusille
  • poskipuna
  • neutraalinruskea luomiväri
  • ripsiväri
  • pari sivellintä

En kanna näitä turhamaisuuksia aina mukanani, mutta nyt on tunne, että unet saattavat jäädä vähiin ja ulkonäkö kaipaa pientä extra kohennusta. Olen kuullut, että joskus minimalistit kanniskelevat mukanaan vain yhtä saippuaa, jolla voi pestä itsensä päästä varpaisiin (jopa hampaat ?), mutta en ole kyseistä tuotetta koskaan kokeillut. Osaisiko joku kertoa asiasta lisää? Voisin helposti vähentää oman matkakosmetiikkani kolmeen tuotteeseen: sopiva yleispesuaine, deodorantti ja kasvoille sopiva kosteusvoide (lisättynä toki hammasharjalla ja -tahnalla).

IMG_7311_edited-1

Alapuolella olevassa kuvassa on kaikki vaatteet pakattu reppuun alusvaatteita lukuunottamatta. Yläosan tyhjä tila on varattu mustalle pienelle laukulle (osa lentoyhtiöistä ei anna kuljettaa erillistä käsilaukkua), kosmetiikalle (jonka pakkaan läpinäkyvään litran pussiin) ja elektronisille pikkutavaroille.

IMG_7318

Lisäksi pakkaan muovitaskun (sis. matkadokumentit) kannettavaosioon sekä ”ensiapupaketin” (sis. kosteuspyyhkeitä, nenäliinoja, särkylääkettä, laastaria, kamman, huulirasvan) pieneen taskuun.

IMG_7324_edited-1

1 kommentti

  1. 365morelife says

    Mä kannan Lushin seanik kiinteetä shampoota 1/4 osa palan reissuilla. Sillä pesen kasvot, tiskit ja vaatteet hiusten lisäksi. Deodorantti ei ole minulle välttämätön, enkä omille reissuilleni ota sitä tai meikkejä aina mukaan. Kovin tutulta pakkauksesi näyttää. Mä pesen lentoasemalla kasvot ennen lentokoneeseen menoa ja laitan tuota Clarinsin pikakaunistaja naamioksi ennen koneeseen menoa. Lisään ennen laskeutumista, jos matka on ollut pitkä. Käsivoide, joka toimii huulirasvanakin on myöskin tarpeen.

      • Juu hieman kauhulla odotankin, että milloin tuollainen mineraalimeikkipuuteri hajoaa kassiin! Minulla on siis tosi vähän meikkejä (tuossa on käytännössä koko varastoni), mutta käytän usein käsilaukussa sellaista kiinteää meikkipuuteria (olisiko Cliniquen, vihreä?), ja saattaisi olla turvallisempi vaihtoehto, joka ei tosin juurikaan peitä mitään. Tuota mainitsemaasi saippuaa en ole siis kokeillut, mutta yritän etsiä sitä matkoja varten, kiitos vinkistä!

      • 365morelife says

        Palashampoita on tullut luonnonkosmetiikan merkeille, mulla on yksi juuri testauksessa. Flow sarjaa blogissani suositeltiin. Meikkipuuteri rasiassa voi hajota, päivävoide pienellä sävyllä ja aurinkosuojalla on minulla matkoilla.

      • Ja minulla siis deodorantti on ihan välttämätön, hikoilen tavattomasti, hirveän ärsyttävää joskus.

  2. Kitupiikitär says

    Minä pesen itseni päästä varpaisiin Marseille-saippualla, jota löytyy ihan päivittäistavarakaupoista parilla hassulla eurolla. Marseilleahan suositellaan mm. nahan ja villan pesuun, eli pikkupyykitkin voi hotellin kylpyhuoneessa pestä sillä. Palasaippua kulkee helposti mukana matkalla, sillä siitä voi leikata juuri sopivan palan mukaan. Minulla on pitkät ja paksut hiukset, jotka eivät ole tarvinneet pisaraakaan hoitoainetta puoleen vuoteen, kun olen käyttänyt kyseistä ihmeainetta! Aikaisemmin menivät kyllä takkuun, vaikka mitä hiusnaamioita ja kalliita kampaamon aineita kokeilin. Sehän on öljypohjainen, joten ei kuivata liikaa, ja kuulemma ihotautilääkäri suosittelee kuivalle/kutisevalle päänahallekin.

    • Uteliaana kysyn, että kuinka säilytät ja kuljetat palamaista saippuaa? Jossain rasiassa? Palamaiset saippuat ovat perinteisesti jääneet minulla käyttämättä niiden olomuodon vuoksi. Matkoilla monitoimisaipua voisi olla kyllä kätevä.

      • Kitupiikitär says

        Kahden hengen viikon matkalle olen säilyttänyt minikokoisessa Tupperware-rasiassa (Babuska-sarjaa kai?), saippuanhan voi leikata rasiaan sopivaksi. Omalle viikonloppumatkalle olen pikkupalan kuljettanut ihan pakastepussissa tai uudelleensuljettavassa. Minä koen palamallin helpommaksi, kun ei tarvitse erillispakata turvatarkastusta varten.

  3. Kitupiikitär says

    Lisään vielä, että Marseille-saippuan neutraalin hajun vuoksi meillä myös mieheni käyttää sitä ihan päästä varpaisiin. Kylpyhuoneen shampooteline näyttää ihanan minimalistiselta nykyisin 🙂

    • Tavaraton taivas says

      Kiitos Marseille-saippua vinkistä! Olen jo pitkään käyttänyt hiusten pesuun Flow-kosmetiikan palashampoota ja todennut sen hyväksi, mutta Marseille olisi nuukalle ihmiselle erinomainen vaihtoehto, mikäli sopii myös hiuksille.

  4. Tosi näppärästi olet saanut tavarat pakattua. Minulla ongelmana työreissuissa on ne pakolliset jakut, suorat housut ja korkokengät. Lentomatkalle en niitä suostu ottamaan päälle, lennolla haluan olla mahdollisimman rennoissa vaatteissa. Joten noiden hienompien vaatteiden vuoksi ruumaan menevä laukku on tarpeen.

    Kosmetiikkaa minulla on määrällisesti paljon, mutta kaikki mahtuvat siihen litran minigrippiin. Ostin sellaisen pehmeästä muovista tehdyn läpinäkyvän litran kokoisen pussin, jossa on vetoketju. Sen voi heittää suoraan turvatarkastuksessa laatikkoon hihnalla, eikä tarvitse pelätä rikkoontumista tai aukeamista.

    Kosmetiikkaa mukana on hammasharja ja -tahna, hiuksiin shampoo, tyvikohote, vaha, hiuslakka (tämä suomalainen hiuslaatu kun tarvitsee kunnon aineet, muuten on kuin lehmän nuolema), iholle dödö, kosteusvoide, puuteri, peitepuikko. Niin ja taitettava hiusharja, jossa on myös peili. Paljon tavaraa, eikä kaikkia tarvitsisii laittaa nestepussiin. Saan kuitenkin näytepakkausten, matkakokojen ja hotelleista otettujen pikkupullojen ansiosta kaiken mahtumaan siihen litraan. Käytän Suomessakin reissuissa samaa pussukkaa, kun kerta kaikki mahtuu niin pieneen.

    • 365morelife says

      Kyllä hienommatkin vaatteet saa mukaan käsimatkatavaroihin. Mä laitan jakun päälle, mutta en pidä sitä koneessa vaan taittelen hattuhyllylle ulkotakin kanssa. Korkokengät on käsimatkatavaroissa, samoin suorat housut, silkkinen ohut yöpaita ja yleensä vielä mekko ja sukkikset. Päällä on farkut, kävelykengät, t-paita, huivi ja neule. Lentolaukkuun saan vaivatta mahtumaan lenkkarit, juoksutrikoot, sukat ja t-paidan. Harvoin minulla on työmatkoilla aikaa shoppailla, mutta pikkulenkille ehdin ennen aamupalaa. Mä rullaan kaikki vaatteet ja laitan myös kenkien sisään.

    • Minullakin on ollut käytössä läpinäkyvä muovinen meikkipussi lentokonekokoa. Ostin sen muistaakseni Body Shopista muutaman matkakokoisen pullon kera. Se ei ollut kuitenkaan kovin kestävä, vaan vetoketju rikkoontui melkein heti. Olen myös kiinnostunut, mistä tuollaisen löytäisi uuden!

      Edit: Ehditkin jo laittaa tiedon yläpuolelle, kiitos vinkistä! Mujilla on muitakin matkustamiseen liittyviä tosi kätevän näköisiä juttuja.

  5. Mun maailmani pelastui matkoilla kun löytyi voidemainen deo (pursotan sitä noin puollteelusikallsita vuorokautta kohden) pieneen minicrip pussiin. Samoin toimin mineraalimeikin, naamavoiteen ja hammastahnan kanssa. Minä lohkon myös pienen palan marseillesaippuaa (oikeastaan rouhetta) minigrip pussiin. Sit on hiustenselvitysainetta pikkuisessa suihkepullossa ja matkatuoksupullo 5ml. Kosmetiikkani matkoilla pieneni ihan minimaalliseen minicrip pusseilla ja painaa keskimäärin 200g.

    Minä olen myös oppinut pakkaamaan kaiken tarvittavan tuollaiseen pieneen käsimatkatavarareppuun. Varsinaiseen käsimatkatavaralentolaukkuun sain sullottua kuukauden reissua varten tavarat (myös iltapuvun, ryppysilkkinen 50-luvun tyylinen pitkä iltapuku oli taivaanlahja, toinen lempiedustusiltamekkoni on 20-luvun tyylinen helmikirjailtu beblummekko – tosin se painaa farkkujen verran, ettei nyt ole niin erinomainen ilta-asuste).

    Itse koitan suosia pientäpainoa käsimatkatavaroissa. Tarkoitus on, että matkatavarat painavat alle 3kg.

    • Hei Mari, minkä merkkistä voidemaista deo käytät ja onko se ollut toimiva kaikenlaisissa olosuhteissa? Entä mitä vaatteita pakkaat, että saat painon noin alhaiseksi? Kuljetatko tietokonetta mukana? Itselläni repun vetävyys ja painokin ovat välillä äärirajoilla, kun tungen mukaan vaatteiden lisäksi kannettavan (macbookair, eli kohtalaisen kevyt kyllä), kosmetiikkapussin, kameran yms. Jatkossa yritän kiinnittää painoonkin enemmän huomiota, matkaaminen sujuu kevyen kantamuksen kanssa niin paljon mukavammin 🙂

Jätä kommentti