Yksinkertaistaminen
Comment 1

Ennakkoluuloista

Törmäsin hiljattain ihan hassuun väitteeseen, jonka mukaan minimalismi tai asioiden vähentäminen olisi jollain tapaa elitististä tai keino pyrkiä olemaan parempi/erottautua joukosta. Onkohan aivan puhtaasti suomalainen tapa nähdä kaikki tekeminen jollain muotoa naapurin tekemisiin vertailtavana asiana? Vähentäminenhän on pikemminkin jokaisen oma, sisäinen prosessi. Mielestäni on myös varsin hassua ajatella, että ostamisen vähentäminen vaatisi varallisuutta. Kysymyksessähän on siis ostamisen ja tavaran hamstraamisen vähentäminen, mikä oman logiikkani mukaan vaatii vähemmän varallisuutta kuin tavaramäärän lisääminen.

Itselleni yksinkertaistaminen on ollut puhtaasti järkiratkaisu. Koen, että elämänlaatuani lisää asioiden vähentäminen ja keskittyminen oleellisiin asioihin. Näitä oleellisia asioita ovat esimerkiksi ihmiset, eläimet, kokeminen, näkeminen, lukeminen ja uuden oppiminen. Vähennettäviä asioita ovat puolestaan olleet kodin yleinen tavaramäärä, turhat vaatehankinnat, tarpeeton kosmetiikka, epäterveellinen ruoka ja ylimääräinen, kulutuskulttuuriin liittyvä tekeminen (ostoksilla käynti, vaatekuvastojen lukeminen, nettikaupat).

Omalla kohdallani suurin käytännön merkitys on ollut tavaran vähentämisellä keittiössä ja kodinhoitotiloissa (helpottaa arkiaskareita), vaatevarastojen minimoimisella (huomattavasti vähemmän harhaostoja kaapeissa pölyttymässä), kosmetiikan minimoimisella (käytän järkeviä ihonhoitotuotteita säännöllisesti sen sijaan että jättäisin purnukat vanhentumaan) sekä muutamalla elintapamuutoksella (lisää kasviksia, pikku liikuntaa päivittäin). En ole saavuttanut ihannetilaa, mutta olen kuitenkin hyvin tyytyväinen muutoksiin.

Yritän harkita kaikkia uusia ostoksia riittävästi, jotta olen varmuudella tyytyväinen ostokseeni. Sinnittelen mielelläni ilman jotain vaatetta tai tarviketta, jotta lopulta raskin hankkia juuri haluamani. Hyvin harvoin haluan kuitenkaan mitään kallista, ja olen tavallisten kestävien perustuotteiden ystävä.

Tutkin aihetta lisää, ja huomasin, että Tuulia oli aika päivää sitten käsitellyt aihetta mainiosti täällä. Olen samoilla linjoilla hänen kanssaan. Minimalismi sopii erinomaisesti pienituloiselle ja sellaiselle, joka haluaa kulujaan pienentää. Mistä mahtaa tulla käsitys, että ihmisellä pitäisi olla paljon, jotta voisi olla vähempään tyytyväinen, edellyttäen toki, että perustarpeet ovat tyydytetyt? Olen usein pohtinut, kuinka paljon minimalismi olisi helpottanut opiskeluaikaista pientä asumismuotoa pinoineen aivan käytännön syistä.

Tänään siivoilin oudossa innostuksen puuskassa sekä kylppärin hyllyn että vaatekaapin. Tein jännittävän huomion: kun kylppärissä on vain muutama purnukka, käytän niitä tunnollisesti päivittäin. Ihoni oireilee herkästi, joten tottakai säännöllisyys on palkitsevaa, vaikka en ole varsinaista ihmeainetta vielä löytänyt. Vaatekaapissani on nyt hitusen vajetta, ja sen toimivuus joutuu aidosti koetukselle. Haluan kuitenkin tehdä lisäykset ajan kanssa ja huolella.

Vaikka vaatevarastoni on muuten suppea, kaapissa seisoo aina iso kasa huiveja yms, joista käytän vain muutamaa suosikkiani (kuten vaatteidenkin kohdalla). Project 333 -listan tekeminen auttaisi tässä asiassa, mutta toisaalta en jaksa laskea lukumääriä eikä muutama huivi kovin paljoa tilaa vie. On ollut muuten ilo huomata, kuinka ennakkoluulottomasti tuo edellä mainittu ilmiö leviää netissä vuosi toisensa perään!

1 kommentti

  1. Hyvä kirjoitus ja kiinnostava linkki. Vähentämällä voi myös tienata, kun myy ylimääräisiä kirpparilla. Lapsiperheessä se tuntuu olevan loputon tienausmahdollisuus, vaikka turhan ostamista itse vältteleekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s