Yksinkertaistaminen
Comments 4

Tavaramäärän vähentyminen lasten kasvaessa

Lapsiperheessä tavaramäärä on huipussaan, kun lapset ovat leikki-ikäisiä tai juuri kouluikään tulleita. Lohdutuksena niille, jotka kamppailevat liiallisen tavaramäärän kanssa: kun lapset kasvavat/ovat kaikki kouluiässä, kotiin kertyvä tavaramäärä vähenee huomattavasti. Toisaalta. Itsekin toivon, että olisin osannut karsia ja pitää kodin yksinkertaisena erityisesti kaikkien kolmen lapsen ollessa selkeästi alle kouluikäisiä, jolloin arki oli haastavinta ja kotitöihin oli hankalinta löytää rauhallista hetkeä.

Pieni vauva tulee toimeen hyvinkin vähällä. En kehota ketään lukemaan vauvalehtien tarvikelistoja, suurinta osaa niiden mainitsemista tarvikkeista ei tarvita. Vauvan kanssa tulee helposti toimeen sopivalla varastolla perusbodeja, potkuhousuja ja harsoja. Kukaan kolmesta lapsestamme ei käyttänyt itkuhälytintä, tuttia, tuttipulloa, kylpyveden lämpömittaria tai monta muutakaan kapistusta. Pinnasänky jäi käyttämättä käytännössä kokonaan, vain yksi lapsista käytti vauvana kierrätyksenä saatua sitteriä ja kolmas ei tarvinnut lainkaan vaunuja (mutta käytti kyllä istumarattaita isompana). Vauvan tarvikkeet kannattaa hankkia tarpeen ja perhetilanteen mukaan (esimerkiksi nuo mainitut istumarattaat olivat hyödylliset koiria ulkoilutettaessa).

Leikki-ikäisten lasten kanssa tavaran määrä sen sijaan tuntuu räjähtävän käsiin, jollei tilannetta määrätietoisesti hallitse. Leikki-ikäinen toki tarvitseekin enemmän kuin vauva. Paljon ulkona leikkivä lapsi tarvitsee esimerkiksi varaulkoiluvaatteita jo ihan käytännön syistä. Sisävaatteitakin täytyy lapsesta riippuen vaihtaa joskus useita kertoja päivässä. Kun kaapeissa on kolmen lapsen vaatevarastojen lisäksi kiertoon menevät, kierrosta tulevat sekä sisarukselta toiselle kiertävät vaatteet, tarvitaankin jo säilytyssysteemejä ja eteisessä on monen sään varusteet odottamassa alkavaa päivää (kurahousut, kumisaappaat, talvikengät, useat rukkaset jne.). Leluja kertyy helposti sukulaisilta, tuttavilta ja omina kirppisostoksina sekä synttärikutsujen seurauksena, ja kaverit ja mainokset houkuttavat lapsia haluamaankin lisää.

Tilanne helpottaa huomattavasti, kun lapset ovat kouluiässä. Aivan alakoululaista lukuunottamatta (joka siis toki edelleen ulkoilee paljon ja tarvitsee varavarastoa esimerkiksi kastumisen varalle) koululaisen vaatevaraston voi minimoida kuten aikuisen vaatevaraston.  Ainakin omat kouluikäiset lapseni ovat myös niin erikokoisia ja eri tyylisiä, että vaatteita tai varusteita ei juuri siirry pienemmällä, ja koska vaatteet myös kuluvat ja kulahtavat käytössä, mitään siirrettävääkään ei olisi. Lisäksi isolle lapselle hankitaan usein lahjaksi asioita, jotka olisi hankittava joka tapauksessa, mutta lahjatoiveena lapsi saa juuri mieleisensä (vaate, puhelin yms.) tai lahjat vähintäänkin kuuluvat tavararyhmään, jolla on kotona selkeä säilytyspaikka (esimerkiksi kirjat). Koululainen tahtoo useimmiten löytää tavaransa helposti ja arvostaa järjestystä ja sujuvia aikatauluja ja edistääkin näitä asioita mielellään.

Suurin arkea helpottava tekijä lasten kasvaessa on omatoimisuus, johon yritän lapsia jatkuvasti kannustaa vaikka toisaalta kotiäitinä säästän heitä monilta kotitöiltä ja askareilta. Viikon takaisen matkan teimme jo pelkästään käsimatkatavaroiden kanssa, ja lapset pakkasivat ja kantoivat itse omat vaatteet ja tarvikkeensa. Vähitellen (aika luontevasti oikeastaan) lapset ovat myös oppineet huolehtimaan harrastusvälineistään ja lähitulevaisuudessa tekevät toivottavasti itse omat vaatehankintansa (toistaiseksi siivoan heidän vaatekaappinsa ja teemme ostokset yhdessä). Lapsista nuorimmainen on edelleen ”keräilyiässä” ja kantaa kotiin erilaisia pikku löytöjään mutta osaa myös yllättää esimerkiksi siivoamalla itse oman eteislaatikkonsa (=tärkeiden päivittäisten tavaroiden säilytyspaikka).

4 Comments

 1. Kiitos tästä postauksesta! Taaperon äitinä olen tuskaillut, että mihin me vielä joudumme, kun tavaramäärä kasvaa kasvamistaan 😮 Odottelemme siis kulminaatiopistettä muutaman vuoden kuluttua, ja siihen asti annetaan lelulaatikkorivistön kasvaa 🙂

 2. Ihan saman olen itsekin huomannut. Teini-ikäiset osaavat olla rasittavia, kun tahtovat tiettyä merkkiä tai tyyliä, mutta tulevat sitten toimeen vähemmällä, kun saavat ne muutamat must-jutut. Pojan kanssa erityisesti näin. Tytöllä taas tuntuu tulevan niitä uusia must-tarpeita koko ajan. Tässä sitten tasapainoillaan sen suhteen, että en haluaisi opettaa tyttöä kertakuluttajaksi vaatteidenkaan suhteen…

 3. Hyvä ja ajankohtainen kirjoitus! Meille on tulossa syksyllä kolmas lapsi, ikäeroa edelliseen tulee yli 5v, joten kaikki vauvatavara on pantu kiertoon jo ajat sitten. Nyt jotenkin ihan erilasta odotusta tämä, kun en todellakaan halua mitään turhaa tavaraa enää, nyt kun olen suht hyvin saanut tavaroita jo karsittua. Toisaalta positiivisen raskaustestin myötä on ollut pakko vähän pistää jäitä hattuun karsimisvimman kanssa ja miettiä nyt tarkasti, että säästetäänkö jotain edellisten tavaroita/vaatteita tälle tulevalle. Toisaalta en kyllä oikein jaksaisi muutamaa vuotta esimerkiksi säilöä numeron 27-28 kenkiä..

  Ajattelimme ensin että ei haluta tietää vauvan sukupuolta, mutta nyt on itsellä sellainen olo, että haluaisin todellakin tietää että säästänkö esimerkiksi pinkit kuomat vai en 🙂 Olisi helpompaa, kivempaa ja käytännöllisempää käydä kaikki tavarat läpi ennen vauvan syntymää jos sukupuoli olisi tiedossa 😀

  Mieltä lämmitti myös tuo kokemuksesi, että kolmannelle ei tule vaunuja. Itsekin alan kallistua sille kannalle. Pinnasänkyä ei myöskään ole tarkoitus hankkia, mutta turvakaukalo autoon on kyllä aivan pakko ostaa. Ja kestovaipat, koska nekin olivat ehtineet jo mennä kiertoon aika päivää sitten.

  Luultavasti en hanki etukäteen juuri mitään, sillä tiedän että sukulaiset haluavat ostella vaatteita ym. ja jos olen jo varannut mielestäni tarvittavan määrän vaatteita niin tulen lahjoista pelkästään vihaiseksi, vaikka tarkoittaisivat kuinka hyvää. Yllättävän vähällä sitä varmasti pärjää!

  • Juulinen says

   Me selvitettiin kolmen lapsen kohdalta tuo sukupuoli etukäteen ja nyt vuosia tuon ajan jälkeen voin sanoa että oli helpottavaa ja oikeasti kannattaa käydä selvittämässä. Kun lapsia on monta niin jokaiselle on ostettu ne omat jutut, mutta suurinta osaa on kierrätetty niin omassa perheessä kuin kaveripiirissä. Ekan ja toisen kohdalla oli yllätys ehkä tärkein, mutta ois ollu kiva jos tytölle ois jääny enemmänkin käyttökelpoista tavaraa 😀 Mutta toisaalta, jos ostaa jo valmiiksi mahdollisimman neutraaleja värejä, tavaroita jne, niin ne on helppo myöhemmin myös kierrättää. Ja jälkikäteen mietittynä meillä oli ihan liikaa vaatteita, suurin osa jäi lopulta käyttämättä koska tykästyin helppoihin ja yksinkertaisiin vaatteisiin jo ihan niiden vaatehuollon suhteen. Onnea odotukseen 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s