Hyvinvointi
Comments 10

Kokeilun kautta

Kaikki on loksahdellut viime aikoina hienosti paikoilleen. Hurjan pitkä tauko kirjoittelussa ei ollut suunniteltua, mutta toisaalta tuntuu mukavammalta kirjoittaa, kun on saanut asiat sujumaan. Olin vuosia toivonut siirtymistä lievästä epäjärjestelmällisyydestä ja jonkinasteisesta kaoottisuudesta (oli se sitten fyysistä tai ihan vaan ajatusten sotkuisuutta) seesteiseen ja selkeään olotilaan, jossa arki on sujuvaa, kodinhoito helppoa ja rutiininomaista, elämäntavat terveyttä edistäviä ja ajattelu kaikinpuolin positiivista ja innostunutta. Yrityksen ja erehdyksen kautta löysin monta toimivaa keinoa päästä päämääriin. Parhaat ratkaisut ovat aina omituisen yksikertaisia!

Vähentäminen auttoi välittömästi. Olen hehkuttanut asiaa vuosia, mutta sanon sen vielä kerran. Mikään ei auta arkielämän kaaosta tehokkaammin kuin turhan karsiminen ja sitä kautta olennaiseen keskittyminen. Keittiön ja kylppärin suursiivous, vaatevarastojen minimalisointi, varastojen tyhjentäminen ylimääräisestä. Vaatii aikaa, suunnittelua ja uusien tapojen opettelua, mutta maksaa aina vaivan. Toinen tärkeä asia on kodin eri tilojen toimivuus. Rutiinien opettelu on helpompaa, kun asiat toimivat. Tänä vuonna teimme pitkään odotetut miniremontit kylpyhuoneeseen ja kodinhoitohuoneeseen. Kodinhoitohuoneessa on viimeinkin valkoinen korkea perusvaatekaappi jokaiselle perheenjäselle sekä uusi, suurirumpuinen pesukone.

Terveellisten elämäntapojen opettelu olikin hankalampaa. Kokeilin parin kolmen vuoden aikana lähes kaikkea kasvisruuasta kahvittomaan paleoon ja täydelliseen anna itsellesi lupa syödä ihan mitä tahansa -ruokavalioon. Kaikki ruokavaliot olivat hankalia. Vanhin lapsista valitsee mielellään kasvisvaihtoehdon ja syö sitä koulussakin, kahdelle nuoremmalle kasvispainotteiseen ruokaan siirtyminen oli kuitenkin todella vaikeaa. Itse pääsin kohtalaisen helposti eroon kahvista, mutta paleoruokavalion noudattaminen oli rasittavaa kotonakin, matkoista puhumattakaan. Antaessani itselleni luvan syödä milloin ja mitä tahansa söin todellakin kaikenlaista ja usein! Ahaa-elämys tuli, kun siirryin syömään taas kohtuudella ja vain ruoka-aikoina (kolme kertaa päivässä). Syömme runsaasti kasviksia, mutta myös luomulihaa ja kalaa, kahvia juon 2-4 kupillista päivässä. Vatsavaivat ovat poissa eikä painonhallintaa tarvitse pohtia, kun suuhun ei lapa koko ajan jotain. Keliakian ja laktoosi-intoleranssin vuoksi syön tietysti aina gluteenitonta ja laktoositonta ruokaa.

Liikunnan suhteen itselläni ainoa toimiva liikuntamuoto on sellainen josta nautin. Väsymyksestä ja hikoilustakin nauttii, kun laji on mieluinen. Itse tykkään kävellä. Välillä rauhallisesti, välillä reippaasti. Kunnon kohottaminen vaatii usean reippaan sauvakävelylenkin viikossa. Aamuisin joogaan, mikä on parhautta selälle. Kodin ulkopuolella tapahtuvat kellotetut liikuntasuoritukset ovat mielestäni hankalimpia (usein suorastaan vastenmielisiä), ja jätänkin ne aina alkuinnostuksen jälkeen väliin erilaisilla tekosyillä.

Kaikkein suurin onnistuminen tuli kuitenkin jo aiemmin bloggaamani manifestin kautta. Sana ”manifesti” kuulostaa huuhaalta, joten kutsun listaani ”elämänhallintavisioksi”. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa, että listasin (tarkoin valitsemillani sanamuodoilla) vision siitä, millainen olen ollessani haluamani ihminen. Sen jälkeen päätin lukea listaani päivittäin ja toimia sen mukaisesti. Uskotomatonta, kuinka hyvin systeemi toimii! Toivon että kukaan ei käsitä sanojani siten, että kuvittelen muuttavani maailmaa ihan vaan kovasti ajattelemalla. Uskon kuitenkin, että omia toimintatapoja voi muuttaa. Jokainen meistä tekee omia vapaaehtoisia valintoja ihan joka päivä. Joskus voi vaikuttaa myös ulkopuolelta tuleviin asioin katsomalla asioita eri tavalla tai tekemällä elämässään tilaa halutuille asioille.

Hidastamisesta. Elän luonnostani aika hitaasti. Jos hidastan lisää, käyn mielestäni jo liian hitaalla. Mielummin ajattelen yksinkertaistamisen niin, että karsimalla ja selkeyttämällä saan enemmän energiaa ja innostuneen, reippaan olotilan. Otin jopa kokeiluun uuden ajankäyttösysteemin. Parasta on ollut se, että asioiden vähentyessä olen innostunut entisestään niistä jutuista, jotka ovat jääneet jäljelle sekä keksinyt monta uutta asiaa, joita haluan kokeilla tai oppia.

10 Comments

 1. Pirkko L says

  Kiitos. Olen löytänyt vasta hiljan blogisi ja totesin välittömästi, että tässä on ihminen joka tietää mistä puhuu ja on samalla aaltopituudella.

  Olen lukenut lehdistä vuosikymmenten mittaan hienoja ohjeita kuinka saa kaaoksen hallintaan, mutta yksikään niistä ei ole muistanut mainita, että se ei todellakaan ole helppoa, koska jotkut ihmiset ovat luonnostaan kiintyneitä tavaroihin ja niistä luopuminen vaatii ison prosessin. Sinä otit tämän asian esille.

  Olen itse luonteeltani teoriassa järjestelmällinen, rakastan listoja ja ohjeita, manuaaleja ja luetteloita, kansioita ja muistioita. Siis teoriassa. Käytännössä elän (mieheni kanssa) kaaoksessa, tavarakaaoksessa, elämän kaaoksessa. Kun ympärillä koti on kaaoksessa se tarkoittaa, että minä olen sitä myös sisäisesti ja se vie energiaa ja turhauttaa.

  Olen ostanut parin viime vuoden aikana vaatteita enemmän kuin vuosiin, miettimättä pätkääkään sopivatko vaatteet minulle, missä niitä voisin käyttää ja minkä vaatteiden kanssa. Eli nyt on laatikoittain kaapeittain vaatteita jotka tuskin pääsevät käyttöön, koska ei ole niille paria kaveriksi.

  Mieheni puolestaan rakastaa teknisiä käkättimiä ja pilpattimia (joita minä sitten saan opetella käyttämään, koska hän ei ole mikään tekniikan ihmelapsi) joita pitää ostella ja jotka jäävät sitten nurkkiin pyörimään. Lisäksi hän on vaatimattomista oloista, joten hän ei halua heittää mitään pois.

  Tästä kaikesta seuraa juuri se, mistä kirjoitit; kun ostaa tavaran, se hukkuu jo olemassa oleviin tavaroihin ja joutuu ostamaan uuden, koska entistä ei löydy. Mikään ei ole paikallaan, koska paikkaa ei ole.

  Jne jne jne..

  Nyt näen ensimmäistä kertaa valoa tunnelin päässä ja saatan jopa kuvitella, että saisimme oman kaaoksemme hallintaan. Kun vain ensin päätän mistä aloitan. No, pääasia on kai että aloittaa ja sinnikkäästi jatkaa, eikä se, että yrittää priorisoida mikä olisi se akuutein kohde johon puuttua.

  Kiitos siis sydämellisesti blogeistasi, tulevat tarpeeseen ja kovaan käyttöön meillä.

 2. Hurjan paljon kiitoksia tästä kommentista! Välillä en nimittäin tiedä, kannattaako aiheesta kirjoittaa. Niin monella järjestys säilyy aivan luonnostaan ilman suurempia ponnistelematta. Tuntuu myös hassulta toistella itseään. Sitten toisaalta muistan todella elävästi miten vaikeaa on nimenomaan aloittaa (karsiminen, asioiden laittaminen järjestykseen) ja miten monta kertaa asioita pitää toistaa, jotta karsiminen on tehty ja rutiinit opittu. Tärkeintä on todellakin aloittaa. Ihan mistä hyvänsä, tietysti mieluiten isoista rakenteista. Minäkin olen aina rakastanut järjestystä teoriassa. Listojen tekeminen on aina ollut ihan lempipuuhaani. Ja miten kauan vei se, että nyt oikeasti teen 1) listan 2) asiat listalta ja lopuksi ruksaan tehdyt kohdat/siirrän eteenpäin tekemättömät. Ehkä kirjoitan seuraavan postauksen listoista, olen oppinut niistäkin paljon uutta 🙂 Oikein paljon tsemppiä urakkaan!

  • Pirkko L says

   Tuntuu, että ”ne toiset” osaavat aina paremmin pitää kaaoksen hallinnassa. Kun tyttäreni oli pieni, käytin samaa metodia josta kerroit; vein puolet leluista jätesäkissä kellariin ja toinen puoli jätettiin huoneeseen. Kun puolivuosittain vaihdettiin lelut, oli kuin lapsi olisi saanut uusia leluja taas.

   On yllättävän tyydytyksen tuovaa, kun saa ruksata to do -listalta jotain tehdyksi. Ja juuri nyt kypsyin ajatukseen laatia huonekohtaiset listat, joista kirjoitit. Se on erinomainen tapa kartoittaa mitä pitää huoneelle tehdä että siitä saadaan toimiva ja viihtyisä.

   Muistan myös sen, että en voi pakottaa miestäni minimalistiseksi, mutta uskon hänen innostuvat ajatuksesta myös, kun saan vähän projektia alkuun. Helpottaa hänenkin elämäänsä, kun alkavat tavarat ja asiakirjat löytyä ilman grande catastrofia. 🙂

  • Sinikka Huitu says

   Tunnustaudun ”listaihmiseksi”. Viime aikoina olen opetellut käyttämään listoja myös henkisen elämän hallintaan, ts. olen kirjannut tavoitteitani ja seuraan niiden toteutumista. Lukisin mielelläni mitä sinä olet oppinut listoista. Ajoittain tuskastun listojen päivittämiseen, onko sinulla siihen mitään ajatuksia?

 3. Minäkin pidän paljon blogistasi. Olen ystäväpiirissäni aika yksin minimalismiajatusteni kanssa, joten on ihanaa saada vertaistukea täältä 😊 Ja tämä on hyvällä sanottu ystäväpiiriäni kohtaan, ihanaa että ympärillä on erilaisia ihmisiä.
  Yksi toive minulla on. Onko sinun mahdollista laittaa kuvia teiltä kotoa? Olisi mielenkiintoista nähdä, millaisessa järjestyksessä kotisi ja kaappisi ovat.
  Mukavaa syksyn jatkoa!
  T. Essu

  • Yritän laittaa kuvia lähiaikoina! Suunnittelin jopa tekeväni videopostauksia mutta se saattaa toisaalta olla liiankin rohkeaa 😀 Aloittelen kuvilla.

   • Kivaa! Nyt kuvia jo olikin uudessa postauksessa. Videopostaus olisi toosi kiva myös, ei ollenkaan liian rohkeaa! 😉 (helppo se on täältä huudella)
    T. Essu

 4. Kuulostaa mahtavalta! Mikä tuo uusi ajankäyttösysteemisi on? Ajankäyttö on minulla suurimpia ongelmia. Valinnoista: niinpä. Aika monessa asiassa voisin valita toisin…

 5. Löysin blogisi kesällä ja selailin sen saman tien lähes alusta loppuun. Kuten Essukin tuossa ylempänä mainitsi, minimalistisen ”vertaistuen” löytäminen netistä on mahtavaa! Vaikka eri blogeissa tai samankin blogin sisällä toistetaan tuttuja juttuja uudestaan ja uudestaan, on niiden lukeminen aina hyödyllistä. Kertaus on opintojen äiti ja juuri niistä perusjutuista pitää muistuttaa itseään toistuvasti.

  Tänään ilahduin ihan erityisesti, kun huomasin, että olit kirjoittanut uuden jutun 🙂 Jotenkin oletin tämän blogin olevan ehkä jo kuopattu, kun uusia postauksia ei ollut tullut moneen kuukauteen. Onneksi lisäsin tämän kuitenkin seurattavaksi bloglovinissa, eikä uusi aktivoituminen jäänyt huomaamatta.

 6. Kiitos kommentoinnista kaikille! Mukava huomata, että blogissa oli käynyt lukijoita pitkästä tauosta huolimatta. Kirjoittelin jo kalenterisysteemistä/tehtävälistoista. Postasin joskus aiemmin ns. manifestista, jossa listasin asioita, joita haluan toteuttaa joko jokapäiväisesti tai pitkällä tähtäimellä. Kirjoitin kyseisen listan siis konkreettisesti paperille, ja luen sitä säännöllisesti. Oli yllätys, kuinka huomaamattani aloinkin noudattaa listaani, jolloin moni alkoi ”tapahtua”. Kirjoitan vähän lisää tuostakin aiheesta kun saan ajatukset kasattua. Yritän myös rohkaistua postaamaan pari kuvapostausta kotoa, jolloin saa jonkinlaisen käsityksen tavaran määrästä (esimerkiksi keittiön ruokatarvikekaapeista tai vaatevarastojen koosta). Hm, nuo kuvat saattavat olla jonkun mielestä karuja, vaikka toki meiltä löytyy rojupinojakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s