Yksinkertaistaminen
Comments 7

Tehtävälistat ja ajankäyttö

kotitoimisto_2
Kuvassa kotitoimistoni. Kuva on lavastettu siinä mielessä, että puuhastelen tietenkin keittiön pöydän ääressä enkä olohuoneessa (kippasin kamat valon takia olohuoneen päydälle). Koira torkkuu kuitenkin aina joko sohvalla tai ikkunan edessä, ja siihen on näköyhteys keittiöstäkin. Kuppikin on sama ihan joka päivä. Mikäli kotona on muita perheenjäseniä, joku on lojumassa koiran seurana sohvalla. Muutama ajatus tehtävälistoista ja ajanhallinnasta, kun niistä oli jo eilisessä postauksessa puhetta.

Kaaoksen hallintaa helpottaa karsimisen ohella rutiinien opettelu sekä ns. välttämättömien asioiden tekeminen ripeästi pois mieltä vaivaamasta. Itse opettelin tietyt aamu- ja iltarutiinit kun lapset olivat pieniä (selvitäkseni aamun ja illan kaaoksesta) ja nuo tietyt toimintatavat jäivät pysyviksi, vaikka lapset ovat jo kouluiässä. Vastaavasti aamupäiviini on vähitellen muodostunut tietty kaava, jonka avulla saan peruskodinhoitoaskareet tehtyä niitä liikoja miettimättä. Lisäksi yritän muodostaa rutiinit ruokailuun sekä liikuntaan. Ruoka-ajat ja sauvakävely tuntuvatkin jo vahvasti rutiineilta. Toisaalta tiedän, että matkustelu tai flunssakierre voi helposti saada ohjelmani taas pois raiteiltaan.

Aamuisin herään puhelimen hälyttäessä kello 6.20. Valmistelen jokaiselle pojalle omanlaisen, vakiintuneen aamupalan, ja herättelen heidät viimeistään 6.45. Heidän syödessään nautiskelen itsekin aamupalani erilaisia uutisia lukien. Pojat käyvät suihkussa/pukeutuvat ja hyvästelen jokaisen kouluun muistutellen tarvittavista varusteista tai mahdollisista eväistä. Ulkoilutan koiran. Mies herää omaan tahtiinsa, ja mikäli hän ei ole kiireinen, teemme yhdessä aamujoogan. Hänen lähdettyä töihin aloitan oman aamupäiväohjelmani: siivousta, pyykinpesua, kaupassakäyntiä, pari kolme tuntia kirjoittelua ja asioiden hoitoa ennen lasten tuloa koulusta. Iltarutiineihin kuuluu kävelylenkin jälkeen lasten iltapala, keittiön siivous, aamun vaatteiden valmistelu, koiran iltalenkki miehen lukiessa iltasadut (edelleen tapana, vaikka lapset ovat jo isoja koululaisia) sekä peseytyminen tai suihku. Oma huomioni on, että rutiinien säilymiseksi ne on tehtävä pääsääntöisesti viisi kertaa viikossa eli vähintään arkipäivisin. Jos rutiineja alkaa unohdella usein, niistä lipsuu helposti pois.

Arkeen kuuluu kuitenkin myös paljon epäsäännöllisesti tehtäviä asioita. Joskus ihmiset näyttävät ”vain tekevän” asioita sen enempää suunnittelematta, itselleni tällaisten asioiden aloittaminen on tavattoman vaikeaa. Tiedän, että monta asiaa olisi tehtävä ja että voisin ne helposti tehdäkin, en silti saa ryhdyttyä toimeen. Tehtävälista on luonnollisesti oiva apuväline tähän tilanteeseen, asiat voi listata paperille ja ruksata yli kun saa ne suoritettua. En taida olla ainoa, joka tykkää listoista? Jopa niin paljon, että kirjoittelee mielummin tehtävälistoja kuin oikeasti tekee ne listan mukaiset asiat? En pysty arvioimaan, kuinka monta kalenteria ja muistikirjaa olen aloittanut erilaisia aikatauluja tai listoja varten. Systeemi epäonnistuu aina innostuneen alun jälkeen. Unohdan katsoa kalenteriani. Kirjoitan muistikirjaani huonolla käsialalla ja se alkaa näyttää epäsiistiltä, jolloin hylkään sen.

Olen parin viime kuukauden aikana löytänyt helpotusta näihin ongelmiin. Otin käyttöön bullet journaling -systeemin. Jos nimi ei ole tuttu, lyhyt esittelyvideo täällä. Perusajatus on todella helppo. Itse otin käyttöön tavallisen pehmeäkantisen, paksuhkon Moleskin-muistikirjan ja mustan tussin. Tein aluksi numeroidun kuukausikalenterin. Seuraavaksi aloin kirjata listoja päivä kerrallaan. Päivämäärä alleviivattuna ja sen alle päivän tehtävät, tapahtumat ja muistettavat asiat. Pidin muistikirjan keittiön pöydällä, ja ruksasin kohdat sitä mukaa kun sain ne tehtyä. Jopa liikuntasuoritukset ja päivän ruokalistan. Jos jotain jäi tekemättä, yliviivasin tehtävän (mikäli se ei ollut välttämätön) tai piirsin viereen nuoleen ja kirjoitin kohdan seuraavan päivän listaan (mikäli välttämätön). Tein kyseiselle kuukaudellekin tavoitelistan asioista, joita olin pitkään suunnitellut tekeväni, ja sainkin ruksattua kaikki kuukauden tavoitteet.

kalenteri_2

Olin todella tyytyväinen uuteen systeemiini. Seuraavaksi halusin kehittää sitä positiivisempaan suuntaan, mikä tarkoittaa sitä, että listaan ”pakollisten tehtävien” lisäksi myös hauskoja ja mukavia asioita ja uusia ideoita. Otin käyttöön traveler’s notebookin, joka käytännössä tarkoittaa nahkakantta, jonka sisään voi kuminauhojen avulla ujuttaa ohuita muistikirjoja jopa useita kappaleita. Systeemi on ollut pitkään villitys ympäri nettiä, Pinterestistä löytyy hauskoja kuvakansioita ihmisten paksuista ja täpötäysistä muistikirjoista. Itse en ollut asiasta lainkaan kiinnostunut ennen uutta tehtävälistamenetelmääni. Nyt kuitenkin innostuin. Tässä video, joka kertoo todella selkeästi, kuinka systeemin saa kasattua (tarpeettomat kohdat voi pikakelata).

Laitoin omiin kansiini neljä muistikirjaa, jotka otin käyttöön bullet journaling -teeman mukaisesti. Ensimmäinen vihko on kuukausikalenterini. Yritän kirjoittaa muistiin kaikki merkittävät tapahtumat ja näen aina yhdellä aukeamalla koko kuukauden tärkeimmät tapahtumat. Toinen vihko on varsinainen ”bullet journal”. Päivämäärä, viiva alle ja tehtälista. Teen asioita parhaani mukaan, ruksaan, viivaan yli, siirrän tekemättömät seuraavalle päivälle. Kolmas vihko on hyvien asioiden kirja. Kirjoitan otsikoksi aina uuden kuukauden ja sen alle kaikki suunnittelemani mukavat asiat. Lukulistalla olevat kirjat, katsottavat elokuvat (tässä kuussa olen suunnitelmani mukaisesti etsinyt käsiini molempia listan mukaisesti). Tulevat konsertit. Reseptit, joita aion kokeilla. Linkkejä, joihin haluan tutustua, kun hetki on sopiva. Mukavia, kiinnostavia asioita. Neljäs kirja on luonnoskirja: blogi-ideoita, luonnoksia muistiin kirjoitettavista ajatuksista.

Paras ominaisuus uudessa systeemissä on se, että hankkimani nahkakannet (jotka voisi todella helposti leikata itse paksusta nahasta haluamansa kokoisten vihkojen mukaan!) näyttävät sitä paremmilta mitä enemmän niitä käytän. En myöskään anna kiireisen käsialan tai suttuisuuden häiritä itseäni, sillä systeemi koostuu useasta pienestä vihkosta, joita vaihdetaan sitä mukaa kun ne täyttyvät. Toistaiseksi pidän muistikirjasysteemiä vieressäni esimerkiksi aina istuessani tietokoneella, ja tarkistan päivän tehtävälistan jo aamulla. Rutiinien lisäksi oma listani ei saa sisältää liian monta kohtaa. On kuitenkin yllättävää, kuinka paljon tyydytystä tuo kun saa päivittäin tehtyä edes joitakin tehtäviä, joita on mahdollisesti siirtänyt pitkään. Lääkäriajan varaaminen, jääkaapin siivous, kahvikoneen puhdistus, putkimies, vakuutusasian hoitaminen. Arkisia asioita.

7 Comments

 1. Soikku says

  Kiitos tästä, sain monta hyvää vinkkiä! Olen tässä juuri pohdiskellut rutiineja ja niiden merkitystä, kuinka voisin helpottaa arkea. Tämä tuli kuin tilauksesta! 🙂

 2. Kiva kun olet taas postaillut! Täällä on taas monta uutta asiaa mietittäväksi. Tuo viimeisin systeemisi vaikuttaa näin äkkiseltään aika hankalalta, jopa aikaavievältä, mutta listaihmisenä luulisin, että hurahtaisin siihen aika nopeasti. Siispä mietintään… Täytyykin tutustua linkkeihisi.
  Mukavaa viikkoa!

 3. Luettuani tämän ja katsottuani videot sisäinen materialistini heräsi. Haluan vihkoja ja nahkakannet! Ne näyttävät niin hienoilta! Ja niistä saa muokattua juuri omanlaisensa yhdistelmän! Mutta en tarvitse niitä enempää… Tai ehkä tarvitsenkin? Jospa keksin tarpeen, voin kenties antaa itselleni luvan askarrella oman matkailijan muistikirjani? Ehkä sitten, kun olen täyttänyt nykyiset muistikirjat ja on aika hankkia uusia…

 4. Niina says

  Kiitos kun olet palannut takaisin kirjoituksinesi. Olen nyt aloittanut projekti 333:n ja tavaroiden vähentäminenkin on käynnissä. Listat ovat myös suuri rakkauteni! (Mieheni ei tosin pidä niistä yhtään, koska minulla on lista melkein joka asiaan…) Yrittelen kovasti nyt toteuttaa ideoitasi vähentämisestä.

 5. Itekin aloitin tänään oman ekan bullet journalin. Mulla on tollanen Time/System-merkkinen kalenteri, jossa on joka päivälle oma sivunsa, mutta ne sivut täytyy yllättävän nopeesti… Mulla on aikataulutettu vasen puoli sivusta, en saa mitään tehtyä jos ei ne lue aikataulutettuna, lykkään niitä vaan myöhemmäksi… Oikealla puolella lukee ekana 4 riviä Raamatunpätkiä, kun ois tavoite lukee Raamattu tän vuoden aikana ja löysin netistä lukuaikataulun. Sen jälkeen on 5 rivin kokoinen piirretty taulu-tv:n kuva, johon tulee päivän aikana tulevat tv-ohjelmat, jotka laitan boksille. Viikonloppuisin niissä on useampia leffoja, arkisin lähinnä dokkareita tai jos en ehdi sarjaa kattoo suoraan tv:stä niin laitan sen myös sinne, että muistan laittaa sen boksille. Sitten tulee tehtävälista, jossa on kaikki merkki- ja juhlapäiviin liittyvä toiminta, päivittäin tehtäviä asioita (niillekin pakko olla tehtävälistassa laatikkonsa, en mä niitä muuten tee), viikottain tehtäviä asioita (jaettuna päiville), mahdollisia muita päiväkohtaisia tekemisiä, ja niinpä on oikeakin puoli sivusta täysi. Olen sitten tehnyt muistiinpanoja esim. mielenkiintoisista bändeistä, oudoista sivistyssanoista (joiden merkitykset pitäis ettiä), randomeista pienistä tehtävistä ynnä muista vähän sinne tänne sivulle, minne mahtuu, ja sinne ne hukkuu kun päivä vaihtuu. Aloitin siis tämän bullet journalin, että sinne voi nakata kaikki noi pienet päivän mittaan tulevat jutut, josta ne voi siirtää joko seuraavaan päivään tai tehdä heti tai aikatauluttaa varsinaiseen kalenteriin… Puolitoista sivuahan noita tuli, enkä ole vielä edes käynyt kalenterin randomeja muistiinpanoja läpi… Myös irtolappuja kertyy… Mutta eiköhän tästä systeemistä pidemmän päälle ole apua 🙂
  Kiva kuulla, että joku toinenkin suomalainen on innostunut aiheesta. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s