Koti
Jätä kommentti

5 askeleen ruokatarvikesäilytys

Ruokakaappien siivoamisen ja karsimisen yhteydessä tulee usein esille kaksi selkeää kaaoksen aiheuttajaa. Sekasortoa aiheuttaa eniten yleinen epäjärjestelmällisyys ja suunnitelmallisuuden puute. Kuivatarvikkeita hankkii varmuuden varalle liikaa, mikäli tilannetta ei muista tarkistaa ennen ostoksille lähtöä. Pasta- ja riisipaketteja kertyy kaappiin ja leivontalaatikosta löytyykin yllättäen kuusi pussillista kanelia (tarpeeseen toki juuri nyt joulun alla). Toisaalta järjestelmällisessäkin taloudessa kuivatarvikkeita vanhentuu, jos varaston pitää suurena ja kattavana. Paketit saattavat olla kaapeissa hyvinkin siististi, mutta siivotessa huomaa päiväyksien vanhenneen kuukausilla. Itse kohtasin molemmat ongelmat, ja aloittaessani tavaran vähentämistä päätin karsia ruokavarastotkin systemaattisesti.

1. Aloitin määrittämällä säilytysyksiköt. Mikäli voisin vapaasti valita, ottaisin keittiööni ruokasäilytystä varten yhden korkean ruokakaapin, mieluiten ”ruokakomeron”, jossa yksi yksikkö vastaisi yhtä hyllyä. Tällä hetkellä keittiössämme on kuitenkin vetolaatikot, ja kuivaruokatarvikkeille on nyt varattu kaksi suurta ja kolme pientä vetolaatikkoa:

  • ruokatarvikkeet
  • leivontatarvikkeet
  • hiutaleet ja myslit
  • leivät ja näkkileivät
  • välipalat yms.

2. Seuraavaksi pohdin, kuinka järjestelisin ruuat yksiköiden sisällä. Ruokakomerossa käyttäisin riittävän suuria lasipurkkeja, joihin esimerkiksi hiutaleet tai riisit voi kumota. Vetolaatikoissa tämä menetelmä ei valitettavasti toiminut haluamallani tavalla. Kokeilemani lasipurkit eivät olleet tarpeeksi suuria (purkkiin on mahduttava kokonainen hiutalerasia, mieluiten enemmänkin) eivätkä raskaina muutenkaan toimineet vetolaatikossa kuten halusin. Sen vuoksi päädyin lajittelemaan ruokatarvikkeet – alkuperäisissä pakkauksissaan – Ikean läpinäkyviin muovilaatikoihin. Epäesteettinen mutta selkeä ja toimiva ratkaisu.

3. Yksinkertaistin kuivatarvikevalikoiman. Olen itse tullut tulokseen, että ruokalaatikossani on vain yhdenlaista riisiä, joka on kokeilemalla osoittautunut helpoksi valmistaa ja sopii perheemme suosimiin riisiruokiin (lähinnä curryruokia). Kaurahiutaleiksi ostan vain puhdasta kauraa, koska kaurapuuroa syö enimmäkseen keskimmäinen, joka on keliaakikko. Viikonloppuaamuisin mies syö samoista kaurahiutaleista haudutettua puuroa. Pastana on gluteenitonta spagettia ja lasagnelevyjä sekä tavallista nauhapastaa. Leivontalaatikossa gluteenitonta ”yleisjauhoa” jne.

4. Ylläpidän vain suppeaa perusvarastoa. Varasto toki tarvitaan, mutta itse pidän sen suppeana, jolloin järjestys on helppo säilyttää ja ruokatarvikkeet tulee käytettyä päiväyksen puitteissa vaikken turhantarkka niiden suhteen olekaan. Kotona on aina hyvä olla riisiä ja pastaa yhtä tai kahta ateriaa varten. Kaurahiutaleita hankin usein pari pakettia kerralla, sillä lähikauppa ei myy puhdasta kauraa. Leivontalaatikossa on aina paketillinen jauhoja ja muita perusleivontatarvikkeita.

5. Lopuksi lisäsin hätävaraston. On kätevä pitää ruokalaatikossa muutama hätävaratarvike, joista saa helposti aterian kiiretilanteessa. Pestopurkki pikapastaa varten, tomaattimurskaa, linssejä ja kookosmaitoa (keittoon). Gluteenittomia myslipatukoita tai pähkinöitä lasten hätäevääksi esimerkiksi retkiä varten (nämä välipalakaapissa).

Keittiöni ei ole edelleenkään täydellisessä järjestyksessä, mutta se on helposti siivottavissa ja kauppaan lähtiessä näen nopealla silmäyksellä mitä varastosta puuttuu. Tämän silmäyksen perusteella teen ruokavaraston täydentämisen edelleenkin suurpiirteisellä mutta kohtalaisen toimivalla tavalla, joten ruokahuolto on hallinnassa. Seuraava askel on muodostaa/kehittää ostosten teko systemaattiseksi ja entistä nopeammaksi.

This entry was posted in: Koti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s