Koti
Comments 3

Kotitalousakatemia

Olen siellä täällä puolella korvalla kuunnellut ja seurannut keskusteluja lasten kotitöistä. Käytännöt tuntuvat vaihtelevan perheittäin. Lapset osallistuvat enemmän tai vähemmän, toisissa perheissä saatetaan palkita kotitöistä rahalla, toisissa ei. Meidän perheessä lapsia ei velvoiteta säännöllisesti osallistumaan kotitöihin jälkien korjaamista enempää. Jälkien korjaamisella tarkoitan astioiden viemistä keittiöön, pyykkien keräämistä likapyykkikoriin ja vastaavia pieniä arkitoimia. Satunnaisesti toki pyydän kattamaan pöydän tai viemään roskia. En käy palkkatöissä, joten tuntuu pelkästään kohtuudelta, että teen itse suurimman osan kotitöistä. Mies käy töissä ja hoitaa paljon harrastuskuljetuksia, esikoisella on jopa 10 tunnin koulupäiviä ja keskimmäinen treenaa koulun jälkeen tuntejakin. Nuorimmainenkin keskittyköön läksyihin.

Homma toimii näin hyvin, mutta tottakai haluan, että kukin pojista aikanaan kotoa muuttaessaan sekä osaa tehdä kotitöitä että ymmärtää niiden jakamisen (ellei joku perheenjäsenistä siis todellakin ole kotona sitä varten, mitä tapahtuu aika harvoin). Otin asian puheeksi lasten kanssa, ja jokaisen kasvoille ilmestyi kotityöt mainittuani kauhunsekainen odottava ilme. Päästin pojat pälkähästä ja kerroin, etten jatkossakaan aio velvoittaa heitä säännöllisiin askareisiin.

Haluan kuitenkin kahta asiaa:

  1.  Haluan olla varma, että he osaavat tehdä kaikkia kotitöitä, joten teemme yhdessä  erilaisia arkiaskareita kuukauden jaksoissa.
  2. Matkoilla ollessani pojat auttavat näissä askareissa, jolloin miehen osalle jää vähemmän puuhaa.

Ehdotukseni ”kotitalousakatemiasta” hyväksyttiin yllättäen mukisematta. Odottivatkohan jotain pahempaakin? Hyvä näin. Ajatuksena siis on, että kolmen kuukauden aikana jokainen vuorotellen harjoittelee ruuanlaittoa, vaatehuoltoa ja siivousta. Valmistaa omatoimisesti aterioita tai leipoo, opettelee pesukoneen käytön, kertaa vaatteiden lajittelun ja silittää paitoja sekä tekee perussiivoustoimenpiteet, kuten kylppärin siivouksen. Aloitamme helmikuussa, tammikuussa haluan tehdä omat rästiaskareeni. Eivät nuo poikaset täysin avuttomia nytkään ole, mutta esimerkiksi kylppärin siivoamista tai silittämistä eivät ole tainneet kokeillakaan. Katsotaan keväämmällä miten kokeilu sujuu!

This entry was posted in: Koti

3 Comments

  1. Hei! Tuohan kuulostaa hyvältä idealta! Meidän poika on vasta 2 v., mutta pistän kotitalousakatemian muistiin tulevia vuosia varten. Kirjoittele sitten keväämmällä, miten sujui käytännössä 🙂

    • Juu, kerron keväämmällä miten sujui ihan käytännössä. Yllättäen pojat suhtautuivat asiaan avoimin mielin. 16-vuotias totesi, että haluaa opetella kaiken mitä voin opettaa! 🙂 Nuoremmat eivät olleet aivan yhtä innokkaita, mutta eivät eivät ottaneet kielteistäkään asennetta.

  2. Se vain, että kotitöitä yleensä pitää tehdä säännöllisesti. Työt eivät sinänsä ole vaikeita, mutta se säännöllisyys on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s