Yksinkertaistaminen
Comments 6

Yksinkertaistamisen ABC: aloittaminen

Tavaran vähentäminen ei tarkoita päätöstä minimalismista eikä vähentämisessä tarvitse lähestyä äärimuotoja missään vaiheessa. Tarkoitus on helpottaa omaa arkielämää, ja jokaisen elämäntyyli määrittelee itselle parhaiten sopivan tavaramäärän. Olin kirjoittamassa otsikolla minimalismin ABC, ja se tuntui oudon tahmealta ja hankalalta. Puhun mielummin yksinkertaistamisesta, ja yritän saada sen avulla elämään helppoutta ja sujuvuutta. Asioita ei tarvitse tehdä vaikeimman kautta. Minimalistiset elementit, kuten minimalistinen vaatevarasto tai minimalistinen pakkaustyyli matkoilla, toimivat apuvälineinä ja keinoina.

Tavaraa voi vähentää kahdella eri tapaa. Ensimmäinen tapa on raivata vähitellen jopa pitkänkin ajan kuluessa. Toinen tapa on pakata kaikki ylimääräinen pois kerralla, ja esimerkiksi kantaa tavarat viikonlopun aikana laatikoissa varastoon. Muutaman seuraavan viikon aikana voi kuulostella tarpeitaan ja hakea sitten takaisin niitä asioita, jotka tuntuvat välttämättömiltä tai hyödyllisiltä. Tietyn aikarajan ylittyessä voi lopullisesti luopua vaikka kaikista avaamattomista laatikoista (nehän sisältävät ilmiselvästi asioita, joille ei ole ollut mitään tarvetta).

Omien tavaroidensa suhteen jokainen voi tottakai tehdä mitä haluaa. Itselleni sopii hyvinkin vähäinen tavaranmäärä, joten tavallaan ymmärrän niitä, jotka valitsevat jälkimmäisen tavan ja uskon, että sitä on edeltänyt asian pohtiminen ja harkinta monelta eri suunnalta. Mikäli perheeseen kuuluu muitakin perheenjäseniä, suosittelen kuitenkin maltillista tapaa. Vaikka puoliso suhtautuisi asiaan periaatteessa myönteisesti, liian raju karsiminen saattaa tuntua oudolta ja aiheuttaa vastareaktion. Perheenjäsenten on yleensä saatava itse kokea, kuinka tavaran vähentäminen vapauttaa arkea. Esimerkin näyttäminen, alkuun lempeässä mittakaavassa, saa puolison ja lapset usein mukaan talkoisiin tai vähintäänkin suopeiksi ajatukselle.

Tärkeintä ajan kuluessa tapahtuvassa vähentämisessä on oman maailmankuvan muuttuminen. Asiat alkaa nähdä eri tavoin kuin ennen. Kysymys on muutosprosessista. Oma mieli kirkastuu samaan aikaan tavaran vähentyessä. Projekti etenee lumivyörymäisesti kiihtyvällä vauhdilla. Pian tekee mieli muuttaa muitakin asioita kuin tavaran määrää, esimerkiksi omia tapoja ja tottumuksia.

Tavara aiheuttaa kaaosta paitsi siksi, että sitä on liikaa myös siksi, että se on epäjärjestyksessä. Tavaramäärä ei mahdu niille varattuihin paikkoihin, joten asioita ei voi pitää omilla paikoillaan vaikka niin haluaisi. Siksi aivan ensimmäinen tehtävä on ryhmitellä kaikki. Kasaa konkreettisesti esimerkiksi kaikki kirjat kirjahyllyn viereen, jotta näet paljonko säilytystilaa kirjahyllystä puuttuu. Kasaa perheen kaikki kengät samaan kasaan. Kerää lelut lastenhuoneista, olohuoneen korista ja vaatehuoneen hyllyltä yhteen ja samaan paikkaan omaksi ryhmäkseen. Jo ryhmitellessä on helppo karsia selkeästi ylimääräisiä asioita: roskat roskiin, liian pienet lastenvaatteet keräykseen, lainatavarat palautettavaksi jne.

Älä hanki uutta säilytystilaa tässä vaiheessa. Aloita ryhmittelyn jälkeen karsia tavaroita systemaattisesti kierros kierrokselta. Suunnittele omat ja perheenjäsenten vaatevarastot, ja poista kaikki sopimaton, liian pieni tai tarpeeton, esimerkiksi vaatteet, joille ei ole nykyisessä elämäntyylissäsi käyttöä. Tee kodissasi ainakin kaksi karsintakierrosta ennen kuin teet muutoksia säilytyksen toimivuudessa, kyseinen toimenpide nimittäin helpottuu tavaramäärän vähentyessä. Jatka karsintakierroksia haluamaasi lopputulokseen saakka ja valmistaudu jatkossa tekemään tekemään ylläpitokierrokset esimerkiksi sesonkien vaihtuessa.

Seuraavaksi: Yksinkertaistamisen ABC: ylläpito

6 Comments

 1. Helena says

  Loistava kirjoitus! Blogisi lukeminen motivoi minua kovasti. Luen tätä säännöllisesti, mutta en vain saa aikaiseksi koskaan kommentoida mitään eli lyhyesti, kiitos pitämästäsi blogista!

  • Kiitos kommentista! Mukava kuulla, että säännöllisiä lukijoita löytyy. Tiedän että olen epäsäännöllisenä kirjoittajana varsinainen unohdetun bloggaajan perikuva. Ajattelenkin blogiani enemmän jonkinlaisena tiettyyn aiheeseen liittyvänä kirjoituskokoelmana kuin blogina. Yritän kyllä lisäillä kirjoituksia koko ajan etenkin nyt kun olen taas palannut matkoilta. Kiva jos jaksat sinnitellä lukemassa!

 2. Annika says

  Heippa! Mitä tehdä siinä tilanteessa, kun on saanut omia tavaroita vähennettyä ja tulee tyhjiä hyllyjä, ja sitten siirtelee omia jäljelle jääneitä tavaroitaan paremmin, mutta puoliso ei annakaan siirtää hänen omia tavaroitaan tyhjille hyllyílle; esimerkiksi koreissa kaapin päällä olevat tavarat laitettaisiin kaapin sisälle? Kuulemma tavarat pitää olla löydettävissä sieltä mihin ne on joskus laittanut, jos niitä siirtää, niin niitä ei löydä. Niin, ja vastaukseksi ei hyväksytty sitä, että jos hän siirtää tavaransa itse uuteen paikkaan, kuulemma sama tilanne, tavara ei ole enää samassa paikassa mihin se on joskus laitettu…

  • Hm, tämä onkin hankala kysymys! Ehkä puoliso olisi valmis kokeiluun, kertoisit kuinka siistimpi yleisilme ilahduttaisi häntäkin sitten kun asiaan on tottunut ja ehdottaisit viikon kokeilua. Uuteen säilytyspaikkaan varmasti tottuisi pian, vaikka ajatus tuntuu hankalalta. Ei ehkä toimi aina, ja sitten pitää hyväksyä, että korit palautetaan hyllyn päälle. Itse usein omavaltaisesti siirtelen asioita ja sitten huitaisen kädellä että ”vähän siirtelin…”. Sellaisiin tavaroihin, joiden säilytyspaikan tiedän olevan omistajalleen todella tärkeä, en tietenkään koske.

 3. Hei,

  löysin blogisi Minimalisoi omaisuutesi -facebook-ryhmän kautta. Luin juuri kaikki postaukset alusta lähtien. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen lukenut minkään blogin jokaikisen tekstin.

  Sain ahaa-elämyksen, kun jossain tekstissä mainitsit ärsykeherkkyyden olevan joillain syy tavaran vähentämiseen. Minua on pitkään ahdistanut kotioloissa ja nyt tajusin syyn olevan tarpeettomissa tavaroissa ja pinnoille kertyvissä paikkaansa etsivissä esineissä. Olen herkkä ärsykkeille, etenkin äänille ja monille samanaikaisesti tapahtuville tilanteille, mutta en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, että olen herkkä myös liialle tavaralle. Nyt olen aloittanut jo raivauksen kengistä ja napsin kierrätyslaatikkoon eteen osuvia turhia tavaroita.

  Kiitos selkeästä ja inspiroivasta blogista sekä hyvistä vinkeistä ja linkeistä!

  • Hei! Ärsykeherkkyys on kyllä iso juttu. Keskittymiskyky ja tehokkuus parantuvat huimasti kun turhaa roinaa kerää ympäriltä pois. Tervetuloa lukemaan ja ihana kuulla, että jutuista on ollut apua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s