Yksinkertaistaminen
Comments 4

Yksinkertaistamisen ABC: ylläpito

Kun kodista on poistunut ylimääräistä/turhaa/tarpeetonta tavaraa alkaa tehdä huomioita siivoamisen helpottumisesta ja kotitöihin kuluvan ajan vähenemisestä. Arki on yksinkertaisempaa kuin aiemmin. Siivottavaa on konkreettisesti vähemmän kuin ennen, mikä motivoi pitämään tavaramäärän hallinnassa. Tässä vaiheessa saattaa tulla mieleen yksinkertaistaa myös vaatehuoltosysteemiä ja käyttää vähemmän aikaa ruokahuoltoon.

Itse päätin hankkia kodinhoitohuoneeseen suuremman pesukoneen ja kuivausrummun sekä muuttaa kaapit korkeiksi säilytyskomeroiksi, mitkä molemmat helpottavat vaatehuoltoa. Tämä vaati useamman vuoden suunnittelua projektin kustannusten vuoksi. Entisten jokapäiväisten pyykkikoneellisten sijaan pesen pyykkiä parin kolmen päivän välein. Kuivaan vaatteet kuivurissa ja telineellä, ja viikkaan ne suoraan kodinhoitohuoneen kaappeihin ilman välivaiheita.

Iltapäivän ruuanvalmistus on muuttunut ikävästä askareesta mukavaksi puuhaksi pääosin uuden asennoitumisen avulla. Ajattelen, että olen onnekas kun saan valmistaa ruuan kiireettä, eihän se mikään itsestäänselvyys ole. Ruuanlaitto on oikeastaan aika rentouttavaakin. Yritän valmistaa yksinkertaisia, helppoja ja perheen enemmistöä tyydyttäviä ruokia. Yllätyksekseni lapset ovat vähitellen alkaneet ajatella itsekin esimerkiksi ruuan terveellisyyttä. Ruokaostokset suoritan tällä hetkellä aina aamuisin, koska se sopii aikatauluuni parhaiten.

Ylläpitokarsintaa teen käytännössä koko ajan. Tammikuun alussa karsin kaikkien perheenjäsenten vaatekaapit, poistin risaiset sukat ja alusvaatteet ja pakkasin miehen rispaantuneet paidat matonkuteiksi. Tein samalla listaa kevään tullessa täydennettävistä vaatteista. Kävin läpi keittiön kaapit. Vähensin astioiden määrää entisestään, poistin kaiken kierrätettävän tai vanhentuneen ja tein joulusta jääneistä pähkinöistä kotitekoista granolaa eli paahdettua mysliä:

Yhdistin kulhossa puolikkaan paketillista Aito-kauran hiutaleita ja 2-3 eri lajia pähkinöitä. Maustoin kanelilla ja sekoitin joukkoon pienen kupillisen auringonkukkaöljyn, vaahterasiirapin ja juoksevan hunajan sekoitusta. Koko seos pellille leivinpaperin päälle ja uuniin kunnes hiutaleet näyttävät paahtuneilta (150 astetta noin puolisen tuntia).

Minimalistisen vaatekaapin ylläpito vaatii enemmän paneutumista pukeutumiseen kuin aiemmin harrastamani hallitsematon vaatteiden hankkiminen.  Haluan, että kaapissani on vain vähän vaatteita ja että jokainen vaatekappale on hyödyllinen ja mieluinen. Farkut, t-paidat ja alusvaatteet voi hankkia tuttua ja hyväksihavaittua merkkiä aina kun edellinen vaatekappale on kulumassa loppuun. Teen vastaavasti myös pikkukenkien ja tennareiden kanssa. Jotkut vaatekappaleet, kuten takit tai mekot, ovat kuitenkin aina pitkäikäisiä hankintoja (joita harvoin löytää tai edes haluaa löytää samanlaisina edellisen rispaantuessa), joten niitä on etsittävä ja harkittava hartaammin.

Minimalistinen kosmetiikkavarasto on yllättävän toimiva ja helppo käytössä! Käytössäni on vain muutama tuote, jotka käytän useimmiten loppuun 1-3 kuukaudessa (riippuen tietysti tuotteesta). Kosmetiikan käyttöni on nykyisin säännöllistä eikä mitään tuotteita jää lojumaan. Teen kaikki uudet ostokset joko kosmetologin tai pätevän myyjän avustuksella. Monissa liikkeissä on käytössä meikkiopastus, jonka hinta hyvitetään ostosten hinnasta. Itselläni on tällaisesta hyviä kokemuksia.

Tavaroita, joiden määrää on hankala pitää hallinnassa, ovat esimerkiksi kirjat. Puhelimeni Kindle-ohjelmassa on muutama kirja bussimatkojen varten, mutta digitaalinen kirja ei mielestäni pysty korvaamaan perinteistä kirjaa, joten kirjojen määrä kasvaa taloudessamme koko ajan karsimisesta huolimatta. Kaaosta kotona aiheuttaa myös lasten perusharrastusvälineet kuten luistimet, sukset ja lukuisat urheilutossut, sillä niiden säilytys on hankalaa ja vaatii runsaasti tilaa. Tämä on kuitenkin enemmänkin säilytykseen kuin karsintaan liittyvä ongelma.

4 Comments

  1. Löysin blogisi noin vuosi sitten ja aina säännöllisesti palaan katsastamaan uudet postaukset ja palaan välillä vanhoihinkin. Taisinpa suositella blogia eräällä keskustelupalstallakin. Ihanan inspiroivaa, kiitos!

  2. Hei, oletko huomannut, että nyt alkuvuonna ilmestyi japanilaisen Marie Kondon kirjoittama Kon Mari – siivouksen elämänmullistava taika. Sinä olit oivaltanut jo aiemmin sen, mitä hänkin ehdottaa: tavaroita ei tule käydä läpi laatikko/kaappi tms. säilytyspaikka kerrallaan, vaan tavararyhmittäin, aivan kuten sinäkin ehdotat.
    Itse aion tänä vuonna vihdoinkin ryhtyä karsimaan kotimme tavarapaljoutta – ja varsinkin olemaan tiukka siinä, mitä kotiimme hankin. Blogisi on tällä matkalla ihana inspiraation ja voiman lähde. Iso kiitos sinulle siitä!
    t. Soile

    • Kiitos Soile, ilahduttaa aina kuulla, jos blogistani on ollut hyötyä tai inspiraatiota! Minulla on tuo mainitsemasi kirja englanninkielisenä puhelimessa. Itselleni siinä ei ollut varsinaisesti mitään uutta, mutta se on sinänsä selkeä ja innostava kirja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s