Vaatevarasto
Comments 3

Univormuajattelu ja harkittu, toimiva vaatevarasto

Vaatekaappien kevätsiivous aloitti mielessäni vaatevarastopohdinnat. Listasin omia tarpeitani minimalistiselle vaatevarastolle. Haluan vaatevarastoni olevan mahdollisimman helpon. Sen vuoksi suosin aina samantyyppistä asua, ikään kuin univormua, joka koostuu tietyistä osista. Säilytän näitä osia pinoissa, ja hankin uusia, kun pinot näyttävät tarvitsevan täydennystä. Haluan vaatevarastoni kaikkien osien olevan mieluisia ja sopivia, ja hankin niitä vain harkitusti.

Helppous tarkoittaa myös sitä, että en siirrä vaatteita sesonkivarastoon vaan vaatekaapin sisällön täytyy toimia mahdollisimman ympärivuotisesti. Varsinaisia sesonkikappaleita on vain muutama, ja ne kaikki ovat vaatekaapin hyllyllä tai eteisen kaapeissa ympäri vuoden. Haluan kaikkien vaatteiden olevan iättömiä ja ajattomia. Tarkoitan tällä sitä, että ne sopivat minkäikäiselle henkilölle tahansa, missä tilanteessa tahansa ja ovat käytettävissä pitkän ajanjakson ajan.

Haluan, että vaatevarastoni on suppea, jolloin kaikki vaatteet mahtuvat helposti hyllyille ja näen ne yhdellä silmäyksellä. Tällöin myös käytän kaikkia vaatekappaleita säännöllisesti. Haastavaksi yhtälön tekee se, että suppean vaatevaraston on oltava toimiva joka tilanteessa, niin arjessa, erityistilanteissa kuin matkoillakin. Haluan tottakai, että asuni myös kuvastavat oma tyyliäni ja sisäistä olotilaani.

Haastavaa suppeassa vaatevarastossa on se, että vaatteen kuluessa sen tilalle on hankittava uutta nopeasti, enkä aina jaksakaan paneutua hankintaan juuri sillä hetkellä. Vaikka vaatteeni ovat siis kaikki ihan sopivia, ne eivät ole aina niin harkittuja ja pukevia kuin toivoisin. Toinen haaste on se, että omaa tyyliä kuvastavia vaatteita etsiessä sorrun edelleen silloin tällöin hankkimaan vaatekappaleen, joka ei istukaan kokonaisuuteen tai pinosysteemiini. Tarvitsen edelleen lisää kurinalaisuutta.

Alla muutamia linkkejä, joista on paljon apua vaatevaraston ja/tai matkapuvuston muodostamisessa, univormun luomisessa ja oman tyylin löytämisessä.

3 Comments

 1. TildaMatilda says

  Hyvää pohdintaa. Vaatteet ja minimalismi on yksi vaikeimmista osa-alueista ainakin itselleni.
  Pidän nimittäin niin paljon vaatteista ja tyylin kanssa kikkailusta. Kuitenkin kehitystä tapahtuu tälläkin saralla ja nyt jo olen saanut ne epäkäytännölliset, ulkopuoliseksi jääneet vaatekappaleet aika hyvin karsittua vaatekaapista.

  Kesärätit ovat silti oma lukunsa, meillä on uimaranta 200m päässä ja niitä todellakin käytän kesällä: meriveden suolaamaa ihoa vasten ei muutenkaan ole hyvä pukea niitä parhaita, ympärivuotisia vaatteita. Siksi yksi lokero on joka kesä pyhitetty kokonaan näille rantavaatteille 🙂

  http://mielenminimalismia.wordpress.com

 2. Mä aina satunnaisesti haaveilen tuon tyyppisestä vaatekaapista, mutta tosiasiassa ei mulla toimisi ollenkaan. Kaipaan paljon vaihtelua ja vaikka olen nirso vaatteiden suhteen, niin tykkään kuitenkin useamman tyylisistä vaatteista. Lisäksi mulla on kotivaatteet ja työvaatteet erikseen, mikä sekin lisää tietysti vaatteiden määrää.

  Mutta mikäpä siinä, pääasia varmaan kuitenkin on se, että oma vaatekaappi on kuitenkin sisällöltään sellainen, että siitä itse tykkää ja niissä vaatteissa viihtyy 🙂

 3. Kivaa, kun kerrot myös kokemistasi haasteista! Minimalistisesta pukeutumisesta annetaan yleensä todella yksinkertaistettu kuva. Omat parin vuoden virtaviivaistamisponnistukseni ovat olleet aivan sivutoimisia, muun elämän ohella tapahtuvia. Törmään jatkuvasti laiskuuteeni suunnittelussa, enkä osaa ja jaksa oikein riittävästi eläytyä univormuarkeni ulkopuolelta yllättäviin sievyyshaasteisiin ja yllätyn aina uudestaan epämiellyttävästi, kun jatkuvasti käyttämäni lempparivaatteet kuluvat puhki. Lempivaatteiden korvaaminen ei ole lainkaan yksinkertaista! Tietysti, jos kamppailisin tiukemmin saadakseni vartaloni esim. viisikin kiloa nuorekkaampaan kuntoon, ainakin arkipukeutuminen muuttuisi hetkessä näpsäkämmäksi. Tai jos jaksaisin opetella ompelemaan siistejä vaatteita, voisi sopivien vaatteiden valikoima laajentua kotitekoisesti. Mutta kaikki, elämäntapojen järkeistäminen, vaatekaapin suunnittelu ja vaivalloiset ompeluharjoitukset tapahtuvat yhtä matkaa työ- ja perhe-elämän kanssa. On annettava kaikelle aikaa.
  On mukava käydä blogissasi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s