Matkustaminen, Vaatevarasto
Comments 9

Ideoita Japanista

keittiö

asut

Toin Japanista mukanani muutaman kuvaston/kirjan niiden innostavien kuvien vuoksi. Japanin kieltä en ymmärrä lainkaan, vaikka hämärästi muistan sitä hetken vuosia sitten opiskelleeni. Kieltä ymmärtämättä kirjoista oli vaikea tietää, oliko käsissä ammattijärjestäjän kirjoittama organisointiopas, minimalistisen tuotemerkin kuvasto vai sisustuskirja. Käsiini taisi tarttua noita kaikkia. Yhtä kaikki, sain kirjoista paljon ideoita, ja erityisesti siivousvinkkejä antavat ja siivousvälineitä käsittelevät sivut ihastuttivat. Kirjat antoivat myös pukeutumisvinkkejä. Japanilainen tyyli ja sen neutraali värimaailma ovat kovasti makuuni. Kuvien matkapuvustot (alla) antavat mahdollisuudet 6-7 päivän matkoihin, ja kirjassa oli pukeutumisehdotus matkan jokaiselle päivälle.

kesä

kevät

Pystyinkö soveltamaan ajatusta matkapuvustosta omaan vaatetukseeni 10 päivän perhelomalla? En alkuunkaan. Palapelipuvuston jokaisen osan on oltava ”kaikessa toimiva” tai sitten puvuston käyttö täytyy suunnitella tarkasti etukäteen kotona (jotta sopivia vaatteita riittää joka yhdistelmään). Omat vaatteeni eivät ole näin toimivia, ja tiedän harvoin matkaohjelmaakaan etukäteen. Suurin ongelma tällaisessa puvustossa on kuitenkin se, että hikoilun vuoksi haluan vaihtaa ainakin paidan päivittäin, kuumissa olosuhteissa useamminkin. Mekot hiostuvat vastaavasti. Ajatuskin, että käyttäisin palapelipuvuston osana olevaa paitaa useana eri päivänä tuntuu epäsiistiltä. Liioittelenko hygieniaa vai olenko vain helposti hikoilevaa tyyppiä?

Joitakin puvuston osasia on siis oltava useita, ja kaikkine asusteineen tavaraa tällaisesta puvustosta kertyy helposti matkalaukullinen. Mielestäni kätevintä on kerrospukeutua ja varata mukaan tarpeeksi pieneen tilaan meneviä alusvaatteita ja ohuita t-paitoja ja vain muutama muu osanen. Pitkähihainen paita käy useana päivänä ja parilla, kolmella eri alaosalla pääsee pitkälle. Jotta kaikki mahtuisi yli viikon kestävällä matkalla reppuun, paitaa/paitoja olisi iltaisin pestävä. Millaista materiaalia paidan tulisi olla, jotta sen voisi pestä ja kuivattaa ilman kunnon kuivauspaikkaa, kuten minimalistit tyypillisesti tekevät? Tähän en ole vielä keksinyt riittävän hyvää ratkaisua.

Lähtiessämme 10 päivän perhelomalle en siis varsinaisesti suunnitellut mitään matkapuvustoa. Pakkasin mukaan 3-4 alaosaa ja niin monta yläosaa kuin kaapista löytyi, lähinnä hiattomia tai lyhythihaisia (vanha tuttu pinosysteemi). Toivoin parasta, ja matkan aikana vaihtelin paitoja tilanteen mukaan. Ne riittivät juuri ja juuri. Pakkasin samalla kaavalla lapsille. Heitä pieni uusiokäyttö ei haitannut, ja matkalaukun sisältö riitti helpommin. Joinakin päivinä lapset tosin uivat pitkin päivää, mikä piti heitä raikkaina. Normaalisti perhelomien pakkaamisen salaisuus on ollut kohteessa oleva pesukone. Olen pakannut mukaan noin kolmen päivän vaatteet ja pessyt niitä tarpeen tullen. Tällä kertaa asuimme kolmessa eri B&B -tyylisessä paikassa, joissa pesumahdollisuutta ei ollut.

Pahoitteluni siitä, että blogiin on nyt kasautunut pakkaamisaiheisia postauksia! Näin matkustussesonkina se vain on päällimmäisenä mielessä oleva aihe. Sarjasta puuttuu  vielä ”kahden päivän matka olkalaukulla”, jossa paljastuu omasta mielestäni erittäin käytännöllinen, (perheen mielestä täysin tyylitön!) pakkausvinkki. Sen jälkeen sitten muitakin aiheita.

9 Comments

  • Akateeminen on myynyt japanilaisia sisustuskirjoja. Organisointi yms kirjoja saa tuskin Suomesta mutta toki tilaamalla netin kautta (mikä tosin on kieltä ymmärtämättä hankalaa).

   • Netistä saa tilattua, oma luottopaikkani on yesasia.com. Japanin amazonista voi ensin selailla, kun yesasialla on surkeat kuvat kirjoista.

    Nuo japanilaiset tyyli/sisustus/organisointikirjat ovat aivan huippuja. Ne ovat niin selkeäkuvaisia, että kielitaidon puutteetkaan eivät juur haittaa. Oma suosikkini on Ayano Uchida, joka on liioittelemattoman mutta herttaisen tyylin mestari. Ainoa vika on, että japanilaisen päällä hyvältä näyttävät koltut (joita tekee mieli hankkia kirjoja selailtuaan kaikissa pellavan sävyissä) näyttävät minun päälläni hemulin navettakaavulta.

 1. Sinua tuntematta on vaikea arvioida, hikoiletko paljon vai huolehditko liikaa vaatteiden puhtaudesta. 🙂

  Itse toimin näin: Paidat (/mekot), joiden hihat ovat ihan kainaloissa kiinni tai hyvin lähellä, alkavat minulla haista yhden päivän käytön aikana, joten ne menevät pyykkikoriin suoraan. Tällaisia vaatteita minulla on vain pari juuri tästä syystä. Muut, väljemmät puserot (/mekot) eivät mene minulla miksikään päivässä. Vaikka selkä vähän hikoaisi, paidan voi hyvin tuulettaa ja kuivattaa yön yli ja pukea huomennakin. Kunhan se ei haise tai näytä likaiselta. Minulla on melkein aina alustoppi varsinaisen paidan ja ihon välissä, ehkä sekin hiukan pidentää päällivaatteen pesuväliä.

  • Joo t-paita taitaa toimia vähän kuin alustoppi! Ohutta neuletta käytän siinä päällä kyllä useampaan kertaan, vähän tuuletan vain välissä.

 2. Hei. Ei julkaistavaksi, mutta sivuille tultaessa tulee herja,että domain on menossa vanhaksi ja se pitäisi uusia. Sääli, jos sivut poistuvat.

  • Kiitos kun mainitsit! Näkyyköhän herja vielä? Kysymyksessä oli siis doman, jota en käytä mutta jonka wordpress itsepintaisesti halusi uudistaa. En ole poistamassa sivuja. Syksy on ollut niin hässäkkää ja matkustamista, etten ole ehtinyt päivittää tätä sivustoa, vaikka minimalismiakin olen muualla pohtinut. Linkitän tännekin kunhan saan enemmän aikaiseksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s